Mi az a metionin, és miért kell vigyázni vele? Gázosító ételekre figyelmeztet az orvos
Nem csak a babfélék számítanak gázosító ételnek, más élelmiszerekkel is vigyázni kell.
A szellentés még az időnként kellemetlen hangok és szagok ellenére is az élet természetes velejárója, hiszen jelenléte elengedhetetlen a bélrendszer és ezáltal a szervezet normál működéséhez. Így egy átlagember testében naponta akár 0,5-1,5 liter bélgáz is termelődhet.
A gyakori szellentés többnyire nem igényel orvosi felügyeletet, de ha valakinél tartósan fennáll a probléma, érdemes szakemberhez fordulni, mert a panaszok valamilyen lappangó betegségre is utalhatnak. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy bizonyos élelmiszerek, például a babfélék gyakori fogyasztása felelős a túl gyakori gázképződésért. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ez nem csupán a hüvelyesekre igaz.
Gázosító ételek
A BBC szakértője szerint, ha valaki szeretné elkerülni a túlzott gázképződést, akkor érdemes vigyázni egyebek mellett a zsíros ételekkel, nevezetesen a marha- és sertéshússal, mivel azok metionint tartalmaznak.
A metionin aminosav a tápcsatornában lebomlik, közben pedig hidrogén-szulfid keletkezik, melynek szaga kísértetiesen hasonlít a záptojáséhoz. Apropó, tojás: az orvos szerint metionintartalma miatt a túl gyakori tojásfogyasztás sem ajánlott, mert hozzájárulhat a kellemetlen szagú gázképződéshez. Kiváltképp húsokkal vagy hüvelyesekkel együtt fogyasztva.
Ugyanitt érdemes megemlíteni a tejtermékeket, melyek laktóztartalmuk miatt okozhatnak puffadást és gázképződést. Míg a teljes kiőrlésű termékek magas rosttartalmuk és a bennük található fruktánok miatt válthatnak ki szellentést.
Bizonyos zöldségek, mint a brokkoli, a káposzta, a kelkáposzta és egyéb zöld leveles zöldségek szintén fokozzák a gázképződést egyrészt magas rost-, másrészt kéntartalmuk miatt. A gyümölcsökben ugyancsak sok a rost, emellett fruktóztartalmuk is puffaszthat.
Mi segíthet a megfelelő étkezés mellett?
Mivel a szellentéshez és a kellemetlen szagokhoz a székrekedés is hozzájárulhat, megfelelő folyadékpótlással serkenthető a salakanyagok távozása. Pontosabban szénsavmentes vízzel, esetleg borsmentateával. A szénsavas italok ugyanis csak fokozzák a gázképződést.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Gázosodást okozhat a rágózás is, mert attól több levegő juthat a gyomorba. Mindemellett fontos kiemelni, hogy - hacsak az orvos nem utasít erre - a fenti ételeket nem kell teljesen száműzni az étrendből, csupán mérsékelni kell a bevitelüket.
Ezért nem szabad visszatartani a szellentést
A Science Alert korábbi cikkében kutatók megállapították, hogy nem tanácsos visszatartani az éppen távozni készülő gázokat, egyrészt mert azok valahol valamilyen úton-módon úgyis távoznak, másrészt rendszeres visszatartásuk akár diverticulitis kialakulásához is vezethet.
A diverticulitis a vastagbélben szinte bárhol, ám többnyire a végbél előtti szakaszon, az úgynevezett szigmabélen alakulhat ki. Érdekesség, hogy az egész bélrendszerben ezen a részen a legnagyobb a nyomás.
A nyomástól a bél nyálkahártyája kitüremkedik, miközben zsákszerű üregek keletkeznek. A diverticulitis kialakulásában a székrekedéstől kialakult erőteljesebb bélösszehúzódások ugyancsak szerepet játszhatnak. Ha ezekben hosszú időre elakad a széklet, gyulladás is kialakulhat, amitől súlyos esetben a divertikulum kilyukadhat.
Puffasztó ételek
A magas fruktóztartalmú, szénsavas üdítőitalok, az alkohol, az olajban sütött ételek mind-mind felelősek lehetnek a feszítő érzésért a hasban. Ám sajnos néha épp a legegészségesebb, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag ételek okoznak felfúvódást és hasfájást. Érzékenység esetén ezeket is kerülni kell.
Egészségesek, mégis azonnal puffasztanak: 10 étel, ami a gondot okozhatja
Nézegess képeket!
ElolvasomKépek forrása: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!
- emésztés
- anyagcsere
Puffadás és gombóc a torokban: meddig normális az orvosok szerint?
- megoldás
- növények