Ez a legrosszabb nadrág, amit viselhetsz - Komoly problémákat okozhat, ha túl sokat hordod
Az egyik legdivatosabb nadrágfazon egyáltalán nem egészséges: intim problémákat idézhet elő.

szuk farmer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A trendek, bár nagyon mutatósak, csinosak vagy épp szexik tudnak lenni, az egészségnek egyáltalán nem mindig kedveznek. Az évek, sőt, évtizedek óta a legnépszerűbbnek számító fehérnemű, a tanga például növeli az intim fertőzések kialakulásának kockázatát, de - mint egy kutatásból kiderült - a legkedveltebb nadrág is okozhat komoly gondokat.

A Boston University of Public Health egy új kutatása arra világított rá, hogy a nadrágok közül sem mindegy, milyet választasz, ugyanis kellemetlen, fájdalmas következményekkel járhat, ha túl gyakran viseled az egyik fazont.

Intim problémákat okoz ez a nadrágfazon

A tanulmány során 434 nő kórtörténetét és higiéniai, öltözködési szokásait vizsgálták, közülük 213-an tapasztalták már a vulvodyniát, 221 alanynak viszont nem voltak hasonló tünetei. Ez egyébként egy, a hüvelybemenetnek és annak környékének égő, viszkető érzésével, fájdalmával járó betegség, mely állandóan vagy hullámokban jelentkezik, és pontos oka ismeretlen. Ám vannak bizonyos tényezők, amelyek hajlamosítanak rá. A kutatás eredményei szerint pedig a túl szoros nadrág is ezek közé tartozik.

A szakértők rámutattak, hogy azok, akik rendszeresen viseltek extra feszes farmerokat, heti több alkalommal is tapasztalták a kellemetlen tüneteket. Azoknál pedig, akik emellett még szőrtelenítették is az intim területeiket, 74%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki a vulvodynia.

Miért olyan káros?

Dr. Bernard Harlow, a vizsgálat egyik vezetője elmondta, hogy a borotválás során apró mikrosérülések keletkeznek a bőrön, melyeken keresztül könnyebben bejutnak a baktériumok, és amelyek gyulladásos immunreakciókat okozhatnak - ezekre a szoros nadrág még jobban ráerősít. Nyomja, irritálja, és nem engedi eléggé levegőzni a területet, így olyan környezetet teremt, mely elősegíti a baktériumok elszaporodását, a fertőzések, a gyulladás és a fájdalom kialakulását is. Ez pedig a szőrtelenítés mellőzése esetén is így van. 

Egy másik, az European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology nevű szaklapban publikált kutatás pedig azt is bebizonyította, hogy ez a fazon a bakteriális vaginózis kialakulására is hajlamosít: már heti egyszeri viselése is növelheti a kockázatát. Ezenkívül pedig az egyéb gombás vagy bakteriális fertőzések megjelenésének is nagyobb így az esélye.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A szakértők szerint azoknak, akik régóta küzdenek hasonló problémákkal, nőgyógyászati vizsgálatok és konzultációk mellett érdemes kipróbálni azt is, hogy egy hónapon keresztül egyáltalán nem, vagy csak néhány alkalommal viselnek szoros nadrágot, a szőrtelenítést pedig teljesen elhagyják, vagy csak jóval kevesebbszer csinálják, mint addig. Ha tapasztalnak változást, előfordulhat, hogy ezek is súlyosbítottak a kellemetlen tüneteken.

A nőknek összességében azt javasolják, hogy igyekezzenek kényelmesebb, lazább nadrágokat viselni, és heti egy-két alkalomnál ne hordják gyakrabban a skinny fazonokat, ha el szeretnék kerülni az intim gondokat.

Erre kell figyelni nyáron, hogy elkerüld a fertőzéseket

A fehérnemű-viselés sajnos kissé még ma is tabutémának számít, így könnyen előfordulhat, hogy nagyon fontos szabályokról nem esik elég szó. A következő dolgok például apróságnak tűnhetnek, de komoly következményei vannak, ha nem figyelsz oda rájuk, különösen melegebb időben.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük