Tiltott italok gluténérzékenyeknek: sokan nem is gondolják, hogy ezek is bajt okozhatnak
Gluténérzékenyeknek fontos tudni az ünnepi mulatozások előtt, mi az, ami tiltólistás, és mit szabad fogyasztaniuk.

italok-buli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orvos által diagnosztizált gluténérzékenység esetén oda kell figyelni arra, hogy az érintettek az étkezésükből minden sikértartalmú gabonából készült ételt száműzzenek. Ám ünnepek alatt nemcsak a sütemények vagy a pékáruk okozhatnak galibát, de akár az italok is.

A gluténérzékenyek diétájában tehát alapvető fontosságú a gliadin és glutenin fehérjék keverékéből származó glutén kiiktatása, mely egyes alkoholos italokban is jelen lehet.

Tiltott italok gluténérzékenyeknek

Különböző mennyiségben, de tartalmazhatnak glutént a sörök, akár az ale, a lager vagy a barna sörök is, hiszen árpa vagy búza az alapjuk. Ha valaki mindenáron szeretne sört fogyasztani a karácsonyi vacsora mellé vagy a szilveszteri mulatozáshoz, néhány gyártó speciális gluténmentes sört is piacra dobott már, érdemes utánanézni az italboltokban, de még a hipermarketekben is.

Ahogy minden élelmiszer esetében, úgy az italoknál is fel kell tüntetni a címkén, ha az allergéneket, így búzát vagy egyéb gabonát tartalmaz, amennyiben az nem derül ki a termék nevéből közvetlenül, például egy búzasörnél.

Párlatok és a glutén

Alapvetően a whiskyk kapcsán sem garantálható teljesen a gluténmentesség, hiszen gabonából készülnek, mégis úgy tartják, ha a lepárlási folyamatot megfelelően végzik el, és a gluténtartalmú összetevőket nem a lepárlást követően adják az italhoz, a fogyasztásuk biztonságosnak számít.

Más gabonaalapú röviditalok, vodkák gyártásával kapcsolatosan is elmondható, hogy ugyan használhatnak hozzájuk gabonákat, ezeket az italokat az előállításuk folyamán desztillálják, aminek következtében a glutén távozik belőlük. Ez azonban a gyártó döntése, ami a címkén feltüntetett adatokból is kiderül.

A ciderek, a sherryk, a likőrök és a pálinkák is gluténmentesnek számítanak, de azért itt is rendkívül fontos elolvasni a címkén szereplő információkat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gluténmentes-e a bor és a pezsgő?

Különösen szilveszter estéjén jön elő a kérdés, hogy vajon a borok, illetve a pezsgők gluténmentesnek számítanak-e. A válasz az esetek nagy részében egyértelműen igen, hiszen szőlőből készülnek, és a készítési folyamat során sem találkoznak gluténtartalmú gabonával.

A derítőanyagok, élesztők, segédanyagok többsége gluténmentes, csak nagyon ritka esetben használnak a borászok gluténalapú szereket a derítéshez, esetleg gabonaalapú ragasztóanyagot a hordók zárásánál. Ezek ma már szinte egyáltalán nem jellemzőek, bár még így is a legbiztonságosabbnak a szűretlen borokat tartják, nagyon erős érzékenység esetén pedig érdemes lehet közvetlenül rákérdezni a borásznál a gluténmentességre.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük