Meg kell hámozni a gombát, vagy elég megmosni főzés előtt? 4 dolog, amiben sokan bizonytalanok
Akadnak, akik meghámozzák a gombát, mások csak megmossák. Kiknek van igazuk?

- Ez az egyszerű nyári ruha uralja most a trendeket: a csőfazon a sportos és nőies stílusból sem hiányozhat idén »
- Az 53 éves Cate Blanchett a szokásosnál is gyönyörűbb ezeken a portréfotókon: felidézi a hollywoodi csillogást »
- Csupán 8 kozmetikumra van szükség a hatékony arcápolási rutinhoz: nem kell a fél fürdőszobát magadra kenned »

- Íme Koltai Róbert bájos, szőke párja: a színész 78 évesen élvezi a késői szerelmet
- Ki volt Az arany ember szerelme Jókai művében? Kvíz a kötelező olvasmányokból
- Felismered, melyik magyar városban készült a fotó? 9 kérdéses kvíz, hogy próbára tedd a tudásod
- Rúzsa Magdi 5 hónapos ikrei kívül-belül különbözőek: Keve, Lujzi és Zalán ilyen babák
- Mit jelent, ha a másik karba teszi a kezeit veled szemben? Testbeszédkvíz
A gomba feldolgozásánál, az ételkészítésnél számos kérdés felmerülhet: vannak, akik meghámozzák, míg mások szerint így elvesznek az értékes ízanyagok, elég csak alaposan megmosni a felületét.
A gombafélék tele vannak értékes tápanyagokkal a szervezet számára, bőven tartalmaznak többek között D-vitamint, kalciumot, káliumot, rezet, B-vitaminokat, szelént, ezért a tudatos, egészséges táplálkozás alapélelmiszerei. Egy kutatás szerint a D-vitamin-tartalma tovább növelhető, ha feldolgozás előtt napos helyre teszi az ember a kalapokat.
A gomba hámozása és mosása
A gomba feldolgozási módja azonban sokszor a szokásokon, berögződéseken múlik: van, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy egy csiperkét ne hámozzon meg, mások csak alaposan megmossák, esetleg átdörzsölik a felületét, és már használják is az ételkészítéshez.

Nem muszáj meghámozni a gombát
A termesztett gombát valójában nem muszáj meghámozni, hiszen a héj is ehető, és tiszta környezetben nő meg, a felületét érő szennyeződések vízzel könnyen eltávolíthatók róla, ellenben időigényes folyamatról van szó az ételkészítés során. A BBC cikke szerint a profi séfek többsége is ezen az állásponton van: héjjal együtt, darabolás után teszik az ételekbe a gombát, nemcsak a gyorsaság, hanem az ízanyagok megőrzése végett is.
Mosd meg a gombát!
A megmosás azonban ne maradjon el! Ha az öblítés után foltok maradnának a héjon, azok kis dörzsöléssel eltávolíthatók, vagy levágható a problémás rész. A mosás során egyes gombatípusok, így a laskagomba is sok vizet felszívhat, erre főzésnél figyelni kell.

A gomba tönkjét sem kell kidobni
A gomba szárát, azaz a tönkjét sokan a szemétbe dobják, pedig ez hatalmas pazarlás, ehető, finom részt jelent, ráadásul kimagaslóan sok tápanyag található meg benne. A kis gombáknál felesleges macera elválasztani a kalaptól, a nagyobb daraboknál a vágás megkönnyítése érdekében ez megfontolandó, ám azok ugyanúgy beleapríthatók a készülő ételbe, csak a legalsó, szárazabb, szennyezettebb részt érdemes levágni. Egyes típusoknál, így a laskagombánál a tönkrész valamivel keményebb, ezért összességében az étel kicsit hosszabb főzést igényel.
A nyers gomba is ehető
Bár a termesztett, biztonságos forrásból származó nyers gomba ehető, csak kis mennyiségben javasolt fogyasztása, és a gasztronómiai élményt rontja a szivacsos állag is. Az érzékeny gyomrúaknak nem javasolt a fogyasztása, számukra akár emésztési panaszokat is okozhat.
Ételötletek gombából
A gomba rengetegféleképpen elkészíthető, így sosem válik unalmassá.
(Képek: Getty Images.)