Ez a fenyő bírja a legtovább - Tartós, és a tűlevelek sem hullanak le
A tökéletes fenyőfa megtalálása nehéz feladatnak tűnhet, ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

GettyImages-521980175
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az örökzöld fenyőfa nemcsak hagyományos karácsonyi jelkép, amely az örökkévalóságot szimbolizálja, de egy ünnepi kellék is, ami feldíszítve még hangulatosabbá teszi az otthonod, ugyanakkor nem mindegy, hogy a kiszemelt fa meddig bírja a lakásban. A magyar hagyomány szerint vízkeresztig, azaz január 6-ig kell, hogy álljon, de mi van akkor, ha a túlfűtött szobában már sokall előbb kezdenek lepotyogni és elszáradni a tűlevelek?

Sokszor nehéz eldönteni, milyen tűlevelűt válassz az ünnepekre. Mutatjuk, melyik fenyőt miért érdemes, vagy éppen miért nem érdemes megvenni.

Luc, ezüst vagy nordmann?

A karácsonyi fenyőből jellemzően többfajta kerül forgalomba és háromféle változat választható közülük: a mű, a dézsás, illetve a vágott fa. Elsőként azt érdemes eldönteni, melyik fafajtát szeretnéd az otthonodba, mivel ezek a fenyők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

GettyImages-174616599

A legtartósabb

Ha szeretnéd, hogy vízkereszt után is otthonodban vendégeskedjen a szépen feldíszített fa, akkor érdemes olyat választanod, ami alapból sokáig kitart. A nordmann fenyő - más néven kaukázusi jegenyefenyő - pont tartóssága miatta az egyik legkedveltebb fafajta a vásárlók körében. Megjelenése igazán szemet gyönyörködtető, elegáns, ugyanakkor modern hatást kölcsönöz a lakásnak, mélyzöld tűlevelei pedig hetekig megmaradnak, és nem szúrnak, így kiváló választás lehet kisgyerekeseknek. Ugyanakkor illata kicsit jellegtelen, és drágább is, mint mondjuk egy lucfenyő, de cserébe még az ünnepek után is élvezheted örökzöld színét.

nordmann

A legillatosabb

Ha azt szeretnéd, hogy a lakást finom fenyőillat árassza el, akkor voksolj a lucfenyőre, ami a klasszikus karácsonyfa megtestesítője. Gyantás illata sokáig kitart, tűleveiről ez már azonban nem mondható el. A száraz és túlfűtött szobabelsőben pár napon belül megindul a levélhullás, tűleveleivel pedig még nyáron is találkozhatsz a lakásban, ráadásul a levelek szúrósak, így kisgyermekes, kisállatos családoknál ez is fontos szempont lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legelegánsabb

Az ezüstfenyő különleges, szürkés színvilágú levelei miatt a legelegánsabb fenyők közé sorolható, így igazi éke lehet az ünnepi díszbe felöltöztetett lakásnak. Tűlevelei tartósabbak a lucénál, és általában az ára is jóval drágább. Hátránya, hogy szúrós, így emiatt feldíszíteni is nehezebb.

ezüstfenyő

A legkönnyebb díszíteni

Az amerikai duglászfenyő megjelenése és lombozata a lucfenyőére hajaz, levelei ugyanakkor lágyak és nagyon hajlékonyak, így könnyű a díszítésük. A levelek megdörzsölve finom narancsillatot árasztanak, és akár három hétig is elállnak. Hátránya, hogy ezzel a fajtával ritkán lehet találkozni a magyar karácsonyfaárusoknál.

duglász

A legolcsóbb

Az erdeifenyő a legellenállóbb és legigénytelenebb örökzöld, ami miatt a legolcsóbb karácsonyfatípus is egyben. A meleg szobában sokáig képes elállni, viszonylag későn kezdi hullajtani a tűleveleket, amelyek kettesével elállnak, csúcsuk hegyes, a szélük pedig fűrészes. Nehezen találni közöttük szabályos karácsonyfa alakút, ágai inkább aszimmetrikusak.

A panellakások kedvence

A panellakásokba a feketefenyőt szokták ajánlani, mivel különlegesen sötét színű, szúrós tűleveleit nem hullatja a meleg szobában, ugyanakkor gyorsan szárad. Finom illata egy szempillantás alatt karácsonyi hangulatot áraszt a lakásban.

feketefenyo

Így növeld a fenyőfa élethosszát

Bármelyik fenyőtípust is válaszd, vannak praktikák, amikkel jócskán meghosszabbíthatod a fa élettartamát. Naponta ellenőrizd, hogy a fenyőtartóban elegendő víz van-e, és olyan helyre állítsd a fát, ahol nincs hősugárzó vagy radiátor közelében: így hosszabb idő alatt száradnak el a levelek, ráadásul a lakástűz kialakulásának veszélye is jelentősen csökken.

Luxuskarácsonyfák

Az alábbi fákat valószínűleg már nyár közepén nekiálltak feldíszíteni, és abba sem hagyták december elejéig. Nézd meg a fotókat!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük