Veszélyes fekete ruhadarabok: mi van a festékanyagban?
Bizonyos esetekben kontakt dermatitiszt okozhat a sötét színű ruhák viselése. Mit tehetsz ellene?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az allergia szó napjainkban egyre több, a hétköznapok során fogyasztott, belélegzett vagy viselt dologgal kapcsolatban felmerül.

Amennyiben kellemetlen bőrpanaszt tapasztalsz egy ruha viselése során, azt nem csupán az öblítő okozhatja, hanem akár a ruhában lévő festékanyag is.

Allegiás vagy a fekete ruhákra?

Elsősorban a sötétebb - fekete vagy kék - színű ruháknál fordul elő, hogy színezésük során veszélyes vegyi anyagok kerülnek a textilszálakra. Ez azonban ránézésre nem állapítható meg a ruhaneműről, csak az általa okozott kontakt dermatitisz tünetei hívják fel rá a figyelmet. Önmagában az sem jelzésértékű, ha a ruha ereszti a színét - pusztán gyengébb minőségre utal.

Az textilfesték-allergia tünetei

  • Bőrviszketés.
  • Vörös foltok megjelenése a bőrön.
  • Súlyosabb esetben hólyagképződés is előfordul.

Hol jelentkeznek a tünetek?

A felsorolt kellemetlen bőrtünetek elsősorban azokon a testfelületeken jelennek meg, melyek fokozottabban érintkeznek a bőröddel. Ilyen lehet például a derékrész, a comb és a fenék, illetve felsők esetén a nyak.

Sajnos az allergia azonosítását nehezíti, hogy a panaszokat okozó festékek jellemzően nem szerepelnek a szabvány allergiavizsgálatban. Ha azonban korábban nem tapasztaltad a jelentkező kellemetlen bőrtüneteket, és azok egy új ruha első viselését követően jelentkeztek, érdemes a gyanúdat megosztani egy bőrgyógyásszal.

Problémás vegyületek

A leggyakrabban az azofestékek, az úgynevezett reaktív festékek, illetve a formaldehid okoznak kontakt dermatitiszt. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság rendszeresen végez olyan laboratóriumi teszteket, melyekből kiderülhet, hogy mely vegyületek lehetnek veszélyesek az emberre. Amint egy ruhák gyártása során használt kémiai anyagról ez bebizonyosodott, tiltólistára kerül.

Mit tehetsz a textilfesték-allergia ellen?

A kontakt dermatitisz ellen a bőrgyógyász enyhe lokális szteroidot - például 0,5-2,5%-os hidrokortizont - tartalmazó kenőcsöt fog felírni. Ennek használatával, valamint a panaszokat okozó ruha viselésének mellőzésével a bőrpír, a duzzanat és a viszketés néhány napon belül megszüntethető. Súlyosabb esetben - amennyiben a bőr felülfertőződik - antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Természetes anyagok előnyben

Javasolt, hogy részesítsd előnyben a természetes anyagokból, készült világosabb színű ruhákat - viselj pamutból, lenből készült darabokat. Amennyiben sötét színű ruhát vásárolsz, lehetőleg minél jobb minőségűt vegyél, és az első viselés előtt mosd ki - ha kell, akár többször is -, hogy megszabadulhasson az úgynevezett kötött színezékektől.

Ezt is szeretjük