Kutyát tartasz? 30 ezer forintra bírságolnak, ha nem teszed meg ezt a bejelentést
Bárhol laksz is, ezt nagyon fontos tudnod.

nagykep?cikkid=161989&kep=tarsashaz-nagy-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állat-, azon belül is a kutyatartásra számos olyan szabály vonatkozik, amellyel sajnos sokan nincsenek tisztában, ennek köszönhető többek között az is, hogy vannak, akik úgy vélik, a társasházi házirend akár meg is akadályozhatja azt, hogy valaki kisállatot tartson.

Bár valóban mérvadó a házirend, az állattartást nem lehet megtiltani, az Alkotmánybíróság állásfoglalása szerint ugyanis az önkormányzat, illetve a társasház szabályai - például az, hogy a kutyatartáshoz a szomszédok írásbeli hozzájárulása szükséges - aránytalanul korlátozzák a tulajdonhoz, vagyis a zavartalan lakáshasználathoz való jogot.

Persze az alapvető együttélési normákat ennek ellenére is be kell tartani - szükségtelen mértékben és tartósan pedig nem lehet zavarni a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét -, emellett pedig az állattartás önkormányzat által előírt szabályairól sem lehet megfeledkezni.

Minden önkormányzat végez ebösszeírást

Amellett, hogy a kutyát megfelelő feltételek között kell tartani, valamint védőoltással és chippel kell ellátni, fontos szem előtt tartani az önkormányzat által végzett ebösszeírást is.

A háromévente legalább egyszer elvégzendő összeírás célja, hogy az önkormányzat hatékonyan elláthassa az állatvédelmi feladatokat, valamint védje az állat tulajdonosának, tartójának és más személyek jogait, illetve személyes biztonságát. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B §-a szerint az önkormányzatok az összeírás alapján kötelesek elektronikus nyilvántartást vezetni a kutyákról.

Mi a te dolgod?

A kutyák tulajdonosainak az összeírás ideje alatt bizonyos adatokat el kell juttatniuk az önkormányzathoz, amit nyomtatott, de akár elektronikus formában letöltött, valamint kinyomtatott adatlapon is megtehetnek. Ez az általában az önkormányzatok honlapján, de az önkormányzatnál személyesen, illetve állatorvosoknál is beszerezhető. Jellemző továbbá, hogy a már ismert kutyatulajdonosoknak ki is küldik a kitöltendő adatlapot.

A kitöltött nyomtatványt postai úton, de általában interneten, faxon is vissza lehet juttatni, emellett rendszerint gyűjtődobozt is elhelyeznek az önkormányzatnál. A nyomtatvány kitöltésére kiszabott határidőt komolyan kell venni, ha ugyanis valaki ennek leteltével sem jelenti be az adatokat, az akár 30 ezer forintos állatvédelmi bírsággal is sújtható. Fontos tudni továbbá, hogy szintén be kell jelenteni bármiféle adat-, illetve kutyatartással kapcsolatos más változást is. Arról, hogy lakóhelyeken zajlik-e éppen ebösszeírás, illetve, ha igen, milyen határidőkre és részletekre kell figyelned, a helyileg illetékes önkormányzatnál érdemes érdeklődnöd.

Ezt is szeretjük