Melyik fájdalomcsillapító lehet receptköteles? Sokakat érint a változás
Több gyakran használt fájdalomcsillapító gyógyszer válik vénykötelessé.

gyogyszer-tabletta-gyogyszertar-patika
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemsokára több, eddig recept nélkül kiváltható fájdalomcsillapító gyógyszer válik vénykötelessé. Az érintett gyógyszerek köre ibuprofént, illetve dexibuprofént tartalmaz, így meglehetősen népszerű a vény nélkül kapható gyógykészítmények között.

A napokban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, azaz az OGYÉI közlése alapján a Világgazdaság írta meg, hogy a jövőben csak az a tabletta alapú fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer maradhat vényköteles, melyben a napi dózis kevesebb 1200 milligramm ibuprofénnél, illetve 600 milligramm dexibuprofénnél.

Vénykötelessé váló gyógyszerek

Az Azenpenzem.hu közlése szerint az ismert gyógyszerek közül az Algoflex Forte, a DolgitMax, az Ibumax, a Brufen, továbbá a Spedifen granulátum is csak receptre lesz kapható a jövőben. Az Advilhoz azonban továbbra sem kell orvosi vény. Hamarosan az OGYÉI részletes közleményt ad ki az érintett készítményekről és a módosítás hatályba lépésének pontos időpontjáról is.

Az 57 gyógyszer közül 10 biztosan vénykötelessé válik, 20-30 pedig biztosan recept nélkül is kapható marad, a változás továbbá a szirupokat, szuszpenziókat és kombinációs készítményeket sem érinti. 

A korlátozás az OGYÉI állásfoglalása értelmében azokat a gyógyszereket érinti, melyek szedésekor a napi dózis könnyen túlléphető, így már a 600-800 milligramm ibuprofént, 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó tablettákra is vonatkozni fog. Az Algoflex Fortéban például tablettánként 600 milligramm ibuprofén van, míg a DolgitMaxban 800.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyógyszerek vénykötelességét az indokolta, hogy az European Medicines Agency Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága által végzett vizsgálatok szerint a napi dózis túllépésével növekedhet a szívinfarktus és a stroke kockázata. Így tette meg az intézmény az eddigi dózis változtatására vonatkozó új javaslatokat. Az orvosnak mérlegelnie kell a jövőben a beteg kardiovaszkuláris kockázatait, és ennek tükrében írhatja fel a vényköteles gyógyszereket.

Migréngyógyszer, glükózfigyelő és szívmonitorozó

A forradalmi egészségügyi innovációknak köszönhetően mára sok olyan gyógyszert és segédeszközt kifejlesztettek, mely a jövőben elterjedve óriási segítséget jelent a betegségek legyőzésében.

Ezt is szeretjük