Fogselyemhasználat: tényleg segít megelőzni a szuvasodást és az ínygyulladást?
A fogselyemhasználat kérdése megosztó.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok helyen hallhattad már, hogy mennyire fontos a fogselyemhasználat, hiszen enélkül aligha lehetséges a szájhigiénia fenntartása és a fogak egészségének megőrzése.

Az orvosok napi egy, de még inkább kétszeri használatot javasolnak a pácienseknek. Ugyanakkor az elmúlt időszak kutatásai alapján úgy tűnik, hogy a fogselyem nem tud annyit, mint gondoljuk.

Szuvasodás és gyulladás

Lehet akármilyen csúcsszuper minőségű a fogkeféd, a fogak között lévő réseket nem tisztítja 100%-osan, így kialakulhatnak úgynevezett dentális plakkok, melyek a fogak felületén baktériumtelepeket képeznek, lassan kikezdve a fogzománcot. Ha pedig sérül a zománc, onnan egyenes út vezet a fogszuvasodásig és a fogínygyulladásig, sőt, rosszabb esetben akár fogvesztés is lehet a folyamat vége.

Annak érdekében, hogy ezek a nehezen hozzáférhető rések is tisztíthatóak legyenek, szükség volt egy áthidaló megoldásra, így egy amerikai fogorvos úgy döntött, a selyemszál használatát ajánlja pácienseinek. Ezzel hódító útjára indította fogselyem használatát, ami mára a mindennapos fogápolás része lett. A fogorvosok napi kétszer ajánlják a fogközök megtisztítását, mert úgy tartják, hogy ezzel megelőzhető a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulása. De valóban így van?

Kutatás a fogselyem hatásáról

Egy gyermekek bevonásával végzett kutatás szerint a fogselyem szakszerű használatával csökkenthető az említett problémák kialakulásának kockázata kicsi korban, de felnőtteknél ez a kijelentés nem bizonyítható.

A Cochrane Collaboration - ez egy nemzetközi független nonprofit szervezet - 2012-ben összegyűjtött minden olyan vizsgálatot, amiben a fogselymet vizsgálták, de csupán elenyésző volt az a mennyiség ezek között, amelyek valódi bizonyítékot adtak volna a fogselyem és a szuvasodás kapcsolatára.

Tény, hogy a dentális plakkok kialakulása valamelyest visszaszorítható az eszköz rendszeres használatával - ez még akár alá is támaszthatná az elméletet -, ugyanakkor nem készült egyetlen olyan hosszú távú kontrollvizsgálat sem, ami alapján kijelenthető lenne, hogy a fogselyemmel megelőzhető a szuvasodás.

A fogínygyulladás összefüggéseit is vizsgálta a Cochrane Collaboration, ezzel kapcsolatban már pozitívabb eredmények születtek. Az adatok összehasonlításából kitűnik, hogy a fogselyem rendszeres használatával 8%-kal csökkenhető az ínygyulladás kialakulásának mértéke.

Előzd meg a fogszuvasodást!

Bizonyos táplálékok segíthetnek a száj pH-egyensúlyának beállításában. Tudd meg melyek ezek!

Használni vagy sem?

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy akkor most használd-e a fogselymet, vagy sem? Továbbra is ajánlott a fogselyem használata, persze csak abban az esetben, ha szakszerűen használod. Ellenkező esetben könnyen felsértheted az ínyedet, ami újabb fogínybetegségekhez vezethet.

Ha biztosra akarsz menni, akkor inkább használj fogköztisztító kefét, ez is ugyanolyan hatékony, de sokkal kíméletesebben bánik az ínnyel, és a használata is egyszerűbb.

Ezt is szeretjük