Lassan alakul ki a daganat, nagyra nőhet, mielőtt felfedezik: a keresztcsonti rák speciális kezelést igényel

A gerincdaganatok kezelése sokat fejlődött az elmúlt években, már 3D nyomtatott modellek is segítik az orvosok munkáját.

Gerinc daganatának a kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A keresztcsonti gerincdaganatok igen ritkák, Magyarországon évente 1-2 új esetet diagnosztizálnak, ezért ellátásuk olyan centrumokban történhet, ahol a megfelelő tapasztalat, szaktudás és felszerelés is rendelkezésre áll.

Az Országos Gerincgyógyászati Központban (OGK) a közelmúltban két ilyen műtétet is végeztek, melyek során a sebészek munkáját különleges, a tumort és környezetét megjelenítő 3D nyomtatott modellek segítették.

Gerincdaganat kezelése

A keresztcsontot érintő elsődleges, vagyis a gerincből és annak alkotóelemeiből kiinduló daganatokat szövettani típusuk szerint két főbb kategóriába lehet besorolni: jó- és rosszindulatú daganatok. Az utóbbi típus eltávolítása kihívást jelent még a legképzettebb gerincsebész számára is.

GettyImages-1335843615

A porcból kialakuló Grade 1-es chondrosarcomákra (amilyen típusba tartozott mindkét operált beteg elváltozása is) jellemző a lassú növekedés és az alacsony áttétképzési potenciál, ezért nagy méretet érhetnek el, mielőtt felfedeznék őket. A konvencionális kezelések, sugár- és kemoterápiák leginkább gyorsan osztódó daganatos sejteket képesek elpusztítani, ezért ilyen esetekben alkalmazásuk nem hatékony, csak az operáció jelenthet megoldást.

Egy ilyen nagy műtét komoly szakmai felkészültséget és együttműködést igényel a sebészek, a páciensek és a közreműködő személyzet részéről egyaránt. Az Országos Gerincgyógyászati Központban dr. Lazáry Áron PhD, dr. Szövérfi Zsolt PhD, dr. Bánk András és dr. Éltes Péter PhD gerincsebészek, dr. Huszty Gergely PhD hasi sebész és dr. Halmy Csaba plasztikai sebész közreműködésével végezték el a két beavatkozást.

Keresztcsonti gerincdaganatok

A keresztcsonti gerincdaganatok eltávolítása igen megterhelő a szervezet számára, ezért a páciensek részéről is igényel bizonyos előkészületeket.

GettyImages-474668290

- Legtöbbször a lelki felkészülés az elsődleges, mivel esetenként a műtét során a daganat által érintett idegeket és ereket is el kell távolítani, aminek a következménye akár átmeneti vagy tartós bénulás is lehet - magyarázza dr. Szövérfi Zsolt.

- Intézetünkben egy kiváló pszichológusokból álló csapat áll rendelkezésre ahhoz, hogy betegeink szakértő segítséggel nézhessenek szembe a mentális kihívásokkal.

A keresztcsont, a medence és a gerinc találkozásának bonyolult biomechanikai felépítése szükségszerűvé teszi, hogy a sebészek alaposan megtervezzék a műtét menetét. Ehhez sokszor nem elegendőek az MR- és CT-felvételek, ezért a gerincgyógyászatban pionír technológiának számító módszerrel, virtuális modellezéssel, majd 3D nyomtatással méretarányosan modellezik az érintett anatómiai struktúrákat, amelyek minden esetben egyénspecifikusak, az adott betegre jellemzőek.

- Az évtizedes tapasztalat ellenére is sokat segít az orvosoknak az, hogyha műtét előtt kézbe vehetik, vagy éppen a beavatkozás közben a műtőssegéd megmutatja a modellt - hangsúlyozta dr. Éltes Péter.

- Korábban az idegtudományban kimutatták, hogy az érintésnek, vagyis a taktilis ingereknek nagy szerepe van a bonyolult geometriák megismerési folyamataiban, ezáltal komplex anatómiai viszonyok esetén növelhető a műtétek hatékonysága. Ezeket a 3D-s modelleket házon belül tudjuk elkészíteni az OGK In Silico Biomechanikai Laborjában egy klinikai vizsgálat keretében. A labor és a kutatás egyik fő célja, hogy meghatározzuk, milyen esetekben van igény ilyen modellekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A szakember hozzátette, hogy az MR- és CT-felvételekkel szemben sokkal informatívabbak és könnyebben befogadhatóak a páciensek számára ezek az élethű „szobrok”, ezért nagy szerepük van a betegoktatásban, a kommunikációban és a bizalom elnyerésében.

A műtétet rehabilitációs folyamat követi, azonban a felépülés mellett figyelmet kell fordítani a daganatra is, mivel ekkor még nem jelenthető ki, hogy a betegséget legyőzték a páciensek.

- Általában egy ilyen eset nem igényel utókezelést, azonban kontroll képalkotó vizsgálatokra szükség van - hívta fel a figyelmet dr. Szövérfi Zsolt.

- Először azt kell ellenőrizni, hogy sikerült-e maradéktalanul eltávolítani a tumort, majd ezt követi a rendszeres utánkövetés, mivel igen magas a kiújulás veszélye. Ezért is fontos, hogy olyan centrumokban kezeljék a keresztcsonti daganatokat, amilyen az OGK, mert a nem megfelelő ellátás miatt visszatérő daganatot sokszor nehezebb kezelni.

GettyImages-847556700

Szerencsére Magyarországon kialakult egy olyan gyakorlat, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központba küldik tovább a keresztcsonti daganatos pácienseket, illetve számos külföldi beteget is kezelnek hasonló betegséggel. Ez lehetővé teszi, hogy az intézetben nagyobb gyakorisággal végezzenek ilyen műtéteket, ami biztosítja a szükséges tapasztalatot és rutint, mely a betegbiztonság, valamint a szakértő és színvonalas ellátás alapfeltétele.

10 jógapóz az elhúzódó derékfájás ellen

A jóga derékfájdalmak esetén is bevethető, és sokat javíthat az állapoton.

10 jógapóz az elhúzódó derékfájás ellen: gyorsan elmulasztják a panaszokat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük