Gátolja a rákos sejtek növekedését és erős antioxidáns: így fogyaszd a gránátalmát!
A gránátalma nemcsak gyönyörű és finom, de a rákellenes táplálkozás egyik legfontosabb eleme lehet.
A gránátalma eredeti őshazája Perzsiában, a mai Irán területén található, ahol legalább ötezer éve termesztik. Megjelenik a görög mitológiában, Perszephoné történetében és a Bibliában is: Mózes ígérte a sivatagi vándorlás alatt a gránátalma után vágyakozó Izrael népének, hogy az ígéret földjén is megtalálják majd e gyümölcsöt.
A középkorban, majd később is a termékenység szimbóluma volt, Aragóniai Katalin például gránátalmamagot evett abban a reményben, hogy fiút szülhet VIII. Henriknek.
Komoly vitamin- és antioxidánsforrás
A gyümölcsben a kis gránátalmamagokat áttetsző, édes, intenzív ízű piros hús veszi körbe, elválasztva őket a héjtól és a hártyás résztől. Levét széles körben használják, például gránátalmamelasz készítéséhez, ami egy, a Közel-Keleten hagyományos termék, mely a gyümölcs levéből cukor és citromlé hozzáadásával készül. A gránátalmaél kiváló K-vitamin-, folsav-, kálium- és magnézium-, továbbá jó B5-, B6- és E-vitamin-forrás. A gyümölcslé antioxidáns tannin- és flavonoidtartalma szintén magas.
Gátolja a ráksejtek növekedését
A Nutrition and Cancer szaklap egyik 2009-es áttekintő cikkében a gránátalmalében nagy mennyiségben előforduló antioxidáns vegyületekről van szó. A szerzők olyan kísérletek eredményeit összegezték, amelyek rámutatnak arra, hogy a gránátalmalé-kivonat gátolja a mell-, a prosztata-, a bél- és a tüdőráksejtek növekedését.
Egy klinikai vizsgálatban a kivonat hatását mérték prosztatarákban szenvedő betegeken. A PSA - prosztataspecifikus antigén, a prosztataráksejtek jelenlétét jelző anyag - szintjét vizsgálták a páciensek vérében. A gránátalmalé-kivonat szignifikáns módon növelte a PSA-szintek megduplázásához szükséges időtartamot, azaz lelassította a betegség folyamatát.
Hogyan fogyaszd?
A gránátalma ma már könnyen beszerezhető, nem beszélve a gránátalmaléről, mely még koncentráltabb antioxidáns- és tápanyagforrás - bár nem tartalmaz rostanyagokat -, és gyógynövény-szaküzletekben, bioboltokban biztosan kapható. Nem csak önmagában és lé formájában lehet azonban fogyasztani a gyümölcsöt. Nézd meg képeken, milyen sokoldalúan variálható!
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
OLVASD EL EZT IS!
- zöldség
- antioxidáns