Autóbaleset szemtanúja volt, életet mentett: Németh Lajos egy csapásra hétköznapi hőssé vált
A hirtelen szívhalál több mint 25 ezer áldozatot követel évente, már csak ezért is fontos ismerni az újraélesztés lépéseit.

autobaleset
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudtad, hogy minél többen állnak körül egy baleseti sérültet, annál kisebb az esély arra, hogy valaki a segítségére siet? Életbe vágóan fontos, hogy mindannyian többet tudjunk az újraélesztés technikájáról, és merjük is használni ezt a tudást.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány napirenden tartja a laikus újraélesztés ügyét, és minden év október 16-án külön is felhívja rá a figyelmet. Ebben az évben egy hétköznapi hős bemutatásával tették meg ezt.

Újraélesztés

A kisfilm főszereplője Németh Lajos, egy hétköznapi hős, aki egy átlagos napon hazafelé tartott az autópályán, amikor egy közlekedési baleset tanúja lett. S végül ő lett az, aki a baleset áldozatát újraélesztette. Életet mentett.

A videóban így fogalmaz: "Ránéztem, és azt mondtam magamnak: én ez nem tudom megtenni. Aztán a következő pillanatban nekiálltam..." Németh Lajosnak az is átfutott az agyán, hogy sérülést okoz, vagy nagyobb hibát követ el, de amikor észrevette, hogy a felborult autó sofőrje nem lélegzik, tudta, hogy az újraélesztés az egyetlen lehetőség.

Október 16-a szerte a világon az újraélesztés nemzetközi napja. Magyarországon a hirtelen szívhalál több mint 25 ezer áldozatot követel évente. Az esetek döntő részében meg lehetne menteni a sérültet, ha a laikusok tudnának és mernének cselekedni, és megkezdenék az újraélesztést.

Az Európai Újraélesztési Társaság javaslatára létrejött világnap az újraélesztés módszereire és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Otthon következik be a legtöbb szívleállás

Az OMSZA kiemelten hangsúlyozta azt is, hogy a statisztikák szerint négyből három szívleállás otthon következik be. Tehát ha az embernek valaha újra kell élesztenie valakit, az nagy valószínűséggel a szerettei közül kerül ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha valaki nem ismeri az újraélesztés legegyszerűbb módját, akkor drasztikusan csökken a túlélés esélye. A mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával - akár szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is - életben lehet tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők. 

Ezért a mentőszolgálat arra biztat: tanuld meg az újraélesztést! Merj cselekedni!

4 szabály a mentő kiérkezéséig

Amíg a mentő ki nem ér, véletlenül se hagyd magára a sérültet! Az életét is megmentheted, ha négy szabályt betartasz.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük