Edzés nőként: más gyakorlatokra van szükség, mint a férfiaknak?

A férfiak és a nők nem is különböznek annyira.

frérfi-nő-edzés-sport

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kérdésre sokan rávágnák, hogy igen, másféle gyakorlatokat kellene végezniük a férfiaknak és a nőknek, de a két nem között az edzés terén egyáltalán nincs olyan nagy különbség.

Azonos izomcsoportokat ugyanis azonos módon kell edzenie mindkét nemnek, nincsen olyan csodamódszer, ami jobban működik a férfiaknál vagy a nőknél.

Férfiak és a nők az edzőteremben

A nők az edzőteremben többnyire szálkásítani szeretnék az izmaikat, de nem akarnak úgy kinézni a végén, mint egy testépítő. A jó hír az, hogy ahhoz szó szerint évtizedek kemény munkájára lenne szükség. Attól, mert komolyan veszed az edzést, és használod a súlyokat, még nem fogsz 30 kiló izmot szedni magadra pár hét alatt, csak a zsírból lesz kevesebb.

Nem a kardió az egyetlen lehetőséged, és nem kell félned a nehéz súlyoktól. Ha a "kis súlyok, sok-ismétlés" ösvényen haladsz, alig fogod növelni az izomtömegedet, és ha nem növeled az izomtömegedet, az nem segít a kalóriaégetésben. Pedig már egy 1999-ben készült tanulmány is bebizonyította, hogy a zsírégetéshez előnyben kell részesíteni az erősítő jellegű mozgásformákat.

A legtöbb edző egyetért abban, hogy a két nemnek pontosan ugyanolyan gyakorlatokra, ugyanolyan rendszerességre és ugyanannyi ismétlésre van szüksége az azonos izomcsoportok erősítéséhez. A nők is emelhetnek súlyt, fekve nyomhatnak, bokszolhatnak, sprintelhetnek, és ez pontosan ugyanolyan hasznos lesz a testüknek. Ugyanígy a férfiaknak is jót tehetnek a klasszikusan "női" gyakorlatok, vagy az olyan lelkileg lecsendesítő mozgásformák, mint a jóga vagy a tai-chi.

Persze nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a nőkön átlagosan 33%-kal kevesebb izom van, de elméleti síkon egy ugyanolyan szintről induló, hasonló izomzatú nő és férfi ugyanolyan edzéssel ugyanolyan vagy nagyon hasonló eredményt érhetne el. 

fitneszmodell
Fotó: Lyashik / Getty Images Hungary

Amiben mégis különböznek

Van viszont pár valóban létező biológiai különbség a két nem között, amit muszáj megemlíteni, ha a sportolási szokásaikat hasonlítjuk össze.

Az egyik legfontosabb a nemi hormonok működése. Az izomtömeg-különbség javáért a tesztoszteron felelős, míg az ösztrogén a nők anyagcseréjében játszik szerepet. Igaz, hogy a nőkön kevesebb az izom, illetve több zsír van, mint a férfiakon, de sokkal harmonikusabban működik az emésztésük.

A nőkön több zsír rakódik le, és különbség van abban is, hogy hova, ugyanis a férfiaknál hajlamos a szervek körül raktározódni, ami megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, míg a nőkön a többnyire felszíni, és a csípő, valamint a combok környékén összpontosul.

sulyzos edzes otthon
Fotó: GeorgeRudy / Getty Images Hungary

Hogy befolyásolja mindez az edzést?

A rövid válasz az, hogy sehogy. Pontosabban azt nem, hogy hogyan kell edzeni, és milyen gyakorlatokkal.

Egyedül arra van befolyással, hogy a nők a nagyobb zsírtartalékaik miatt lassabban fáradnak el, mint azonos edzettségi szinten lévő férfi partnerük. Míg a férfiak nagyobb energia mozgósítására képesek rövidtávon, ami azt is eredményezi, hogy több tejsav gyűlik fel az izmaikban, és tovább kell pihenniük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A teremben tapasztalható különbségek javáért inkább az a felelős, hogy mindkét nem esztétikai alapokra helyezi az edzést, magyarán azt a területet dolgoztatják, amelyiket vonzóvá akarnak tenni. Így tehát a férfiak szívesebben gyúrnak felsőtestre, elsősorban karizomra, míg a nők inkább az alsótestüket edzik, a combot és a feneket.  

D-vitaminnal segíthetsz fogyni a szervezetednek

A D-vitamin bevitele egyes kutatások szerint összefügg az egészséges testsúllyal, így a fogyókúra során különösen fontos odafigyelni rá, hogy ne alakuljon ki hiány.

Ezt is szeretjük