Mitől függ, hogy egy gyereknek milyen színű haja és szeme lesz? Így érvényesülnek a gének
Az, hogy hogyan fog kinézni a gyerek, genetikailag meghatározott. Hogyan működik a dolog pontosabban?

baba (3)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Először is a szülők egészséges csemetét szeretnének, ezután viszont indul a találgatás: vajon fiú lesz, vagy lány? Kire fog hasonlítani? Milyen színű lesz a haja és a szeme?

Utóbbi kérdésre a genetikában keresendő a válasz. Az ugyanis, hogy kinek milyen lesz a haj- és szemszíne, a gének által meghatározott dolog.

A genetikai háttérről

Az embert tetőtől talpig 23 anyai és 23 apai kromoszómából álló 46 kromoszómapár határozza meg. A kromoszómákban vannak a gének, az örökítőanyag-szakaszok, azokban pedig fehérjék találhatók, amelyek meghatározzák azt, hogy miként fejlődjön a test, beleértve annak színeit is. A génvariációkat alléloknak nevezzük.

Az apai és anyai kromoszómák alkotta párok génjei bizonyos pontokon mutathatnak egyezést, de el is térhetnek egymástól. Ha a kromoszómapárok egyes génhelyein egyező allélok vannak, akkor az adott gén tekintetében a születendő illető homozigóta lesz, ha pedig eltérő, akkor heterozigóta.

Így alakul ki, milyen lesz a szemszín és a hajszín

A születendő gyerek szemszíne az anyától és apától származó, szemszínt befolyásoló allélok kombinációjától függ. Nálunk a két leggyakoribb szemszín a kék és a barna. A barna a domináns (tudományosan A-val jelölt), a kék az úgynevezett recesszív (a-val jelölt), háttérbe húzódó allél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ahhoz, hogy egy gyerek kék szemű legyen, mindkét szülőnek hordoznia kell a recesszív allélt. Ha csak domináns vagy csak recesszív allélt hoznak a szülők, akkor kizárólag barna vagy kizárólag kék szemű gyerek születhet:

  • AA + AA = csakis barna szemű gyerek,
  • AA + Aa = barna szemű gyerek,
  • Aa + Aa = valószínűbb, hogy barna, de kisebb eséllyel kék szemű gyerek is lehet,
  • AA + aa =barna szemű baba,
  • Aa + aa = 50-50%, hogy barna vagy kék szemű lesz,
  • aa + aa = kizárólag kék szem lehetséges.

A hajszín esetében ugyancsak domináns és recesszív gének játéka a döntő. Ha a két szülő hajszíne hasonló, a kettejük hajszínével azonos vagy hasonló színtartományban mozgó hajszínre lehet számítani a gyereknél is. Olyan is előfordul azonban, hogy a gyerek a szülőkétől eltérő hajszínnel születik. Ez esetben a szülők recesszív génjei léptek együttműködésbe.

A hajszínt a hajban lévő pigmentek határozzák meg, azok keveredése adja. Kétféle pigment van, eumelanin és pheomelanin. Az előbbi a barna és a fekete hajszínt adja, és meghatározza, mennyire lesz sötét a születendő személy hajszíne. Ha kevés van belőle, a haj szőkés lesz, ha sok, akkor barna, sötétebb. A pheomelanintól vörös lesz a haj. Mindenki hajában van valamennyi ebből a pigmentből, de akik vörös hajjal születnek, azoknak nincs eumelanin a hajukban.

A barna dominánsabb a szőkénél, a szőke pedig a vörös felett dominálhat, de ez utóbbi vitatott. Két szőke hajú szülőnek, akiknek csak szőke alléljuk van, szőke gyermekük születik. Ha egyiküknek van barna, tehát szőke felett domináló allélja, a gyerek lehet barna hajú is és szőke hajú is. Ha a szülőktől csak barna allél ered, akkor a gyerek barna hajú lesz. Ha vörös szőkével vagy barnával társul, akkor mindkét tulajdonság érvényesül, és a haj vörösesbarna vagy vörösesszőke lesz.

Természetesen semmi jelentősége sincs annak, milyen színű haja lesz a gyereknek, és a recesszív, háttérbe húzódó tulajdonságok miatt nem is lehet egyértelműen megjósolni, végül milyen lesz a baba. A gének játéka mindenesetre rendkívül érdekes, és miután látjuk a megszületett kicsit, valamelyest vissza is következtethető, hogy a szülőktől milyen domináns vagy recesszív allélként érvénybe lépő tulajdonság érkezhetett.

Gyors frizurák kislányoknak

Ha siettek reggel, és a fésülködés nem a gyerek kedvence, akkor ezek a gyors és mutatós hajak épp nektek valók lehetnek.

Ezt is szeretjük