4 tanács, amivel elkerülhetők nyáron az intim fertőzések: milyen tünetek esetén szükséges orvoshoz fordulni?

A nyári hónapokban a forró és párás környezet miatt leggyakrabban gombás fertőzés lép fel, ám a bakteriális húgyúti problémák esélye is megnő.

GettyImages-1320693863
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy beköszöntött a kánikula, aki csak teheti, vízparton tölti az idejét, hogy némileg felfrissüljön a hűsítő vízben. Azonban sok nő számára ez egyet jelent az intim fertőzésekkel, így inkább elkerüli a fürdőket, strandokat.

Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebészétől megkérdeztük, vajon milyen megelőző intézkedéseket tudunk tenni, illetve milyen tünetek esetén forduljunk mindenképp orvoshoz.

Jól szellőző fehérneműt válassz!

Nagyon fontos a megfelelő fehérnemű választása - főleg nyáron-, hiszen a rosszul szellőző anyagból készült darabok igencsak kedveznek a káros mikroorganizmusok elszaporodásának. Ugyanígy kerülendők a tangák is, hiszen nagyban segítik a végbél környékén élő kórokozók hüvelybe jutását!

GettyImages-637418603

A szakemberek ezeken kívül a túl szűk nadrágoktól is óva intenek, mivel ezek is csak fokozzák az izzadást, így nedves környezetet teremtenek.

Ne maradj nedves fürdőruhában!

A nedves fürdőruhák kiváló táptalajt nyújtanak a gombák elszaporodásának, hiszen azok a meleg, nedves környezetben érzik a legjobban magukat! Éppen ezért fontos, hogy miután valaki megmártózott, cserélje át a fürdőruháját!

Nem mindegy, mit eszel

Megfigyelések szerint nyáron gyakoribbak a Candida-fertőzések, többek között azért, mert többet nyúlnak ilyenkor szénhidrátokhoz, édességekhez, cukros üdítőkhöz. Érdemes ezért (is) inkább szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, és a szomjúságunkat lehetőleg vízzel csillapítani.

Lactobacillus-kúrára fel!

Sokkal nagyobb eséllyel lépnek fel különböző hüvelyi fertőzések, ha a lactobacillusok mennyisége valamiért lecsökken, például antibiotikumkúra után. Amennyiben valaki hajlamos az intim fertőzésekre, érdemes nyáron - főleg nyaralás előtt és/vagy betegségek után - lactobacillus-kúrát tartani, mellyel növelni lehet a mennyiségüket, így elkerülhető, hogy a kórokozók elszaporodjanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mikor keress fel szakembert?

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze felhívja arra a figyelmet, ha valaki bő vagy kellemetlen szagú vagy megváltozott állagú és színű hüvelyi folyást, égő, viszkető érzést, bőrpírt, duzzanatot tapasztal, esetleg az intim együttlétek fájdalommal járnak, keressen fel szakembert, hiszen ezek a panaszok hüvelyi fertőzésre utalnak.

Ilyenkor a nőgyógyász a tünetek alapján - esetleg tenyésztéssel - megállapítja, milyen kórokozó - gomba, baktérium, vírus - generálja a problémát, majd arra megfelelő terápiát javasol.

Betegség is okozhat furcsa szagú vizeletet

A vizelet színe és szaga is sokat elárul az ember egészségéről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük