A fibromyalgia 10 előjele

Az alattomos betegség

Az okát pontosan nem tudni. Az évekig tartó lappangási idő és a változatos tünetek miatt a fibromyalgia még ma is nehezen felismerhető.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fibromyalgia a legalattomosabb betegségek egyike, nem tudni ugyanis, hogy pontosan mikor kezdődik. Igaz ugyan, hogy a tünetek időnként meg-megjelennek, az érintettek mégse tulajdonítanak különösebb jelentőséget ezeknek. Csak akkor, rendszerint hosszú évek után, ha már elviselhetetlenek a panaszaik.

Nem ritkaságról van szó

A német reumatológiai társaság becslése szerint a lakosság körülbelül 12%-a a szenved különböző izomfájdalmakban, ráadásul az érintettek 90%-a nő. A betegségnek rendkívül sokféle tünete van, így általában csak hét-nyolc végigszenvedett év elteltével lehet helyes diagnózist felállítani.

Tünetek, melyek a fibromyalgia jelenlétére utalnak

 • Időszakosan fellépő, izomlázszerű fájdalom, mely az egész testet érinti.
 • Hátfájás.
 • Erős szívdobogás éjszakánként.
 • Gyakori kimerültség napközben.
 • Izmokban, szalagokban, inakban fellépő kínzó fájdalom.
 • Hólyag- és bélpanaszok.
 • Fülbántalmak, melyekhez gyakran társulhat.
 • Szédülés.
 • Levertség.
 • Nyak- és ágyékcsigolya tájéki fájdalom.

És ami a leginkább megnehezíti az orvosok dolgát: a laboratóriumi és röntgenleletek még ilyen esetekben sem mutatnak ki gyulladást vagy elváltozást az izmokban, illetve az ízületekben!

Árulkodó áthidaló panaszok

A gyors diagnosztizálás voltaképpen lehetséges volna, feltéve, hogy az orvos tisztában van azzal, milyen betegség után kutat. Elsőként ki kell zárnia az egyéb betegségeket, a reumát vagy a rákos elváltozást. Amennyiben a páciens több mint három hónap óta érez fájdalmakat a teste különböző részeiben, úgy az egyik kritérium máris teljesült. Még árulkodóbb jelnek minősülnek az úgynevezett áthidaló pontok: ezek többnyire az ínből az izomba való átmenetnél találhatóak. Ha az orvos ezeket a pontokat erősen végignyomogatja, és a beteg több mint 18 helyen érez erős fájdalmat, nagyon valószínű, hogy a diagnózis fibromyalgia.

Képeken a legjobb hazai gyógyfürdők

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az okok ismeretlenek

A változatos tünetek miatt a helyes diagnózis felállítása még a legújabb orvosi kutatások és felismerések fényében is igen bonyolult.
A kiváltó okokról alig lehet valamit tudni. Nem ismeretes az sem, hogy miért emelkedett olyan jelentős mértékben az érintettek száma az utóbbi években. Lehetséges, hogy csupán azért, mert fokozottan odafigyelnek rá? Vagy talán az életmóddal állhat összefüggésben? A fibromyalgiának számos összetevője van. Ezek minden egyes páciens esetében másként mutatkoznak, és eltérő következményekkel is járnak. Fontos, hogy a kezdeti figyelmeztető jeleket semmiképpen ne becsülj le, hanem igyekezz mihamarabb megszakítani ezt a láncreakciót.

Ha ugyanis a fibromyalgia egyszer már elhatalmasodott a szervezeten, a kezelés hosszadalmas és sok türelmet igényel. Minthogy a kiváltó okok bizonyára ugyanolyan sokrétűek, mint a panaszok, tanácsos, hogy a betegek kipróbálják magukon, mi segít nekik a leginkább.

Kíméletlenül!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tanácstalan, elbizonytalanodó betegek jelentős része helytelenül viselkedik, nevezetesen kíméli magát. Holott a kíméletlenség, vagyis a testmozgás fontos, mert ezzel előzhető meg csupán az izmok elsatnyulása. A lazító és nyújtó gyakorlatok, a helyes táplálkozás, valamint a megfelelő testmozgás - még akkor is, ha nehezen szánod rá magad - a leghatásosabb fibromyalgiát megelőző és kezelő eljárás. Mindenképpen tanácsos tehát elkerülni az egyoldalú terhelést, vagy például a foglalkozásból adódó helytelen testtartást, nehogy a hát, a tarkó vagy a karjok környékén megtelepedjen, majd onnan továbbterjedjen a fájdalom. Emellett törődni kell a pszichés tényezőkkel is, a fájdalmak pszichés terhének csökkentése ugyanis csakis így lehetséges.

Lehetséges okok

Nem bizonyított, de valószínűsíthető, hogy a betegség kialakulásában több ok is közrejátszik. Így például az idegek fokozott érzékenysége, a gerincoszlop helytelen terhelése, vagy a mozgáshiány. Mindemellett azonban lelki tényezők is meghúzódhatnak a háttérben. A betegség oka lehet többek között az állandó stressz, a szorongás, vagy a félelem.

Gyógyulj!

A betegség okai éppoly sokrétűek, mint a gyógymódok. Ennek ellenére úgyszólván minden esetben jót tesz a mozgás, könnyű sportok, akupresszúrás és nyirokmasszázs, szauna vagy a meleg fürdők és az iszappakolás, melyek jól ellazítják az izmokat, a hideg pakolás pedig csökkenti a fájdalmat.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legtöbb esetben azok a gyógyszerek is segítenek, amelyek növelik a vérben és az agyban a szerotoninszintet. Továbbá hatásosak még azok a vérbőséget okozó krémek is, amelyek hatására az izmok ellazulnak, a fájdalmat és gyulladást kiváltó anyagok pedig gyorsabban eltávoznak.

Minthogy a fibromyalgia esetében a lelki tényezők is fontos szerepet játszanak, tanácsos relaxációs gyakorlatokat végezni, mert ezek hatásosan csökkentik a fájdalmakat, valamint jót tesznek stresszkezelő képességnek is.

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
 • emésztőrendszeri betegség
 • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
 • tünetek és betegségek
 • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük