Elképesztő gyorsasággal fertőz és egyre ellenálóbb ez a baktérium: 105 éve volt ilyen

Ugrásszerűen megnőtt egy bizonyos baktérium okozta súlyos fertőzések száma Nagy-Britanniában.

Gonorrheafertőzés Angliában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ugrásszerűen megnőtt tavaly az újonnan kiszűrt, szexuális úton terjedő betegségek száma Nagy-Britanniában.

A brit kormány egészségbiztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) éves beszámolója szerint 2022-ben országszerte 82 592 gonorrhoeafertőzést diagnosztizáltak, 50,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Gonorrhoeafertőzés Angliában

Az UKHSA hangsúlyozza, hogy 1918 óta - vagyis 105 éve, amikor ennek a nemi betegségnek a hivatalos nyilvántartása megkezdődött - soha egyetlen évben nem szűrtek ki ennyi új gonorrhoeaesetet Nagy-Britanniában.

GettyImages-713781533

Ugrásszerűen, éves összevetésben 15,2 százalékkal nőtt tavaly az újonnan azonosított szifiliszfertőzések száma is, amely elérte a 8692-t. Az egészségügyi hatóság adatai szerint 1948 óta nem diagnosztizáltak egy év alatt annyi új szifiliszes esetet, mint 2022-ben. Az UKHSA kiemelte keddi tájékoztatásában, hogy a szexuális úton terjedő összes betegségfélét figyelembe véve tavaly naponta átlagosan több mint 400 ilyen esetet szűrtek ki Nagy-Britanniában. Az ismertetés szerint továbbra is a 15-24 év közötti korosztály a legveszélyeztetettebb.

A UKHSA felhívásban kérte, hogy akik szexuális kapcsolatot létesítenek, használjanak óvszert, és vessék alá magukat rendszeres szűrővizsgálatoknak kortól és szexuális irányultságtól függetlenül. A hatóság hangsúlyozza, hogy a tesztelés Nagy-Britanniában ingyenes és titkos, és akkor is fontos, ha nem jelentkeznek fertőzéses tünetek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A szexuális úton terjedő betegségek könnyen gyógyíthatók antibiotikumokkal, de a kezeletlen fertőzéseknek sok esetben súlyos egészségi következményei lehetnek: a nem kezelt szifiliszes fertőződés visszafordíthatatlan és potenciálisan életveszélyes agyi, kardiológiai és idegrendszeri szövődményeket okozhat - áll a brit egészségbiztonsági hivatal keddi felhívásában.

Az UKHSA hangsúlyozza azt is, hogy a gonorrhoea egyre inkább ellenálló az antibiotikumokkal szemben, és fennáll annak a kockázata, hogy a jövőben kezelhetetlenné válik, ezért létfontosságú a fertőződés korai kiszűrése a kórokozó továbbterjedésének megakadályozása végett.

Hallgasd meg: podcast a védekezésről és a nemi betegségekről

Az Intim Sáv negyedik adása a nemi betegségekről és a fogamzásgátlás lehetőségeiről szólt.

Az antibiotikumok gyakori mellékhatása, amire sokan nem is gondolnak - Podcast a védekezésről és a nemi betegségekről

Az Intim Sáv negyedik adása a nemi betegségekről és a fogamzásgátlás lehetőségeiről szól.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük