Fáradékonyság, alvászavar, gyakori vizelés: a szívelégtelenség 3 alattomos tünete
A tünetek hármas kombinációjával azonnal fordulj orvoshoz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Orvosi értelemben a szívelégtelenség a szív pumpafunkciójának a csökkenését, illetve a szívizomzat erejének gyengülését, következményesen a szervek és szövetek nem kielégítő vérellátását jelenti.

Ez nem egy félvállról vehető probléma, ezért jobb, ha már időben felfigyelsz a tünetekre!

Vedd észre időben!

Viszonylag hirtelen fizikai terhelés - futás, lépcsőzés, komolyabb fizikai munka végzése - során hamar kiderül, hogy a szív már képtelen teljesítménye megfelelő fokozására, és ilyenkor fölléphetnek a heveny keringési elégtelenség tünetei.

Hasonlóképpen juthat diagnosztizálásra az addig elfedett szívelégtelenség olyankor is, ha a szervezet keringési igénye egyéb társuló betegség vagy állapot - például tüdőgyulladás, terhesség, vérszegénység, pajzsmirigybetegség, lázas állapot - fellépésekor megnő.

A bal kamra működési zavara

Ilyenkor a szívmotor gyengesége miatt a bal kamra kevesebb vért juttat az aortán át a különböző szervekbe, és ennek következménye elsősorban a fáradékonyság, az izomerő csökkenése és az agy alacsonyabb vérellátása lesz.

Egyéb tünetek

  • Szédülés.
  • Légszomj.
  • Koncentrációzavar.
  • Aluszékonyság vagy alvászavar, illetve ebből következő fáradtság.

Ha a beteg bal kamra nem tudja a tüdőből érkező friss vért megfelelő tempóban továbbítani, az a tüdőben föltorlódik, a tüdő vértelt lesz, ami a tüdőbeli gázcsere rovására megy. Ilyenkor úgy érezheted, hogy nem tudsz elég levegőt venni - noha valójában a tüdőd, illetve a légzőszerveid teljesen egészségesek is lehetnek.

Ez a légszomj a keringési elégtelenség egyik legkínzóbb következménye - olyan, mint amikor az egészséges, de edzetlen egyén valamilyen extrém fizikai terheléskor nehezen kap levegőt, zihál.

A jobb szívfél gyengesége

A jobb szívfél a szívbe a testből visszaáramló elhasznált vénás vért gyűjti össze, majd továbbítja a tüdőbe. A jobb kamra gyengesége esetén a vér a jobb szívfélbe torlódik, a nagy vénákban megnő a nyomás, és úgynevezett pangásos tünetek lépnek fel, melyek közül a boka- és lábszárduzzadás a legismertebb.

Egyéb tünetek

  • Bokaödéma.
  • Végtagduzzanat.
  • Májnagyobbodás és -működési zavar.

A vizelet elválasztásának működészavara a vizeletmennyiség átmeneti csökkenéséhez, a folyadék szervezeten belüli fölhalmozódásához vezet. Ilyenkor az esti lefekvés után a szövetekből a folyadék visszajut a keringésbe, mert a más munkával nem terhelt, pihenő szív ilyenkor több vért tud juttatni a vesékbe, ami a vizeletelválasztás esti-éjszakai fokozódását eredményezi. Az éjszakai gyakori, illetve nagy mennyiségű vizeletürítés a keringési elégtelenség egyik legtipikusabb tünete.

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Előzd meg!

A betegség kialakulásának, illetve súlyosbodásának elhárítása érdekében tartsd be a következőket. Csökkentsd a sóbevitelt, mert az további folyadék-visszatartást eredményez. Csökkentsd az alkohol- és folyadékbevitelt. Igyekezz normalizálni a testsúlyodat, kerüld a dohányzást. A kondíció megőrzése érdekében a kismértékű, rendszeres mozgás megengedett. Nagyon fontos azonban, hogy a figyelmeztető jelek észlelésekor az aktivitást abbahagyd.

Milyen tünetek esetén fordulsz orvoshoz?

Ezt is szeretjük