Durva allergia jelentkezhet a fogorvos után: nem szabad figyelmen kívül hagyni a kockázatot
Létezik implantátum-allergia.

nagykep?cikkid=170613&kep=allergia-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fém- és fogászati allergia vizsgálata során a pontos diagnózishoz a betegnek négy alkalommal meg kell jelennie a kezelőorvosnál, hogy a szakember a bőrtüneteket feljegyezze. Ez első hallásra soknak tűnhet. Ám a vizsgálat alapján megállapított csípő- vagy térdprotézist, fogászati implantátumot egy életen át viseli az ember, így már nem is tűnik olyan soknak a többszöri leolvasás.

Fém- és fogászati allergiavizsgálatot általában ortopédiai műtétek előtt, protézis vagy fogászati implantátum beültetését megelőzően végez a szakorvos. Az eljárásról dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa beszélt.

Az epicutan teszt

A vizsgálat elvégzése epicutan teszt segítségével történik, melynek során a gyanúba vett fémeket kamrás tapaszok segítségével ragasztják fel a beteg hátára. Az allergiát a bőrtünetekből lehet megállapítani, mert az arra érzékenyeknél a fémmel való érintkezés helyén bőrpír, duzzanat, ekcémás jellegű folt jelentkezik. A fémek korai és kései reakciókat is okozhatnak, ezért több alkalommal is szükséges leolvasni az eredményeket.

Jóval később is jelentkezhet pozitív reakció

Felrakás után 30 perc múlva a korai reakciót lehet megállapítani, ez fémek esetén ritkán pozitív. 48 óra múlva jelenik meg a késői kontaktallergiás reakció, ami 72 óránál erősödik, ezért évekkel ezelőtt itt véget is ért a tesztelés. Időközben azonban kiderült, hogy 10% körüli gyakorisággal 72 órán túl is jelennek meg pozitív reakciók, ezért kell megnézni a nyolcadik napon is. Előfordult olyan eset, hogy titániumra jelent meg pozitív reakció a nyolcadik napon.

Fényképről nem lehet diagnózist mondani

Sokan messziről érkeznek, nagyobb távolságokat is megtesznek, hogy az epicutan tesztet elvégeztessék. Természetesen könnyebbséget jelentene, ha nem kellene minden alkalommal megjelenni a rendelőben, ám a beteg érdekében a szakorvosok ehhez mégis ragaszkodnak.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Áthidaló megoldásként a beteg részéről felmerülhet, hogy személyes konzultáció helyett fényképet küld a vizsgálat területről. A fotó azonban nem adja vissza a valós képet, emellett sokszor az orvos az ujjával is megtapintja a bőrt. Nem lehet súlyos döntéseket hozni, felelősséggel véleményt vagy javaslatot adni egy esetlegesen rossz minőségű fotó alapján.

Allergiavizsgálattal elkerülhető az újabb műtét

A vizsgálat alapos elvégzése azért fontos, mert ha az implantátum beültetését követően derül fény az allergiára, akkor csak egy újabb műtéttel és az implantátum cseréjével lehet megszüntetni a beteg panaszait. Ha viszont már a beavatkozás előtt kiderül, hogy milyen fémekre allergiás, akkor olyan anyagot használnak, amely nem okoz majd panaszokat.

A fémek közül leggyakrabban a nikkel, a króm, a kobalt és a réz okoznak tüneteket. Már az aranyról, sőt, az elmúlt években a korábban hipoallergénként ismert titániumról is kimutatták, hogy implantátumokban történő felhasználása az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthat ki.

Ezt is szeretjük