Így a leghatásosabb az otthoni fogfehérítés Dr. Henzel Krisztián szerint
Tények és tévhitek
Hogyan lehet professzionális az otthoni fogfehérítés?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki fogfehérítő sínt használ, és van, aki az ecsetelőre vagy a tollra esküszik. Mások a házi praktikákban hisznek.

Henzel Krisztián fogorvost kérdeztük arról, hogy melyik módszerrel érhetsz el valódi eredményt úgy, hogy még a fogaidat sem mennek tönkre.

Mitől sárgul a fog?

Köztudott, hogy a kávé, a vörösbor, a tea, a szénsavas üdítők, valamint az energiaitalok elszínezik a fogakat. Sajnos az öregedés velejárója ugyancsak a fogak szürkülése. Sokak számára a genetika is ellenség lehet, hiszen a fogak fehérségét öröklött tényezők is befolyásolhatják. A legkárosabb persze a dohányzás, de a savas és a cukros ételek vagy italok is nagyon ártalmasak lehetnek.

Ha nem tudsz vagy nem akarsz lemondani fogaid ellenségeiről, érdemes elfogyasztásuk után vízzel kiöblíteni a szádat vagy bekapni egy rágót, valamint a napi két fogmosás is hasznodra lehet.

Vannak olyan gyógyszerek, szájápolási termékek és antibakteriális szájvizek, amelyek szintén a fogak fehérsége ellen dolgoznak. Ezeknek a hatását értelemszerűen a termék lecserélésével tudod megakadályozni. Ilyen esetben jön képbe a fogfehérítés.

A fogfehérítés káros a fogak egészségére?

A professzionális, akár rendelőben, akár otthon végzett fogfehérítés során hidrogén- vagy karbamid-peroxidot szoktak használni. A peroxidok a fogba jutva oxigénre és vízre bomlanak. Az oxigén a fog belsejében elpusztítja a szennyeződéseket, amitől a fogad visszakapja eredeti, fehér ragyogását. Viszont - ahogy mondani szokás - semmi sem tart örökké: a peroxidos fogfehérítés hatása körülbelül két évig tart, de az emlékeztető kezelésekkel hosszabb távon is fenntartható a fehérség.

Egy amerikai vizsgálat szerint téves az a hiedelem, miszerint az oxidáló fogfehérítés károsítja a fogzománcot. A kutatás bizonyította, hogy a peroxid még magas koncentrációban sem rongálja a fogzománcot.

Ugyanakkor az oxidációs folyamat vizet von el a fogból, ezért az egy-három napig érzékeny lehet, amíg a fog hidratációs állapota helyre nem áll. Ilyenkor érdemes kerülni a fogra ártalmas termékeket.

A leghatásosabb módszer

Henzel Krisztián fogorvos szerint az otthoni fogfehérítéssel is hatásos eredményeket lehet elérni, azonban a fogak védelme érdekében csak fogorvos felügyelete mellett érdemes ezt alkalmazni.

- Igazán hatásos eredményt csak professzionális fogfehérítéssel lehet elérni. Ez lehet rendelői vagy otthoni. Ez esetben az otthoni fogfehérítés azt jelenti, hogy a páciens kap egy fogfehérítő sínt, amit otthon tud használni.

A fogorvos képes biztosítani, hogy a módszer valóban hatásos legyen, ezért az első fehérítési ciklus a rendelőben történik. Ilyenkor a szakorvos mutatja meg a páciensnek a sín és a fogfehérítő anyag helyes használatát, hogy ezek után ő otthon folytathassa a kezelést.

A fogorvos ezt követően hetente egyszer ellenőrzi, hogy helyesen használod-e a sínt és a fogfehérítő anyagot. A rendszeresség fenntarthatósága érekében a fogorvos mindig csak egy hétre elegendő fogfehérítő anyagot bocsát a páciens rendelkezésére. Henzel Krisztián szerint ez a legalkalmasabb módszer az otthoni fogfehérítésre:

- Ettől a folyamatos ellenőrzéstől lesz ez a fajta sínes fogfehérítés professzionális. Én személy szerint ezt a módszert ajánlom.

Az otthoni használat hátrányai

A fogfehérítő sín otthoni használatával sokkal lassabban - körülbelül két-három hét alatt - lehet elérni ugyanazt az eredményt, mint a rendelőben elvégzett fogfehérítés során. Ennek oka, hogy az otthon használt fogfehérítő anyagnak alacsonyabb a koncentrációja, mint a fogorvos által alkalmazott készítménynek.

A rendelőben végzett fogfehérítés esetén mások végzik el helyetted a munka oroszlánrészét, hiszen, ha valami probléma adódik - például a fogfehérítő anyag az ínyre folyik - az orvos azonnal közbeavatkozik. Viszont az otthoni fogfehérítés sokkal olcsóbb, és mivel az alkalmazott anyagok kevésbé tömények, ritkábban fordulnak elő mellékhatások.

Káros módszerek

Henzel Krisztián fogorvos szerint a fogfehérítő sínen kívül is léteznek még hatásos módszerek, viszont ezek sok esetben többet árthatnak a fog egészségének, mint amennyit javíthatnak a fehérségén.

- A többi módszer hatékonysága lényegesen elmarad a professzionális fogfehérítéstől. A matricás, illetve csíkos fogfehérítés esetében szín tekintetében jó lehet az eredmény, mindazonáltal az orvosi felügyelet hiánya miatt nem ajánlom.

Miért alakul ki a szájszag?

Kattints az alábbi videóra, és tudd meg, hogy a fogápolással kapcsolatos másik gyakori probléma, a szájszag miért alakul ki.

A fehérítés előtt

Már az is fehérebbé teszi a fogaidat, ha megszabadulsz a rájuk tapadt fogkőtől. Fogfehérítés előtt egyébként is kötelező eljárás eltávolítani a fogkövet és a lepedéket. Emellett egy beteg fogon nem szabad fogfehérítést végezni, ezért először a fog kezelését végzik el, utána következik a fehérítés. Bármelyik módszert is választod, mindenképpen helyezd előtérbe fogaid egészségét, hiszen a fehérség visszaállítható, de a fogaid nem nőnek ki újra.

Ezt is szeretjük