Elbutulást, cukorbetegséget és szívproblémát okozhat: a te szádban is ott van?

Hatékonyan lehet és kell is tenni ellene, ha téged is érint.

nagykep?cikkid=167514&kep=noi-szaj1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az íny-, illetve a fogágygyulladás tüneteit komolyan kell venni, ugyanis ez a probléma növelheti akár a szívbetegség rizikóját is. Dr. Komáromy-Poros Gergő, az Oxygen Medical fogorvosa az ínybetegségek szerteágazó hatásaira hívta fel a figyelmet.

A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokot jelentenek. A már korábban ismert rizikófaktorok, vagyis az elhízás, fizikai inaktivitás, magas vérnyomás és koleszterinszint, cukorbetegség, dohányzás mellett azonban egy újabb tényezővel is számolni kell, ez pedig az elhanyagolt szájhigiénia.

Kutatások igazolják az összefüggést

Az Infection and Immunity című szaklap publikációja szerint finn kutatók bizonyították, hogy összefüggés van a parodontitis, vagyis a fogágybetegség és az akut koszorúér-betegségek közt. Ez utóbbi megnevezés foglal magában minden heveny, az életet közvetlenül fenyegető koszorúér-betegséget.

A fogágybetegséget egyre több súlyos problémával hozzák összefüggésbe, mint például a cukorbetegség, a demencia, a rheumatoid arthritis és a fent említett szívbetegségek. Mindezek háttere még nem teljesen tisztázott, de a szakértők most úgy gondolják, a szájban lévő baktériumok a véráramba kerülve megtámadhatnak egyéb szerveket.

Nem mindig feltűnőek a tünetek

A fogágybetegséggel kapcsolatosan sokakban az a tévhit él, hogy az látványos tünetekkel jár. Valóban jelentkezhet az ínyen vörösség, duzzadás, vérzés, melyek mind fontos jelek. Amennyiben ezek bármelyikét tapasztalod spontán módon, fogmosásnál vagy rágásnál, ajánlott elmenni a fogorvoshoz, hogy megállíthassa és visszafordíthassa a folyamatot.

A kezeletlen betegségnek ugyanis elsődleges következménye hosszú távon akár a fogak elvesztése is lehet. Az is előfordulhat, hogy a fogágybetegségnek nincsenek ilyen zavaró tünetei, és csak véletlenül egy fogászati vizsgálat kapcsán derül rá fény.

Megoldás ínygyulladásra a profi kezelés

A felnőttkori fogelvesztés egyik leggyakoribb oka a fogágybetegség. Emiatt kiemelt jelentősége van az egyéni szájhigiéniának és a rendszeres fogorvosi ellenőrzésnek és kezelésnek. Az időben elkezdett, megfelelő kezelés segítségével a fogak megtarthatóak.

A szakorvos szerint a kialakult gyulladás esetén a megoldás a szakszerű fogorvosi eljárás, amelynek keretében egy úgynevezett ultrahangos depurátorral eltávolítják a fogkövet. Ezt követően a fogfelszínek esetleges egyenetlenségei is eltüntethetők speciális paszták és kefék segítségével.

Emellett a legapróbb elszíneződések is felszámolhatók a homokfúvás alkalmazásával. A komolyabb ínygyulladás vagy már fennálló fogágybetegség kezelése pedig szintén szakorvosi közreműködéssel lehetséges. A kiküszöbölt ínybetegség pedig számos súlyos kór rizikóját csökkentheti.

Ezt is szeretjük