Mekkora a derekad görbülete? Ha túl nagy, komoly betegséget is előrejelezhet
Túl nagy a derék görbülete? Ágyéki lordosis állhat a háttérben.

shutterstock 142335808
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a gerinc görbülete a has irányába mutat, és ez a görbület a deréknál túl nagy, ágyéki lordosisról - vagy hyperlordosisról - beszélünk.

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos elmagyarázza, miért jelenthet ez problémát.

Nem csak esztétikai probléma

Ágyéki lordosisról akkor beszélünk, amikor a gerinc természetes görbületénél jelentősebb a görbület a deréki szakasznál. Ilyenkor egy látható C-alakot vesz fel a gerinc a has irányába húzódva, a has pedig kitolódik - ez pedig nem csak esztétikai problémát jelenthet. A könnyen észrevehető rendellenesség ugyanis jelenősen növeli a komoly gerinc-, derékfájdalom kialakulásának esélyét, gerincferdüléshez vezethet, és előrehaladott állapotban akár az emésztőrendszer, a szív-érrendszer és a légzőrendszer megfelelő működését is akadályozhatja.

shutterstock 221065726

Egyes veleszületett állapotokon túl az ágyéki lordosis kialakulásának több oka is lehet.

Rossz tartás

Ez a vezető oka a gerinc deformációjának, hiszen amikor ülőhelyzetben vagy, az ágyéki régió izmai túlságosan feszülhetnek, hogy stabilizálják és támogassák a gerincoszlopot. Minél hosszabb ideig ülsz, annál inkább feszül meg a nyak, a váll, a gerinc. A vállak és a nyak előreesik, a gerinc görbületeinek egyensúlya is felbomlik, és a helytelen terhelés miatt porckorong-előreboltosulások és sérv is kialakulhat. Az ágyéki lordosisnak is elsőszámú rizikófaktora az ülő életmód és a mozgáshiány, ami miatt a gyenge izmok nem képesek megtámasztani a gerincet.

Elhízás

Az ágyi lordosis meglehetősen gyakori elhízott személyeknél, akiknél a hason jelentős zsírfölösleg található. Ez ugyanis komoly terhelést jelent a deréknak, ami így kényszertartást vehet fel. Sajnos ebből a szempontból rizikófaktornak számít a várandósság is.

shutterstock 678735847

A gerinc egyes állapotai

Néhány esetben az ágyéki lordosis olyan gerincproblémák következményeként is kialakulhat, mint a kyphosis -vagy hyperkyphosis-, ami a gerinc púpszerű, túlzott hátrafelé domborodása, a csigolyaelcsúszás vagy a porckorongokban kialakuló gyulladás.

Mit kell tenni, ha bebizonyosodik a gyanú?

- A lordosis diagnózisának felállításához a fizikális vizsgálaton túl szükség lehet röntgenre, esetleg CT-felvételre. Amennyiben bebizonyosodik, hogy ez áll a háttérben, az első lépés az akut panasz, a fájdalom csökkentése, a gyulladás kezelése, amelyre jó szolgálatot tehet a helyi gyulladáscsökkentő injekció – ismerteti Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

- Amint túl van a páciens a fájdalmas szakaszon, a legfontosabb teendő a személyre szabott, funkcionális gyógytorna, amely a legjobb módszer a gerinc rendben tartására. Kutatások igazolják, hogy már egy 12 hetes, heti három alkalommal végzett gyógytorna is képes csökkenteni a fájdalmat, megerősíteni az érintett izmokat, és növelni a flexibilitást. Természetesen a gyakorlatok végzése, a mozgás maga ezek után az életmód részévé kell, hogy váljon, csakúgy, mint a testsúly rendezése, hiszen – hacsak nem veleszületett rendellenességről van szó, ami csak műtéttel korrigálható -, a lordosis okozta panaszok életmóddal gyógyíthatók.

nyujtas terd

A kezelést pedig már csak azért sem szabad elhanyagolni, mert egy 2017-es tanulmány igazolta a kapcsolatot a rendellenes gerincgörbület és az ízületi gyulladás, valamint a degeneratív - kopásos - ízületi betegségek közt. Amennyiben már ezek is jelen vannak az érintetteknél, érdemes megpróbálkozni olyan természetes eredetű eljárásokkal, mint például a lökéshullám-terápia.

Alvópózok

Az sem mindegy, hogyan térsz nyugovóra: a helyes testtartás napközben elengedhetetlenül fontos, de attól is sajoghatnak a porcikáid nappal, ha éjjelente kicsavarodva alszol.

Ezt is szeretjük