Fogzománcgyilkosok! Képeken 7 szuvasodást okozó hétköznapi étel

A citrusfélék vagy az aszalt gyümölcsök veszélyesek lehetnek a fogzománcodra nézve.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy a fogaid egészségesek maradjanak, elsősorban rendszeres és alapos fogmosásra, fogselyem és szájvíz használatára van szükség. Emellett azonban azt is érdemes megvizsgálnod, hogy melyek azok az élelmiszerek az étrendedben, amelyek jó alapot teremtenek a fogszuvasodásért felelős baktériumok szaporodásának.

Lapozd át az alábbi galériát, és ismerd meg a fogzománcra veszélyes táplálékokat. Fogyasztásukat követően moss fogat, vagy legalább tiszta vízzel öblítsd ki alaposan a szádat.

Bár a citrusfélék kiváló természetes C-vitamin-források, magas savtartalmukból adódóan nem barátai a fogzománcnak. Fogyasztásukat követően azonban semmiképp ne rohanj rögtön fogat mosni, inkább várj 20 percet, mivel az erős savak átmenetileg csökkentik a zománc ellenálló képességét.

Tény, hogy a magas rosttartalmú gyümölcsök fogyasztása sokféle szempontból pozitív hatással van az egészségedre. Az aszalt változatok cukortartalma azonban igen magas, ráadásul állagukból adódóan könnyen a fogak közé ragadnak - ideális terepet teremtve ezáltal a szuvasodást okozó baktériumoknak.

Ha azt gondolod, a light üdítő fogyasztásával nem kell tartanod a fogszuvasodástól, tévedsz. A cukor mellett ugyanis a szénsav is károsítja a fogzománcot.

A magas keményítőtartalmú ételek - mint a chips vagy a fehér kenyér - bontása már a szájba kerülve megkezdődik: a nyál enzimjei fogzománcot rongáló cukorrá alakítják. Ezért fogyasztásuk után rendkívül fontos a fogmosás.

A magas cukortartalmú, többféle - savasító hatású - alkoholos italból álló koktélok igazi fogzománc elleni merényletnek számítanak. Válassz kevésbé szirupos koktélokat, például mojito-t, ha szeretnéd megőrizni fogaid egészségét.

Nemcsak a répacukor, hanem a méz is veszélyes lehet a fogaidra, ráadásul egyrészt savas kémhatásából adódóan, másrészt ragadós állaga miatt is elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.

Sok tejjel és cukorral iszod a kávédat? A fogzománcod nem biztos, hogy örül neki. Legalább annyit tegyél meg, hogy a fogyasztást követően öblítsd ki a szádat tiszta vízzel.

Előzd meg a szuvasodást!

Ha szeretnél még többet tudni a fogszuvasodás megelőzéséről, kattints az alábbi videóra!

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük