Meglepő, mi állhat a fülpattogás hátterében: sokan erre nem is gondolnának
A fülpattogás hátterében különböző okok állhatnak, amiket fül-orr-gégész szakorvos részletezett.

GettyImages-1402639195
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fülpattogásnak nevezzük azt a kilégzésnél, ásítás közben is hallható pattogó hangot, mely jelentkezhet egyik vagy mindkét fülben.

Az idő múlásával egyre zavaróbbá váló tünet kezelésével kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa beszélt.

Fülpattogás okai

Akár egy egyszerű nátha után is kialakulhat, és sokáig velük maradhat, így idővel orvoshoz fordulnak panaszukkal az érintettek. A pattogó hang oka az orrot a füllel összekötő fülkürt megnyílása, mely a dobűri nyomás rendszeres kiegyenlítését biztosítja.

GettyImages-936520804

Ez egyébként természetes jelenség zavaróvá akkor válik, ha nátha miatt fülkürthurut alakul ki, az orrnyálkahártya megduzzad, és fokozott váladékképződés jelentkezik. Emiatt ugyanis már pattogó hang is kíséri ezt a folyamatot.

Allergia

A fülkürt működését a náthához, megfázáshoz hasonlóan befolyásolja a légúti allergia. A szénanátha is okozhat orrnyálkahártya-gyulladást, ha pedig ez nincsen megfelelően kezelve, az a fülkürt működését is befolyásolja, tehát allergia miatt is jelentkezhet fülpattogás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

- Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján egyértelmű az összefüggés a nátha szövődménye és a pattogó hang megjelenése közt, akkor a fülkürthurut kezeléséhez és a fülpattogás megszüntetéséhez orrspray-t, nyákoldót, esetleg antihisztamint adunk, hasznos a befogott orral történő ismételt fülkürtátfújás - magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.

Egyéb kiváltó okok

A tartós orrnyálkahártya-gyulladás hátterében a nem megfelelően kezelt szénanátha mellett refluxbetegség is állhat, de a náthát vagy orrmelléküreg-gyulladást okozó kórokozók a fülkürtön keresztül a középfülbe is eljutnak, és középfülgyulladás lehet a következmény. 

GettyImages-823634808

Dr. Augusztinovicz Monika ezért első körben fül-orr-gégészeti kivizsgálást javasol fülpattogás esetén. Amennyiben itt nem látható olyan elváltozás, amelyet kiváltó okként azonosítani lehet, vagy a kezelés ellenére sem szűnik a panasz, akkor további kivizsgálás indokolt. A háttérben egyéb okok, például a nyaki gerinc elváltozása vagy az állkapocsízület-rendellenesség is állhatnak.

10 gyulladáscsökkentő gyógynövény

Az akut és krónikus gyulladások enyhítésére is bevethető a gyógynövények ereje.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük