Meg kell hámozni a gombát, vagy elég megmosni főzés előtt? 4 dolog, amiben sokan bizonytalanok
Akadnak, akik meghámozzák a gombát, mások csak megmossák. Kiknek van igazuk?

gomba-hamozas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gomba feldolgozásánál, az ételkészítésnél számos kérdés felmerülhet: vannak, akik meghámozzák, míg mások szerint így elvesznek az értékes ízanyagok, elég csak alaposan megmosni a felületét.

A gombafélék tele vannak értékes tápanyagokkal a szervezet számára, bőven tartalmaznak többek között D-vitamint, kalciumot, káliumot, rezet, B-vitaminokat, szelént, ezért a tudatos, egészséges táplálkozás alapélelmiszerei. Egy kutatás szerint a D-vitamin-tartalma tovább növelhető, ha feldolgozás előtt napos helyre teszi az ember a kalapokat.

A gomba hámozása és mosása

A gomba feldolgozási módja azonban sokszor a szokásokon, berögződéseken múlik: van, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy egy csiperkét ne hámozzon meg, mások csak alaposan megmossák, esetleg átdörzsölik a felületét, és már használják is az ételkészítéshez.

Nem muszáj meghámozni a gombát

A termesztett gombát valójában nem muszáj meghámozni, hiszen a héj is ehető, és tiszta környezetben nő meg, a felületét érő szennyeződések vízzel könnyen eltávolíthatók róla, ellenben időigényes folyamatról van szó az ételkészítés során. A BBC cikke szerint a profi séfek többsége is ezen az állásponton van: héjjal együtt, darabolás után teszik az ételekbe a gombát, nemcsak a gyorsaság, hanem az ízanyagok megőrzése végett is.

Mosd meg a gombát!

A megmosás azonban ne maradjon el! Ha az öblítés után foltok maradnának a héjon, azok kis dörzsöléssel eltávolíthatók, vagy levágható a problémás rész. A mosás során egyes gombatípusok, így a laskagomba is sok vizet felszívhat, erre főzésnél figyelni kell.

A gomba tönkjét sem kell kidobni

A gomba szárát, azaz a tönkjét sokan a szemétbe dobják, pedig ez hatalmas pazarlás, ehető, finom részt jelent, ráadásul kimagaslóan sok tápanyag található meg benne. A kis gombáknál felesleges macera elválasztani a kalaptól, a nagyobb daraboknál a vágás megkönnyítése érdekében ez megfontolandó, ám azok ugyanúgy beleapríthatók a készülő ételbe, csak a legalsó, szárazabb, szennyezettebb részt érdemes levágni. Egyes típusoknál, így a laskagombánál a tönkrész valamivel keményebb, ezért összességében az étel kicsit hosszabb főzést igényel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyers gomba is ehető

Bár a termesztett, biztonságos forrásból származó nyers gomba ehető, csak kis mennyiségben javasolt fogyasztása, és a gasztronómiai élményt rontja a szivacsos állag is. Az érzékeny gyomrúaknak nem javasolt a fogyasztása, számukra akár emésztési panaszokat is okozhat.

Ételötletek gombából

A gomba rengetegféleképpen elkészíthető, így sosem válik unalmassá.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük