Megéri fogyókúrás táborba menni? Ezt gondold végig, mielőtt befizetsz

Két hét után senki nem megy haza bomba alakkal.

Fogyókúrás tábor
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán már te is találkoztál olyan hirdetéssel, mely azt ígéri, egy-két hét táborozás alatt jelentős fogyást, kockahasat érhetsz el, vagy éppen megtanulhatod az étrendkészítés és edzés minden csínját-bínját. Ezekkel kapcsolatban azonban nem árt, ha vannak fenntartásaid. 

Nagyon sokan szeretnének lefogyni, éppen ezért a diétázás igényére egyre több vállalkozás épül, ezek azonban sajnos gyakran a profitot helyezik előtérbe a ténylegesen minőségi szolgáltatás helyett. Elmondjuk, hogyan tudod megkülönböztetni az olyan fogyókúrás tábort, aminek van értelme, illetve azt, ami csak az emberek hiszékenységét szeretné kihasználni.

Fogyókúrás táborok

Gyakori probléma, hogy az emberek azonnali eredményeket szeretnének, így van ez a fogyókúra esetében is. A testtől azonban nem lehet elvárni, hogy néhány napon belül látványosan változzon, főleg, hogy általában az elhízás is hosszú évek helytelen táplálkozása miatt alakul ki. Akik azonban fogyni szeretnének, ezt nem veszik figyelembe, éppen ezért mindenkinek felcsillan a szeme, ha azt látja, egy hét alatt akár öt-nyolc kilót is fogyhat. Erre a nagy sietségre építenek a fogyókúrás táborok is.

merleg es meroszalag

Sajnos ekkora súlyvesztést csak radikális, egészségtelen módszerekkel lehet elérni, de többnyire még úgy sem. Aki mégis megpróbálja, az az alapanyagcsere fenntartásához szükséges kalóriamennyiség alatt táplálkozik, így izmokat veszít, míg a többi leadott súly java vízveszteség lesz, ami hamarosan, a diéta elhagyásával visszatér. Az olyan fogyókúrás táborok, melyek néhány nap alatt jelentős fogyást ígérnek, sajnos többnyire nem váltják be az ígéreteiket, vagy csak rövidtávon érnek el eredményeket.

A táborok szolgáltatásainak gyakran részét képezik alakformáló, wellness-kezelések is. Ezek java csak vízvesztést okoz, így hatásuk rövid távú, mások kisebb mértékben valóban segítenek a zsírszövet alakításában. Olyan műtét nélküli kezelés azonban nem létezik, mely több kiló zsírtól vagy az erősen kinyúlt, felesleges bőrtől megszabadítana. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Más fogyókúrás táborok nem az azonnali eredményre helyezik a hangsúlyt, hanem arra, hogy megtanítsanak fogyni. A megfelelő ismeretek elsajátítása hozzájárul ahhoz, hogy életmódot válts, kiiktasd az elhízást okozó tényezőket, és új, egészséges szokásokat alakíts ki. Máris jó jel, ha egy kurzus nem ígéri azt, hogy ez egyik napról a másikra menni fog. Ennek ellenére még mindig lehet, hogy jobban jársz, ha a fogyókúrás táborra szánt több százezer forintot inkább másra költöd, ha a következőket olvashatod a leírásban.

  • Itt fogod megtudni a fogyás titkát. - Sajnos ilyesmi nem létezik. Ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit a tested a mozgáshoz és a létfenntartáshoz használ, akkor fogyni fogsz. A deficit elérésének többféle működő módszere is létezik, egyik sem titkos azonban. Noha egy hét alatt nagyon sok újat lehet tanulni, mégis fontos, hogy tisztában legyél vele, az információk sosem exkluzívak, mindig hozzáférhetőek más forrásból is. Az már rajtad áll, hogy könyvekből, kurzusok során vagy egy fogyókúrás tábor keretein belül szeretnéd elsajátítani őket.
  • Semmiféle szenvedéssel, lemondással nem jár a változás. - Ha nem adod fel az elhízást okozó, rossz szokásokat, akkor úgy lefogyni sem lehet. Ez a valóságban nem minden esetben lesz kellemes, ám ez nem jelenti azt, hogy hátralévő életedben koplalnod kell.
  • Méregteleníteni kell. - A mérgek ürítésére önállóan is képes a szervezet, vagy, ha mégsem, akkor azonnal orvosi segítségre van szükség. Erről itt többet is olvashatsz.
  • Megtanítják a neked való edzést és étrendet. - Egyféle edzéssel és egyetlen étrenddel csak átmenetileg érhetsz el sikereket. Ha ugyanazokat a gyakorlatokat ismétled monoton módon, akkor eleinte változást tapasztalsz, mert újdonságként éri a mozgás a szervezetedet. Ehhez azonban hamar alkalmazkodik, ezért a fejlődés megáll, ha nincs újabb változás. Ugyanez vonatkozik az étrendre is. Egy megfelelő oktatás nemcsak a gyakorlatokat és az ételeket mutatja meg, de megtanít az összefüggésekre is, hogy mi miért történik, így a fejlődésednek megfelelően folyamatosan, önállóan is alakíthatsz ezeken. Az ehhez szükséges mélyebb ismereteket azonban a dietetikusok és személyi edzők egy-egy hétnél jóval tovább tanulják, éppen ezért itt legfeljebb az alapokat szerezheted meg.

Mit profitálhatsz mégis egy fogyókúrás táborból? Ha valahol tudományosan megalapozott módszerekkel, naprakész szakértők végzik a munkát, akkor egy hét alatt számos olyan ismerettel gazdagodhatsz, mely hasznos lesz az életmódváltásban, megteheted az első lépést, fogyhatsz akár egy hét alatt egy kilót, feltárhatjátok közösen az elhízás pszichológiai hátterét, és személyre szabott megoldásokat kereshettek.

Mivel nem minden tábor működik így, fontos, hogy utánanézz, hogy mások milyen tapasztalatokról számolnak be - nem a cég saját oldalán, hanem más fórumokon -, és ellenőrizd a szakértők jó hírét is. A gyanúsan olcsón - féláron vagy annál is kevesebbért - kínált táborokkal legyél még ennél is elővigyázatosabb! Ha semmilyen információt nem találsz róluk, az is intő jel.

Egy kis motiváció

Lefogyni jóval több annál, minthogy befizeted magadat egy táborba, aztán nemsokára elégedetten, karcsún távozol. Mivel a folyamat egy-két hétnél biztos több idő, lesznek nehezebb időszakok is. Mutatjuk, hogy ilyenkor hogyan maradj motivált, hogy elérd a céljaidat!

Maradj motivált, amíg fogyókúrázol

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük