Köhögés, tüsszögés, légszomj karácsonykor? A fenyőfa penészgombái komoly allergiás rohamokat okozhatnak

A karácsonyfa-allergia egy létező probléma, amit a fenyőfa penészgombái okoznak.

Karácsonyfa-allergia penészgomba miatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ünnepi szezon központi eleme, a karácsonyfa tényleg megbetegíthet. A karácsonyfa-szindrómaként ismert állapot bármilyen korosztály tagját érintheti.

A fenyőfákon esetlegesen megtelepedő penészgombák válthatják ki a kellemetlen tünetekkel járó szindrómát, mely bizonyos esetekben súlyos következményekkel járhat.

A karácsonyfa-szindróma tünetei

A penész spórái komoly pusztítást végezhetnek a légzőszervrendszerben. A veszélyes betegség jellegzetes, szénanáthaszerű tünetekkel jelentkezik, majd ehhez társulhat az orrviszketés, a szemek könnyezése, a mellkasi fájdalom és a köhögés is.

GettyImages-637864698
Fotó: tatyana_tomsickova / Getty Images Hungary

- Hogyha valaki allergiás a penészgombára, több évszakban is előjöhetnek ezek a tünetek. A spórák eltérő formákban és méretekben léteznek, a környezet minden pontján jelen vannak - állítják az Asthma and Allergy Foundation of America - Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány - szakemberei. Több mint egymillió gombafélét ismerünk a földön, amik közül több száz családba tartozó válthat ki allergiás tüneteket.

A veszélyes penész

A penész spórái akkor válnak veszélyessé, hogyha koncentrált arányban fordulnak elő a levegőben. Azoknak, akik eleve érzékenyek a penészgombára, vagy bármilyen más allergiában, esetleg asztmában szenvednek, a penész tovább ronthat az általános tüneteken.

Minden év decemberében több ezer asztmás beteget kell kórházba szállítani a karácsonyfákon megtalálható penész okozta tünetek fellángolása miatt.

- Ront a helyzeten, amikor az emberek bekapcsolják a fűtést, mivel a melegebb hőmérséklet serkenti a penészgombák növekedését - mondta orvos. - A penész komoly problémát jelenthet az asztmás betegek számára, rohamot válthat ki, melyek egyes esetekben akár életveszélyesek is lehetnek.

Azt hihetnénk, hogy érdemesebb lehet inkább műfenyőbe fektetni, pedig annak is megvannak a hátulütői. - A műfenyőkön megtapadó, apró szemcséjű porok szintén allergiás reakciót válthatnak ki - mondta allergológus az Independent oldalának. - A porallergia is ugyanúgy ronthat a tüneteken. 

A penészgomba koncentrációja

A penészallergia, illetve egyéb gombákra való érzékenység mibenléte nem teljesen tisztázott az orvostudomány számára, jelenleg is kutatások folynak ezen allergiával kapcsolatban.

Először 1970-ben jelent meg tanulmány a karácsonyfa-szindrómával kapcsolatban dr. Derek M. Wyse jóvoltából. A vizsgálatai során kiderítette, hogy az allergiások 7%-ánál megemelkedik a tünetek fellángolásának a gyakorisága, ha van karácsonyfájuk. Ugyan a megállapítás nem állt stabil lábakon, mivel a vizsgált otthonokban különböző gombaspórák voltak, mégis megszületett a karácsonyfa-allergia definíciója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Később, 2007-ben dr. Philop Hemmers további vizsgálatokat végzett, és az eredménye szerint a normál értékhez képest a penész aránya a levegőben ötszöröse lett a 14 napon át tartó ünnepi szezon alatt, ami az utolsó napokban már ötezer spóra/négyzetméter arányt jelent.

2011-ben egy még átfogóbb tanulmány született dr. Lawrence E. Kurlandsky jóvoltából. Kutatócsapatával 28 karácsonyfát vizsgáltak át, amiken 53-féle penészfajtát találtak, 70%-uk a kockázatos fajtához tartozott.

Mit lehet tenni ellene?

  • Érdemes megmosni a fát, mielőtt bevinnéd a lakásba.
  • Minimális ideig tartsd a házon belül, zárt térben!
  • Használj légtisztítót a spórák ellen!
  • Használj páramentesítőt, hogy a penészgombák ne tudjanak szaporodni!

- Azoknak, akik nem szenvednek semmilyen allergiában vagy asztmás megbetegedésben, nincs okuk az aggodalomra - mondja dr. Lawrence E. Kurladsky. A karácsonyfa biztonságos, és a legtöbb családban nincs szükség megtenni az óvintézkedéseket.

Ez a fenyő bírja a legtovább - Tartós, és a tűlevelek sem hullanak le

Sokszor nehéz eldönteni, milyen tűlevelűt válassz az ünnepekre. Mutatjuk, melyik fenyőt miért érdemes, vagy éppen miért nem érdemes megvenni.

Ez a fenyő bírja a legtovább - Tartós, és a tűlevelek sem hullanak le

A tökéletes fenyőfa megtalálása nehéz feladatnak tűnhet, ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük