Így hat a túlzott cukorfogyasztás a női szervezetre - Podcast a táplálkozás és az intimegészség kapcsolatáról

A Femina új podcastja, az Intim Sáv második adása a táplálkozás és a női egészség témakörét járja körül, hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgál a mindennapokra.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki által jól ismert tény, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsfontosságú a különböző betegségek, például szív- és érrendszeri kórképek, diabétesz megelőzésében. Arról viszont már általában kevesebb szó esik, hogy a női egészségben is milyen hangsúlyos szerepet játszik. A Femina új podcastja, az Intim Sáv második részében dr. Jenei Lóránd szülész-nőgyógyász szakorvos avatja be a hallgatókat az intimegészség és az étkezés összefüggéseibe. 

Az adásban szó esik többek között a napjainkban egyre több fiatal lányt, nőt érintő hormonális betegségek, az inzulinrezisztencia, a policisztás ovárium szindróma, valamint a menstruációs zavarok és a táplálkozás kapcsolatáról, illetve arról is, hogy hogyan, milyen szempontokat figyelembe véve lenne érdemes összeállítani az étrendünket, hogy az a finomhangolt női szervezet működését támogassa. 

Intim Sáv az egészséges táplálkozásról

A rohanó mindennapok során hangsúlyos szerephez jutnak az étkezésben a feldolgozott élelmiszerek és a szénhidrátok. Mindez a hormonrendszerre, intimegészségre is hatással van. Dr. Jenei Lóránd a női szervek szempontjából inkább a fehérjében gazdag, szénhidrátcsökkentett étkezést javasolja. A magas cukor-, illetve szénhidrátbevitel növeli a hüvelygombás fertőzések kialakulásának valószínűségét, nem véletlen, hogy a karácsonyi lakmározások után megugrik az ilyen jellegű megbetegedések száma. Bár bizonyos étrend-kiegészítők támogathatják például a petefészek működését, dr. Jenei Lóránd kifejti, hogy ő télen ilyen célra a grapefruitfogyasztás emelését szokta javasolni. 

Az Intim Sáv második adásból kiderül, hogy mennyi folyadékot kéne bejuttatnunk a szervezetünkbe egy nap, heti hány perc, milyen pulzustartományban történő mozgásra lenne érdemes törekedni, de szó esik a mediterrán diéta megítéléséről és a kávé- és az alkoholfogyasztás szempontjairól is. A szakember azt is elárulja, hogy gombás vagy bakteriális fertőzés esetén fel kell-e keresni a nőgyógyászt. A podcastban sor kerül olvasói kérdések megválaszolására, dr. Jenei Lóránd szülész-nőgyógyász szakembertől továbbra is lehet név nélkül kérdezni. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük