Kopasz foltokat és hajhullást okozhat a népszerű frizura – A szakértők óva intenek tőle
Sokan nem figyelnek egyetlen apróságra, amikor összekötik a hajukat, pedig fontos lenne, mert hajhullás és kopaszodás lehet a vége.

copf cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben, ha egy kis változatosságra vágynak, zavarja őket a hosszú hajuk, vagy esetleg egy nappal el akarják tolni a hajmosást, csak gyorsan felkötik a tincseiket egy szoros lófarokba, és már meg is van oldva minden probléma.

Kiderült azonban, hogy a copf bár lehet, hogy hasznos és nőies, gyakran súlyos következményekkel járhat: nemcsak roncsolhatja a szálakat, de hajhullást és akár kopaszodást okozhat, ha néhány dologra nem figyel a viselője. És nem ez az egyetlen káros frizura.

Borzasztóan káros lehet a copf

Anabel Kingsley hajspecialista a Daily Mailnek mondta el, mennyire rosszat tesz a hajnak a szoros lófarok. A szakértő rengeteg olyan nővel találkozott már a karrierje során, aki durva hajhullásban szenvedett, de a legtöbben nem gondoltak arra, hogy a frizurájuk lehet a ludas. A túl erősen meghúzott copf roncsolja a hajszálakat és akár le is törheti őket. Ráadásul mivel folyamatosan feszülnek és húzódnak, sok rá az esély, hogy kihullanak a hajhagymákkal együtt. Ha hosszú távon ilyen megpróbáltatásoknak vannak kitéve a szálak, az állandó hajvesztéshez, kopaszodáshoz vezethet.

Ezt a fajta hajhullás az alopecia egyik fajtája, a trakciós alopecia, ami a folyamatos húzás miatt jön létre. A szál addig feszül, amíg végül a hajhagyma nem bírja tovább tartani, és megadja magát, majd kihullik. Ez egy ideig még megállítható és visszafordítható jelenség, de ha a hagymák túlságosan károsodnak, akkor nem fog új hajszál nőni az elvesztett helyett.

Akár kopasz foltokat is okozhat

De nemcsak a lófarok, hanem a szoros konty vagy félkonty, és a túl nehéz póthaj is okozhat hasonló következményeket. Anabel Kingsley elmondta, hogy egy 23 éves kliensének például a súlyos műtincsek miatt alakultak ki kopasz foltok a fején, amit már csak beültetéssel lehetett orvosolni. Sőt, hozzátette, hogy élete során minden harmadik nő szenved a feszes frizurák okozta hajhullástól úgy, hogy nem is tud róla.

A szakértő mindenkinek azt tanácsolja, hogy óvatosan, a lehető legkíméletesebb módon kössék össze a hajukat. Ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl szoros, mert ha húzódna, fájna, mindenképpen lazítani kell a frizurán.

Ezt is szeretjük