A fenyőfélék méltatlanul feledett gyógynövények, akárcsak a korábban írt erdei szeder. Jótékony hatásaik kapcsán főleg az erdeifenyőről jelentek meg kutatások (Pinus sylvestris), ezekből él a legtöbb elszórva a világban, ezért szerepelhetnek olyan sok kultúra tradicionális gyógyászatában, de a lucfenyő, a jegenyefenyő és a vörösfenyő ugyancsak gyógyhatással bír.
Fenyőmag, fenyőtű, fenyőrügy hatása
Változatosan felhasználhatók az ehető fenyőfélék különböző részei, például a fenyőrügy, a gyanta, sőt akár a magvak és a különleges tűleveleik is, gyakorlatilag minden, ami a föld felett található - hasonlóan, mint a korábbi cikkben részletezett pitypangnál. Mindenesetre a karácsony egyik fő szimbólumának számító örökzöld nemcsak dísznek jó, hanem sokféle házi patika is készíthető belőle - íme néhány példa rá.

Igazi C-vitamin forrás a fenyőtűlevél tea, segít torokfájás, orrdugulás esetén is és a mentális frissességet is megőrzi. Alaposan tisztítsd meg a tűlevelet, vágd apró darabokra, majd forró vízhez add hozzá őket, és még melegítsd 20 percen át, ezután szűrd le. Óránként 1-2 kortyot fogyassz belőle.

A fenyő tinktúra, vagy fenyőtű cseppeknek hívott szer fenyőhajtásokból készül, antiszeptikus tulajdonságokkal bír, és segít enyhíteni a torokfájást. Elegendő belőle egy kis kanállal elfogyasztani elalvás előtt. Házilag is elkészíthető, de a szennyező anyagok elkerülése végett érdemes a bolti változatot megvenni.
Fotó: kazmulka / Getty Images Hungary

A fenyőgyantát (kolofónium) szappanokhoz, kenőcsökhöz lehet hozzáadni, sebgyógyító hatása miatt érdemes alkalmazni, illetve bőrszárazság, reuma, ízületi gyulladások kezelésében is segíthet. A fenyőbalzsam is ebből áll, illetve illóolajból, melynek belélegzése enyhíti a megfázásos tüneteket.
Fotó: yanikap / Getty Images Hungary

A fenyőrügyből teát és szirupot is lehet készíteni, melynek receptjét
itt találod. Igazi C-, B2-, és K-vitaminforrás, támogatja az immunrendszert, természetes köptetőként is beválik, de fájdalomcsillapítóként, például torokfájás esetén ugyancsak használható. Ehhez 30 grammot belőle 1 liter vízben főzd nagyjából 2 percig, de akár hideg vízben is beáztathatod egy éjszakán át, hogy megőrizze a C-vitamin tartalmát.
Fotó: Nikolay_Donetsk / Getty Images Hungary

A hidegen sajtolt fenyőmagolajat különböző ételekhez lehet hozzáadni, magas többszörösen telítetlen zsísavtartalma (omega-6 és omega-9) miatt támogatja a szív-érrendszer egészségét.
Fotó: olgakr / Getty Images Hungary

Még fürdősó is készíthető a fenyőfa rügyeiből. Egy kiló durvaszemű sóhoz, például parajdi sóhoz adj 500 gramm friss hajtást, keverd össze alaposan, majd lezárva tartsd 3 hónapon át. Ha szeretnéd, a rügyeket 5 liter vízzel is felfőzheted, amit hozzáönthetsz a fürdővizedhez. Ez enyhíti a reumás fájdalmakat és az izömgörcsöt.
Fotó: alan64 / Getty Images Hungary

Egy marék friss fenyőrügyet keverj el mézzel egy befőttes üvegben, jó ötlet, hogyha rétegenként csurgatod rá a mézet - akár cukorral is megteheted ugyanezt, de ekkor figyelj arra, hogy egy kis állás után vizet is hozzá kell adni. Ha megtelt az üveg, csavard rá a tetejét, és hagyd így 3 hétig, ezután szűrd le és már fogyaszthatod is. Megfázásos tünetek enyhítésében kiváló.

A fenyőmag is számos pozitív hatással bír, ezeket
korábbi cikkünkben részletesen felsoroltuk. Stabilizálja a vércukorszintet, védi a májat és könnyen hozzáadható az étrendhez, akár salátákra, krémlevesekre szórva is fogyasztható.
Olvass tovább: a fenyőfa penészgombái komoly allergiás rohamokat okozhatnak
A karácsonyfa-allergia egy létező probléma, amit a fenyőfa penészgombái okoznak.
Köhögés, tüsszögés, légszomj karácsonykor? A fenyőfa penészgombái komoly allergiás rohamokat okozhatnak
A karácsonyfa-allergia egy létező probléma, amit a fenyőfa penészgombái okoznak.
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)