A fejtetvesség nem az ápolatlanság jele: 5 dolog, amit sokan rosszul tudnak róla
Sajnos nem ritka, hogy a gyerekek megfertőzik egymást a fejtetűvel, a szülő felelőssége ilyenkor a megfelelő kezelés.

fejtetu3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb kisgyermek élete során legalább egyszer megtapasztalhatja a hajtetvek okozta kellemetlenségeket. Az égető, viszkető érzés a fejbőrön nemcsak a kicsiknek, hanem a szülőknek is sok bosszúságot okoz, ezért érdemes rendszeresen és tudatosan ápolni hajat, így megelőzve a fertőzést.

Hiába azonban az elővigyázatosság, sokszor még a rendszeres hajmosás sem garancia arra, hogy nem esünk áldozatául az apró rovaroknak. A serkékkel kapcsolatban sok tévhit él mindenkiben, és mivel az őszi-téli hónapok a tetvek kedvelt szezonja, ezt az öt dolgot most érdemes tisztázni, hiszen sokan nem tudják őket a fejtetvekről.

Nem ugrálva közlekednek

Sokakban él az a tévhit, hogy a tetvek egyik fejről a másikra ugrálva közlekednek, holott ez nincs így. Az apró, szezámmag méretű rovarok nem ugrálnak, hanem másznak, és akár 23 centiméterre is képesek eljutni egyetlen perc alatt.

fejtetu2
Fotó: KevinDyer / Getty Images Hungary

Nem meglepő tehát, hogy óvodai és iskolai közösségekben, ahol sok gyermek tartózkodik egymáshoz közel, pillanatok alatt képesek megfertőzni akár egy egész osztályt is, ezért érdemes figyelni a gyerek haját, hogy még időben kiirtásra kerüljenek az apró rovarok.

Sosem az ápolatlanság jele

Jellemzően az a téveszme él az emberek fejében a tetűről, hogy előfordulása az ápolatlansággal jár együtt, és a serkék akkor jelennek meg, ha valaki nem gondozza rendszeresen a haját. A szakértő szerint a közhiedelemmel ellentétben a tetvek a tiszta és gondozott fejbőrt kedvelik igazán, így nem ritka, hogy rendszeres hajmosás mellett is megjelennek. Ennek ellenére sokan elfeledkeznek arról, hogy időről időre ellenőrizzék gyermekük fejbőrét, az emberek 53%-ának ugyanis nincsenek tünetei egy fertőzés során.

Egyszerre akár több ezer fejtetű is lehet egy gyermek fejbőrén

A tetvek természetüknél fogva folyamatosan új gazdát keresnek, akinek a fejbőrén lerakhatják serkéiket. A nőstény tetű már 24 órával a párosodás után elkezdi lerakni az első tojásokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az átlagos tetűfertőzés során húsz tetű jelenhet meg a hajzaton. A nőstény rovar rövid, harmincnapos élete során naponta 5 és 10 darab petét is lerakhat, ennélfogva pár nap alatt akár több száz tetű is keletkezhet egy kisgyermek fejbőrén, ami aztán a kiirtást is nagyon megnehezíti.

A lányok nagyobb veszélyben vannak

Szakértő szerint a tetű az édes vért kedveli, a tesztoszteron kevésbé népszerű nála, így a nők jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Gyermekeknél a hosszabb hajú lányok vannak különösen veszélyben, ugyanis a tetvek kapaszkodási ösztönét segítik a hosszú hajszálak, amikben kedvükre tanyázhatnak a rovarok.

Nagy a szülő felelőssége is

A fertőzést elkapó gyermekeket korábban csak a megfelelő kezelés elvégzése után, védőnő jóváhagyásával lehetett visszaengedni az iskolai közösségbe, ma azonban egyedül a szülők felelőssége a tetvek alapos kiirtása és a rendszeres, megelőző hajápolás.

fejtetu1
Fotó: Flycom321 / Getty Images Hungary

Sokan nem tudják, hogy a fejtetű nem múlik el magától, mindenképp tenni kell valamit ellene. A fizikálisan ható készítmények előnyösebbek a kémiailag ható szerekkel szemben, ugyanis blokkolják a tetű és a lárvák mikrolégzését, ezáltal azok pár órán belül megfulladnak.

Három perc, és indulás: 4 gyors, de mutatós frizura kislányoknak sietős reggelekre

Olyan kislányfrizurákat mutatunk, amelyekhez csupán minimális kézügyesség és kis idő kell.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük