Nagyon veszélyes lehet az influenza elleni gyógyszer, ha mást is szedsz: mivel tilos bevenni?

Sok fájdalomcsillapító használata nem egyeztethető össze a véralvadásgátló szedésével.

no-influenza
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli időszakban igen kevesen mondhatják el magukról, hogy a megfázás, influenza teljesen elkerüli őket. Amennyiben mégis jelentkezik az orrfolyás, köhögés, láz, úgy sokan különböző készítményekhez, gyógyszerekhez, vitaminokhoz nyúlnak.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája azonban felhívja a figyelmet arra, hogy nem mindegy, hogy a véralvadásgátló terápiában részesülők mit is használnak ilyenkor.

Tél, megfázás, influenza 

A téli hónapokban - főként januárban és februárban - jön az influenzaszezon, melynek során igen sokan kényszerülnek ágyba. A patikák számtalan javulást ígérő készítményt - gyógyszereket, teákat, vitaminokat, táplálékkiegészítőket - kínálnak, melyekkel könnyebben átvészelhető ez a kellemetlen időszak. Viszont igen körültekintően kell megválasztani, ki mit is vesz be, ugyanis nem mindegy, ki milyen egyéb gyógyszert szed mellette.

Mire ügyeljenek a véralvadásgátlót szedők? 

Azok, akik bizonyos okok miatt a kumarinokkal végzett véralvadásgátló terápiában részesülnek, nem mindegy, mit is választanak. Ezek ugyanis olyan antikoagulánsok, melyek hatását - gyógyszerkölcsönhatások révén - nagymértékben csökkentik/növelik egyes gyógyszerek, táplálékkiegészítők.

Az influenza sajnos magas lázzal és rossz közérzettel jár, így a láz- és fájdalomcsillapítók szinte biztos, hogy előkerülnek. Közülük a leggyakrabban aszpirint, NSAID-ot - non-szteroidos gyulladáscsökkentők -, ibuprofent, paracetamolt, diclofenac-ot használnak. 

- Nagyon fontos tudni, hogy a legtöbb láz- és fájdalomcsillapítót nem lehet véralvadásgátló mellett szedni, mivel megnövelik annak hatását, és ezáltal fokozzák a vérzéses mellékhatások veszélyét. A legbiztonságosabb, ha a beteg kis dózisban metamizole sodium vagy paracetamol hatanyagú gyógyszert használ. Viszont fontos, hogy bármit szed, egyeztessen orvosával, illetve, ha mellékhatásokat, vérzést tapasztal, azonnal jelezze, és hagyja abba a készítmény szedését - figyelmeztet a professzor, aki hozzátette, hogy ebben az időszakban az INR-ellenőrzést tanácsos sokkal gyakrabban végezni.

Táplálékkiegészítők, vitaminok 

Akár megelőzés, akár a gyógyszeres kezelés kiegészítése gyanánt, influenza esetén a családtagok, barátok, gyógyszerészek gyakran javasolnak különböző táplálékkiegészítőket, vitaminokat. Az elsődleges, amire oda kell figyelni, az az adott készítmény K-vitamin-tartalma, mely jelentősen befolyásolja a kumarinszármazékok hatását, mivel egyik fő szereplője a véralvadási folyamatoknak. Természetesen a betegek nincsenek eltiltva a K-vitamintól, viszont arra ügyelni kell, hogy mindennap közel azonos mennyiséget fogyasszanak belőle. Éppen ezért nem mindegy, mely multivitamin, illetve táplálékkiegészítő tartalmaz K-vitamint - ilyenek a tőzegáfonya-, fokhagyma-, gingkotartalmú készítmények is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Házi gyógymódok, gyümölcsök 

Megfázás, influenza esetén sokan nyúlnak vitamindús gyümölcsökhöz, zöldségekhez, készítenek forró húslevest, illetve fertőtlenítik torkukat egy kis pálinkával. Zöldség-gyümölcs esetén a K-vitamin-tartalomra kell ügyelni - magas K-vitamin-tartalmú a narancs, áfonya, málna, avokádó, paprika, paradicsom, káposzta. Égetett szeszes italok is kölcsönhatásba léphetnek a kumarinokkal!

Aki tart az esetleges étel-és gyógyszerkölcsönhatásoktól, válasszon NOAC - új típusú véralvadásgátló - készítményt, melynek során nem kell fokozottan ügyelni arra, mivel is szeretne harcolni az influenza ellen. Ez azonban csak orvos tudtával és beleegyezésével, illetve - főleg kezdetben - ellenőrzése mellett alkalmazható.

Vírusgyilkos fűszerek

A természet patikája is számos influenza ellen bevethető táplálékot rejt. Az alábbiakban ismertetünk néhányat.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük