Az antibiotikumok gyakori mellékhatása, amire sokan nem is gondolnak - Podcast a védekezésről és a nemi betegségekről
Az Intim Sáv negyedik adása a nemi betegségekről és a fogamzásgátlás lehetőségeiről szól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők többsége még napjainkban is úgy érezheti, hogy a védekezés terhe, felelőssége rá hárul. A szexualitással kapcsolatban elengedhetetlenül fontos erről, valamint a nemi betegségekről is beszélni - ez utóbbi témakör továbbra is tabunak számít, ez pedig nehezíti az egyébként olykor súlyos szövődményekkel járó kórképek diagnosztizálását és kezelését is. A fogamzásgátlás mellett a nemi betegségek kivédésére is ügyelni kell.

A Femina podcastja, az Intim Sáv negyedik epizódjában Reiber Gabriella és dr. Jenei Lóránd szülész-nőgyógyász szakorvos a védekezés lehetőségeit és a nemi betegségekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat járják körül, amelyekkel minden aktív nemi életet élő személynek tisztában kell lennie. 

Intim Sáv a védekezésről és a nemi betegségekről

A nemi betegségek előfordulásának valószínűsége a tartós, monogám kapcsolatokban ritkább, mint például az egyre gyakoribbnak számító poliamor kapcsolatokban vagy az egyéjszakás kalandok esetében. Főleg ez utóbbiak emelik meg az ilyen jellegű kórképek számát. A probléma hátterében azonban más okok is állhatnak. A hüvelygomba kialakulásában például szerepet játszhat a stressz, a túlzott cukorbevitel, valamint a normális hüvelyflóra egyensúlyát felborító antibiotikumkezelés is. Dr. Jenei Lóránd hangsúlyozza, hogy az antibiotikumok szedése mellett érdemes probiotikus, hüvelyflóra-regeneráló készítményt használni. 

A különböző fertőzések kezelés híján súlyos következményekkel járhatnak, kismedencei gyulladást, sőt meddőséget is okozhatnak, így nagyon fontos panasz esetén szakemberhez fordulni. Ilyen lehet egyebek mellett a hasi fájdalom vagy a kellemetlen szag is. Az Intim Sáv negyedik epizódja hasznos információkat tartalmaz a védekezések módjairól, az egyes nemi betegségekről, valamint a szűrővizsgálatok fontosságáról. Miért veszélyes a genitális herpesz terhesség esetén? Csökkentheti-e az antibiotikum a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát? Szabad-e tampont használni éjszaka? Ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolására is sor kerül az adásban. 

Iratkozz fel a Femina Spotify csatornájára!

Ha tetszett az interjú, iratkozz fel podcast csatornánkra, és értesülj elsőként a Femina legújabb adásairól. Rendszeresen jövünk még több izgalmas beszélgetéssel, ne maradj le! 

 

 

Promóció

Ezt is szeretjük