Ezt muszáj mindennap elvégezniük a cukorbetegeknek: súlyos szövődmény előzhető meg vele

A cukorbetegség egyik aggasztó szövődménye a fekély, ami az alsó végtag amputációját teheti szükségessé.

láb
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kezeletlen, illetve a rosszul kezelt cukorbetegség egyik veszélyes szövődménye a lábszárfekély, mely az alsó végtagi amputációk jelentős részéért felelős. A fekély terápiája igen összetett, több szakember összehangolt munkáját igényli.

A kezelés egyik formáját az intelligens kötszerek alkalmazása jelenti. De vajon miben különböznek a hagyományos kötszerektől? Hogyan segítenek? A kérdést dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvosa magyarázta el.

A fekély kezelése nehéz és időigényes

A fekély kialakulását a legjobb elkerülni - cukorbetegség esetén ez a glükóz optimális szinten való tartását, a rendszeres szűrést, valamint a lábak naponta való átnézését, a sebek, sérülések megfelelő kezelését jelenti. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a diabéteszes beteg végtagján kialakul fekély, ennek oka rendszerint a hosszú távon nem megfelelő vércukorszint következtében fellépő szövődmények- a neuropathia és az angiopathia.

A fekély terápiája, gyógyítása nem könnyű feladat, rendszerint igen drága és időigényes, nem beszélve a vele járó kellemetlenségekről. Nagyon fontos, hogy a beteg idejében forduljon orvoshoz, mivel minél többet vár, annál nehezebb a gyógyítása, és jelentősen megnő az amputáció kockázata. 

Legfontosabb teendők fekély esetén

 •   Vércukorszint stabilizálása,
 •   nyomás csökkentése az érintett területen,
 •   fertőzés megelőzése,
 •   elhalt bőr eltávolítása,
 •   intelligens kötszerek alkalmazása,
 •   sebkezelés.

A sebkezelés célja

 • Váladék felszívása,
 •  kiszáradás elleni védelem,
 •  fertőzések elleni védelem,
 •  kellemetlen szagok megszüntetése,
 •  fájdalomcsillapítás.

- A hagyományos kötszerek és az intelligens kötszerek közti legfőbb különbség az, hogy az utóbbiak megfelelően nedves környezetet teremtenek. Kutatások szerint ez kedvez a sebgyógyulásnak, regenerálódásnak valamint optimális hőmérsékletet, PH-t biztosítanak - mondja dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvosa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az intelligens kötszerek ráadásul ezt úgy teszik lehetővé, hogy a fekély okozta váladékot elvezetik, illetve magukba szívják, emiatt a kötszer nem ragad bele a sebbe, így a kötéscserék sem okoznak fájdalmas perceket. További előnyük, hogy nincs szükség gyakori kötéscserére, így a mindennapi életbe könnyebben beilleszthetők. Némelyik intelligens kötszer olyan anyaggal, anyagokkal van átitatva, ami elősegíti a sebgyógyulást, és/vagy megakadályozza a seb fertőződését - természetesen kötéscserék alkalmával a megfelelő sebkezelés, fertőtlenítés nem maradhat el. 

Az intelligens kötszereknek több típusuk van, attól függően, milyen célt szolgálnak. A fekélyre általában alginát, impregnált (szén-, ezüstionokat tartalmazó), valamint a hidrogél és habkötszereket alkalmaznak. Hogy pontosan melyik kötszert mennyi ideig kell alkalmazni, az mindig egyéni elbírálás függvénye, melyet a szakorvos határoz meg. 

Így jelzi a test a magas vércukorszintet

A magas vércukorszintre különbözőképpen reagál a szervezet, vannak azonban általános figyelmeztető jelek, amelyek segíthetnek a felismerésben. A cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak nagyon fontos tisztában lenniük a tünetekkel. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük