Kiderült, hogy kik szabotálhatják leginkább a fogyást: váratlan eredménye lett a friss kutatásnak

Egy új kutatás szerint az ember életében ténylegesen vannak olyan személyek, akik akaratuk ellenére szabotálhatják az életmódváltási kísérleteket, így a fogyást is.

Fogyás szabotálása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Biztosan sokan érezhették már, hogy mire nagy nehezen megszületik az elhatározás, hogy valaki szeretne változtatni addigi életvitelén, mintha egyes személyek folyamatosan szabotálnák a próbálkozást.

Egy 2023 júniusában publikált tanulmány szerint bizonyos emberek a fogyni vágyó környezetében olyan viselkedést tanúsíthatnak, amivel nem támogatják, hanem épp elriasztják az egészséges táplálkozástól, aláássák az önbizalmát, önbecsülését. 

A fogyás szabotálása

- A fogyás számos változást hoz az ember életébe, növeli az önbizalmat, és megváltoztatja a kapcsolatok dinamikáját is - mondta Jane Ogden professzor, a kutatás egyik szerzője. - Sokan nem fogadják jól az ilyen változásokat, és tudatosan vagy tudat alatt megpróbálják "kisiklatni" az illető fogyási kísérleteit, hogy megtartsák a személyt olyannak, ahogy megismerték. 

GettyImages-612408050

Már ebből is lehet sejteni, hogy leginkább a családtagok és a közeli barátok azok, akik szabotálhatják ezt a folyamatot. Ehhez szorosan kapcsolódnak az úgynevezett "etetők", akiknek az étkeztetés a szeretetnyelve, esetleg mintegy státusszimbólumként biztosítanak táplálékot még akkor is, amikor az ember nem éhes, vagy próbálna kevesebbet enni. Ez pedig negatívan hat a súlycsökkentési kísérletre. 

Számos oka lehet annak, hogy miért akar valaki fogyni - kezdve az egészségi állapot javításától egészen addig, hogy az ember pusztán szeretné magát jobban érezni. Ebben a folyamatban a barátok és a család támogatása felbecsülhetetlen értékű a kutatók szerint, de gyakran épp ők hiúsítják meg az erőfeszítéseket azzal, hogy egészségtelen étkezésre csábítanak, vagy bármilyen más módon gátolják az egészséges életmód kialakítását. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Külön probléma, hogy ténylegesen ezek a viselkedések legtöbbször nem tudatosan jelennek meg, így nehéz észrevenni. Ebből is látszik, hogy nem árt tudatosítani azt a családtagokkal, barátokkal, hogy a fogyás nem csak puszta hóbort, hanem egy vágyott cél, amiben nagy segítség lenne, hogyha együttműködnének. 

Olvass tovább: kiderült, hogy mi az a módszer, ami tényleg beindítja a fogyást

Megvizsgálták, melyik módszer segíthet igazán a fogyásban, és minden eredmény ugyanazt mutatja.

Kiderült, hogy mi az a módszer, ami tényleg beindítja a fogyást: az időszakos böjtölésnél is jobb

Megvizsgálták, melyik módszer segíthet igazán a fogyásban, és minden eredmény ugyanazt mutatja.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük