Szabad felvenni mosatlanul az új ruhát? A szakértő elmondja, miért nagyon rossz ötlet
Egyáltalán nem jó ötlet mosás nélkül hordani az új ruhákat, mert súlyos következményei lehetnek ennek a szokásnak.

uj ruha
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az üzletből egy új ruhával mész haza, te kimosod, mielőtt először viselnéd? Őszintén! Sokan valószínűleg nemmel válaszolnak erre a kérdésre, mert gyakran előfordul, hogy az újonnan beszerzett darab öblítés nélkül kerül a szekrénybe.

A legtöbben úgy gondolják, hogy biztosan alig volt, aki magára vette, és egyébként is tisztának kell lennie, hiszen a gyártás óta az üzletben várta a gazdáját. Valójában viszont ez a feltételezés igencsak téves. Philip Tierno mikrobiológus elárulta, miért kötelező kimosni a ruhát viselés előtt.

Ezért ne vedd fel mosás nélkül az új ruhát!

A New York-i Egyetem szakértője szerint sokkal többen próbálják fel a boltokban kirakott darabokat, mint azt bárki gondolná. Elmondta, hogy nem négy-öt emberről van ilyenkor szó, hanem több tucatról abban az esetben, ha legalább egy hónapig állt a ruha az üzletben. Persze, ez a szám jóval magasabb is lehet, de igazából nem ez a lényeg, hanem az, hogy milyen következményekkel járhat a mosás nélküli hordás.

Philip Tierno több kutatást végzett, melyek során különböző ruhadarabokat vizsgált meg a legnépszerűbb üzletekből, és tényleg megdöbbentő eredményekre világított rá. Kiderült, hogy rengeteg baktériumot hagynak rajtuk azok az emberek, akik felpróbálták, de nem vették meg a kiszemelt árukat. A legtöbbször Streptococcus-t és Staphylococcus-t fedezett fel rajtuk, ezek pedig már egy-egy érintés során is átkerülhetnek az anyagra, majd a viselőjükre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A valós fertőzés esélye akkor a legnagyobb, ha az új darab vagy a megfogása után a tulajdonos keze a szemeihez, az orrához, a szájához ér, vagy, ha sebes bőrrel érintkezik. De nemcsak a baktériumok miatt kell vigyázni: a ruhákat sokszor olyan kémiai szerekkel kezelik a készítés során, melyek mosás nélkül irritációt, bőrgyulladást vagy allergiás reakciót okozhatnak a testhez érve. Dr. Meghan Feely bőrgyógyász elmondta, hogy ezek a tünetek órákkal vagy napokkal a felvétel után egyaránt jelentkezhetnek, ezért azt javasolja mindenkinek, hogy hordás előtt mindig az anyag által engedett legmagasabb hőfokon mossa ki a ruhákat, és hozzátette, egy kis extra öblítés sem árt ilyenkor. 

Így mindig újnak tűnnek majd a ruhák

Azt szeretnéd, hogy többszöri viselés után is újnak látszódjanak a ruháid, cipőid? Ezekkel az egyszerű megoldásokkal mindig tiszták, illatosak lesznek, sőt, a makacs foltokat is kiszedheted néhány házi trükkel.

Ezt is szeretjük