Mit kell tenned, míg nem jön a mentő? 4 dolog, amit mindenképp egy életre jegyezz meg!

Te tudod, mit kell tenned, vagy tehetetlen lennél?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bajban nemcsak az ismerősöknek, családtagoknak lehet szükségük a gyors segítségre, de állampolgári és lelkiismereti kötelesség is ezt megtenni bárkinek, akit többek között baleset ér, vagy éppen rosszul lesz.

Ilyen esetben nagyon fontos annak megítélése is, mielőbb hívni kell-e a mentőket, vagy elegendő a háziorvost, ügyeletes orvost értesíteni, nem utolsósorban pedig életmentő lehet tudni azt is, mit kell tenni, míg kiér a mentő.

Mentő vagy orvos?

Ha heveny megbetegedéssel találkozol - az utcán általában nem ez a jellemző -, amely egyáltalán nem feltételez életveszélyt, a háziorvost vagy az ügyeletes orvost kell értesíteni, aki eldönti, szükség van-e a beteg kórházi vagy sürgősségi kezelésére, ha azonban úgy érzed, nem tudod megfelelően megítélni a helyzetet, vagy heves rosszulléttel, eszméletvesztéssel, balesettel, súlyos sérüléssel, légzészavarral találkozol, mindenképpen hívj azonnal mentőt.

A mentősöket a 104-es díjmentesen hívható számon bármikor, bárhol elérheted. Fontos gyorsan megadni a helyszínt, nevedet és elérhetőségedet - arra az esetre, ha például megszakad a vonal, vagy nem talál oda a mentő a helyszínre -, illetve a vészhelyzet típusát és körülményeit is, a tényekre szorítkozva. Amíg a mentő nem érkezik meg, elsősegélyt kell nyújtanod - ha nem tudod, mit csinálj, a mentésirányító instrukcióit kövesd, és semmiképpen se szakítsd meg a vonalat.

Az első alapszabály: el szabad mozdítani?

Nagyon fontos alapszabály, hogy baleset esetén ne mozdítsd meg a sérültet, csak amennyire feltétlenül szükséges. Ha azonban veszélyes helyen találsz rá, mindenképpen el kell vinned onnan, méghozzá a Rautek-féle műfogást alkalmazva. Ennek részletes leírását ide kattintva nézheted meg.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A második alapszabály: ellenőrizd a légzést!

Előbbi után a legfontosabb, hogy ellenőrizd, él-e, eszméleténél van-e a beteg vagy a sérült, reagál-e az ingerekre - szólítsd meg, rázd meg a vállát, paskold meg óvatosan az arcát. Ha nem reagál, ellenőrizned kell, van-e légzése. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a beteg mellé guggolsz, és kezeiddel hátraszeged a fejét, majd füledet az arcához hajtod. Így hallhatod, jár-e a levegő, érezheted az arcodon is, valamint azt is megnézheted, mozog-e a mellkas. Ahhoz, hogy megbizonyosodj, 10 másodperc már elegendő.

A harmadik alapszabály: ezt csináld, ha van légzés!

Ha a beteg lélegzik, de eszméletlen, fontos, hogy megakadályozd a hányadék vagy a nyelv hátracsúszása okozta fulladást, miután azonban meggyőződtél arról, hogy jelenleg nem áll fenn ennek a veszélye, stabil oldalfektetésbe kell helyezni a sérültet. Ennek részletes leírását ide kattintva találod meg. Fontos azonban, hogy azután se hagyd magára, hogy mindezt megtetted.

A negyedik alapszabály: ha nincs légzés, újra kell éleszteni!

Ha a sérültnek nincs légzése, a lehető leggyorsabban meg kell kezdeni az újraélesztést, ugyanis már néhány perces oxigénhiány is nagyon komoly károkat okozhat az agyban. Az újraélesztés két elemből áll, a mellkaskompresszióból, illetve a lélegeztetésből: előbbi kivitelezéséhez mindenképp nézd meg a következő videót.

Ha szeretnél további információkat azzal kapcsolatban, a különféle sérülések - például törés, égés - vagy éppen mérgezés, fulladás esetén mit kell tenned, ide kattintva, az Országos Mentőszolgálat honlapján minden szükséges információt megtalálsz.

Ezt is szeretjük