Ezt kell tenni fulladáskor - A gyerek élete múlhat rajta
A kicsik jelentős része legalább egyszer félrenyel valamit. A kezedben van a gyerek élete.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisgyerekek könnyen félrenyelnek, ilyenkor pedig elsősegélynyújtásra van szükségük.

Minden szülőnek tisztában kell lennie az elsősegélynyújtás alapvető szabályaival, melyek a következők.

Ha nem tud köhögni

Ha a gyerek hirtelen nem bír sem köhögni, sem megszólalni, valószínűleg idegentest zárja el a légcsövét. Lehet, hogy a kicsi furcsa hangokat ad ki, de az is előfordul, hogy egyáltalán nem ad ki hangot. A bőre kékessé, ritkábban élénkpiros színűvé változhat. Ez esetben meg kell próbálnod eltávolítani az idegentestet.

Amennyiben a kicsi magánál van, de nem tud köhögni, beszélni, illetve levegőt venni, valamint a bőre kezd kékesen elszíneződni, akkor kiabálj, hogy valaki hívja a mentőket. Térdelj mögé. Karold át az egyik karoddal átlósan a mellkasát, és döntsd előre - ha lehet, lógjon előre a feje is. A másik kezeddel, a tenyered élével mérj öt erőteljes ütést a lapockák közé.

Ha ez nem jár sikerrel, akkor mindkét kezeddel öleld át a gyereket. Az egyik kezedet szorítsd ökölbe, és a hüvelykujjad begyét helyezd a gyerek hasára, közvetlenül a köldök fölé és jóval a szegycsont vége alá. A másik kezedet szorítsd ökölbe, és nyomd meg ötször erőteljesen a hasat.

Felváltva folytad a hátára mért ütéseket és a hasára való nyomást, amíg az idegentest ki nem szabadul, és a gyerek el nem kezd lélegezni és erőteljesen köhögni. Ha egyedül vagy, előbb háromszor csináld végig a hátra mért ütések és a hasra gyakorolt nyomás kombinációt, és csak aztán hívd a mentőket. Ha a gyerek elveszíti az eszméletét, a mesterséges lélegeztetés egy módosított típusára van szükség, melyet az utolsó bekezdésben ismerhetsz meg.

Ha köhög vagy öklendezik

Ez esetben a légcső csak részlegesen záródott el. Biztasd, hogy köhögjön, mert a köhögés a legjobb módja az idegentest eltávolításának. Ha a köhögés nem szünteti meg az elzáródást, akkor a fent ismertetett módszerrel segíts neki.

Módosított mesterséges lélegeztetés

Nyisd ki a gyerek száját, és nézz bele, látsz-e ott valamilyen idegentestet. Ha igen próbáld meg óvatosan, kézzel eltávolítani. Ha semmit nem látsz, fektesd a gyereket a hátára. Fújj bele ötször a szájába úgy, hogy közben befogod az orrát. Ha nem látod, hogy megemelkedik-e a mellkasa, igazítsd a fejtartáson, és próbáld meg újra. Ha semmi eredmény, kezdd el a szívmasszázst: helyezd az egyik tenyered tövét a szegycsontra, a mellkas közepére. Kisgyereknél egy kézzel is elég erőt tudsz kifejteni, nagyobb gyereknél használd mindkét kezed.

Próbáld meg az ujjaiddal nem érinteni a mellkast. Nyomd meg a szegycsontot úgy, hogy a mellkas benyomódjon nagyjából a magasság egyharmadáig-feléig. Ismételd meg 15-ször. Minden újabb nyomás előtt várd meg, amíg a szegycsont magától visszatér a kiindulási helyére.

Egy ciklus abból áll, hogy 15 nyomást mérsz a szegycsontra, aztán megnézed, látod-e az idegentestet, majd kétszer megpróbálsz levegőt fújni a gyerek szájába. Ezt addig folytasd, amíg az idegentest ki nem szabadul, és a gyerek elkezd lélegezni, vagy megérkezik a mentő.

Mikor indulj a kórházba?

Ha a gyerek fullad, ne indul el a kórházba. Hívd a mentőket, és próbáld meg szabaddá tenni a légutakat. Ha hasi nyomást alkalmaztál vagy mesterséges lélegeztetést végeztél, a kiérkező orvos akkor is megvizsgálja a gyereket, ha az látszólag rendbe jött.

Cikkünk Jo Frost A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvének segítségével készült.

Jo Frost, az Egyesült Királyság legmegbízhatóbb és legelismertebb gyereknevelési szakértője a magyar szülők körében is népszerű Szuperdada 1-2. után olyan könyvet írt, mely kizárólag a kisgyerekkorra koncentrál.

Új eszközöket és módszereket tanít, hogy szülőként jobban megértsd gyermeked érzelmeit és gondolkodásmódját, miközben a szülőkről sem feledkezik meg.

Számos jó tanáccsal szolgál arra nézve, hogyan érezheted magad egy kicsit jobban a bőrödben ebben, a gyermek fejlődése szempontjából oly fontos időszakban, mely néha meglehetősen frusztrálónak és idegtépőnek tűnik. A konkrét tanácsok és ötletek mellett ezúttal mesekönyveket, játékokat és mondókákat is ajánl, amelyek még színesebbé és hasznosabbá, már-már nélkülözhetetlen kézikönyvvé teszik munkáját.

Kiadja a Park Könyvkiadó.
Ezt is szeretjük