Tökéletes karácsonyfa: ezen a 4 dolgon múlik
Vajon a luc vagy a nordmann lesz az igazi?

karacsonyfa-tokeletes
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fenyőfa a karácsony ikonikus jelképe. Mindenki szeretné, hogy a december 24-i gyertyagyújtáskor egy tökéletes tűlevelű álljon a szoba közepén - illatával és fényeivel még meghittebbé téve a szentestét.

Ez a vágy azonban ritkán teljesül, hiszen rendszerint odahaza derül ki, hogy a vásárolt fa nem elég illatos, esetleg már 25-én csendben elkezdi hullatni a tűleveleit. Ahhoz, hogy idén valóban olyan karácsonyfád legyen, amilyenre vágysz, segítünk kicsit.

Öntözni a karácsonyfát? Igen!

A karácsonyfára tekinthetsz úgy is, mint vágott virágra. Ha pedig így nézed, felmerül a kérdés: miért várod el a fenyőtől, hogy hetekig üde legyen a 21 fokos szobában, amikor egy csokor rózsának sem kell napokig illatoznia víz nélkül?

Cseréld le a jól megszokott karácsonyfatalpat víztartályos, szorítókörmös változatra. Ilyen talpat szinte bármelyik barkácsboltban vagy szupermarketben vásárolhatsz. A víztartályos talp lényege, hogy egyszerűen beleállítod a karácsonyfát, beszorítod, és vizet öntesz alá - amit szükség esetén újratöltesz. Másik nagy előnye, hogy nem kell befaragni a talpba - ezzel búcsút is inthet a család a kisbaltával elvágott ujjaknak és a jól megszokott szolid karácsonyi istenkáromlásoknak -, hiszen mérete a fa törzséhez igazítható.

Melyik a legillatosabb?

Ha a szobát belengő fenyőillat az elsődleges szempont a karácsonyfa-választás során, akkor voksolj a lucra, Douglasra - esetleg a kevésbé ismert kolorádói jegenyefenyőre. Az Európában honos luc mellett szól még egy érv: mivel viszonylag gyorsan növő fafajta - egy másfél méteres példány nagyjából négyéves -, az ára kedvezőnek számít más fenyőkhöz képest. Az elmúlt években újra divatossá váló fenyőfajtával szemben egyetlen ellenérv hozható fel: a luc sajnos könnyen hullatja a leveleit.

Tudtad? 
Brit matematikahallgatók kidolgozták a tökéletes karácsonyfa képletét. A Sheffieldi Egyetem ráérő diákjainak számításai szerint a fának 183 centiméter magasnak kell lennie, a csúcsdísznek pedig a teljes fenyőhossz egytizedét - tehát 18 centimétert - kell kitennie. Ezen kívül fontos még a 37 gömbdísz és a fán körbetekeredő, 9 méter 20 centis boa vagy girland. Az izzósor optimuma 574 centiméter - ennek számításához a fenyő magasságát szorozták be pivel.

Melyik fenyő bírja legtovább?

Ha jellemzően vízkereszt után is otthonodban vendégeskedik a karácsonyfa, érdemes olyat választani, mely minél tovább marad üde. Igen, a luchoz képest kicsit drágább a Kaukázusban honos nordmann, ennek oka - többek között -, hogy időigényesebb a termesztése: öt-hat év alatt nő meg másfél méter magasra. Cserébe viszont sokáig megőrzi tűleveleit, és más fenyőkkel összevetve jóval dúsabb, tömöttebb fizimiskája van. Ha csak az ár miatt aggódsz, esetleg köthetsz kompromisszumot: egyszerűen válassz kisebb példányt belőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hová teszed?

Bármelyik fenyőfajtára voksolsz is, fontos, hogy amikor megválasztod a helyét a szobában, minél távolabb kerüljön a radiátortól, konvektortól, cserépkályhától és az egyéb hőt sugárzó testektől. A tűlevelek kiszáradása jelentősen lassítható, ha a szoba másik sarkában - de még jobb, ha a lakás egy kifejezetten hűvös részén - találsz helyet a karácsonyfának.

Ezt is szeretjük