Ezt muszáj mindennap elvégezniük a cukorbetegeknek: súlyos szövődmény előzhető meg vele

A cukorbetegség egyik aggasztó szövődménye a fekély, ami az alsó végtag amputációját teheti szükségessé.

láb

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kezeletlen, illetve a rosszul kezelt cukorbetegség egyik veszélyes szövődménye a lábszárfekély, mely az alsó végtagi amputációk jelentős részéért felelős. A fekély terápiája igen összetett, több szakember összehangolt munkáját igényli.

A kezelés egyik formáját az intelligens kötszerek alkalmazása jelenti. De vajon miben különböznek a hagyományos kötszerektől? Hogyan segítenek? A kérdést dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvosa magyarázta el.

A fekély kezelése nehéz és időigényes

A fekély kialakulását a legjobb elkerülni - cukorbetegség esetén ez a glükóz optimális szinten való tartását, a rendszeres szűrést, valamint a lábak naponta való átnézését, a sebek, sérülések megfelelő kezelését jelenti. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a diabéteszes beteg végtagján kialakul fekély, ennek oka rendszerint a hosszú távon nem megfelelő vércukorszint következtében fellépő szövődmények- a neuropathia és az angiopathia.

A fekély terápiája, gyógyítása nem könnyű feladat, rendszerint igen drága és időigényes, nem beszélve a vele járó kellemetlenségekről. Nagyon fontos, hogy a beteg idejében forduljon orvoshoz, mivel minél többet vár, annál nehezebb a gyógyítása, és jelentősen megnő az amputáció kockázata. 

Legfontosabb teendők fekély esetén

 •   Vércukorszint stabilizálása,
 •   nyomás csökkentése az érintett területen,
 •   fertőzés megelőzése,
 •   elhalt bőr eltávolítása,
 •   intelligens kötszerek alkalmazása,
 •   sebkezelés.

A sebkezelés célja

 • Váladék felszívása,
 •  kiszáradás elleni védelem,
 •  fertőzések elleni védelem,
 •  kellemetlen szagok megszüntetése,
 •  fájdalomcsillapítás.

- A hagyományos kötszerek és az intelligens kötszerek közti legfőbb különbség az, hogy az utóbbiak megfelelően nedves környezetet teremtenek. Kutatások szerint ez kedvez a sebgyógyulásnak, regenerálódásnak valamint optimális hőmérsékletet, PH-t biztosítanak - mondja dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvosa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az intelligens kötszerek ráadásul ezt úgy teszik lehetővé, hogy a fekély okozta váladékot elvezetik, illetve magukba szívják, emiatt a kötszer nem ragad bele a sebbe, így a kötéscserék sem okoznak fájdalmas perceket. További előnyük, hogy nincs szükség gyakori kötéscserére, így a mindennapi életbe könnyebben beilleszthetők. Némelyik intelligens kötszer olyan anyaggal, anyagokkal van átitatva, ami elősegíti a sebgyógyulást, és/vagy megakadályozza a seb fertőződését - természetesen kötéscserék alkalmával a megfelelő sebkezelés, fertőtlenítés nem maradhat el. 

Az intelligens kötszereknek több típusuk van, attól függően, milyen célt szolgálnak. A fekélyre általában alginát, impregnált (szén-, ezüstionokat tartalmazó), valamint a hidrogél és habkötszereket alkalmaznak. Hogy pontosan melyik kötszert mennyi ideig kell alkalmazni, az mindig egyéni elbírálás függvénye, melyet a szakorvos határoz meg. 

Így jelzi a test a magas vércukorszintet

A magas vércukorszintre különbözőképpen reagál a szervezet, vannak azonban általános figyelmeztető jelek, amelyek segíthetnek a felismerésben. A cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak nagyon fontos tisztában lenniük a tünetekkel. 

Így jelzi a test a magas vércukorszintet: a cukorbetegeknek nagyon fontos, hogy felismerjék a tüneteket

A vércukorszint kiugrása nem kívánt állapot, érdemes megtanulni a jeleit.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük