Lehet fogamzásgátlót szedni trombózis után? Így csökkenthető a kockázat

A hormontartalmú fogamzásgátló tablettákat kifejezetten ellenjavallt szedni fokozott trombózis rizikója mellett.

fogamzásgátló tabletta
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogamzásgátlók a legnépszerűbb fogamzásgátló módszerek közé tartoznak, hiszen alkalmazásuk egyszerű és közel 100%-os. Sajnos azonban egyik lehetséges mellékhatásuk, hogy megnövelik a vérrögök kialakulásának esélyét.

Kérdés, hogy használhatják-e azok, akik fokozott trombózisrizikó miatt véralvadásgátlót szednek. A kérdést prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszolja meg.

Fogamzásgátlók és vérrögök

A fogamzásgátlók köztudottan megnövelik a trombózis kialakulásának esélyét, ezért sajnos több olyan történetet is hallani, amikor fiatal lányok életüket vesztik, miután elkezdték szedni a tablettát. Ennek oka, hogy akadályozzák az antitrombin nevű fehérje szintézisét a májban, ami pedig gátolná az aktív véralvadási faktorok hatását, ráadásul a fibrin oldódásának gátlásával is elősegítik a trombózist.

GettyImages-98541663

Éppen ezért lenne fontos mindenkinek, aki fogamzásgátlót készül szedni, trombózis-rizikóbecslésen részt venni, melynek igen fontos része a trombofília irányába történő vérvizsgálat, hiszen gyakran az érintettek sincsenek tisztában azzal, hogy hajlamosak a trombózisra, csak miután már megtörtént a baj. Érdemes tudni, hogy ez nemcsak a fogamzásgátló tablettákra vonatkozik, hanem más hormontartalmú készítményekre is!

- A fogamzásgátló gyógyszerek történetének érdekessége, hogy az úgynevezett első és második generációs készítményeknél vált ismertté, hogy növelik a trombózishajlamot: ezt a harmadik generációs készítményeknél kevésbé figyelték meg, így e tekintetben jobbak. A negyedik generációs készítményeknél újra nőtt kicsit a trombózisveszély: ezért minden fiatal lány kérje ki nőgyógyásza tanácsát és az úgynevezett minimális hormontartalmú készítményekkel kezdje - mondja a professzor.

Véralvadásgátló mellett sem érdemes

Felvetődhet a kérdés, hogy ha valaki trombózisprevenció gyanánt véralvadásgátló terápiában részesül, akkor lehet-e fogamzásgátlót szednie, hiszen a véralvadásgátlóval minimalizálható a vérrögök kialakulásának esélye.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed, akkor sem ajánlatos hormontartalmú fogamzásgátló módszerekhez nyúlnia, pláne, ha az kétfázisú, vagyis ösztrogént és progeszteront is tartalmaz, hiszen a trombózis rizikója akkor is fennáll, ráadásul a fogamzásgátlók csökkentik a véralvadásgátlók hatását - figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, aki hozzátette, hogy a veszély még nagyobb, ha korábban már át is esett trombózison az érintett.

Hormonmentes módszer

Bár némileg biztonságosabbak ilyen szempontból az úgynevezett minipillek (csak progeszteront tartalmazó készítmények), ám mivel ezek is provokálhatnak trombózist, csakis azoknak ajánlott, akik nem szenvedtek még trombózist (bár ez is egyéni elbírálás függvénye, hiszen, ha nagyobb a rizikó, úgy ekkor az alacsony hormontartalmú szerek is kerülendők). A legbiztonságosabb, ha mindenki, akinél fokozott a vérrögök kialakulásának esélye, azok hormonmentes fogamzásgátló módszert alkalmaznak a nem kívánt terhesség ellen, akár szednek véralvadásgátlót, akár nem.

10 étel, ami rendbe teszi a hormonrendszert

A hormontermelés részben az étrenddel is befolyásolható: az egyensúly hozzájárul az energiaszint növeléséhez, a hangulatingadozás megszüntetéséhez, a stressz és a betegségek kockázatának csökkenéséhez, de segítséget nyújt a megfelelő testsúly elérésében is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük