Tényleg megérzik a frontot az ízületek? Tudományosan jártak utána a jelenségnek

Kutatással bizonyították, hogy vannak olyan emberek, akikre tényleg nagyobb hatással vannak az időjárás-változások.

időjárás-fájdalom
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új kutatás szerint az ízületi gyulladással és krónikus fájdalommal élő betegeknek valóban erősödhetnek a fájdalmaik bizonyos időjárási szituációkban.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa az összefüggésekről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

Igaz, hogy a csontok és az ízületek megérzik a változást

„Nagy szél lesz, fájnak a csontjaim, jön a hideg, szaggatnak az ízületeim” - gyakran elhangzó mondatok, amikkel az emberek többsége már találkozott - és az új kutatások szerint igazat is mondanak. A Manchasteri Egyetem szakemberei ugyanis összefüggést fedeztek fel a tartós, krónikus fájdalmak és a ködös, szeles idő és az alacsony légköri nyomás közt. 

hátfájás
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Már Hippokratész is leírta, hogy az időjárás befolyásolja az ízületi gyulladás tüneteit, és ma is úgy látszik, hogy az arthritises betegek közel 75%-a ugyanezt tapasztalja. Az angol kutatók egy 2658 fős betegbázist vizsgáltak 6 hónapon keresztül. Ők elsősorban ízületi gyulladással küzdöttek, de más, krónikus fájdalmat okozó állapotok is előfordultak, mint a fibromyalgia, a migrén és a neuropátia. Az adatokat egy kifejezetten a kutatásra kifejlesztett applikációval gyűjtötték össze, amely automatikusan rögzítette az adott környék időjárási adatait, miközben a résztvevők naponta beszámolót készítettek a fájdalomszintjükről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az eredmények szerint a nyirkos, szeles, alacsony légnyomással járó napok 20%-kal valószínűbbé tették a fájdalom megjelenését, mint az átlagos időjárású napok. Ugyanakkor a kutatás nem talált kapcsolatot önmagában az eső, a hőmérséklet és a fájdalom közt, de azt megerősítették az adatok, hogy a legerősebb fájdalom azokon a napokon jelentkezik, amelyek ködösek, szelesek és még hidegek is. 

Jó tudni, hogy az időjárás hogyan hat a fájdalomra

Az időjárásváltozás is fokozhatja a krónikus fájdalmat, de szerencsére van megoldás a problémára. Ha a krónikus fájdalommal élő betegek az előrejelzésekből tudják, hogy olyan időjárás közeledik, amely fokozza a panaszaikat, meg tudják tervezni a programjaikat, és ha felkészülnek a kimerítő körülményekre, sokkal hatékonyabb lehet az úgynevezett fájdalommenedzsmentjük.

fejfájás
Fotó: courtneyk / Getty Images Hungary

- Fájdalommenedzsment alatt nem azt értjük, hogy ha fáj valami, lenyelünk egy fájdalomcsillapítót - ismerteti Arnold doktor. - Valójában az egész életmódot úgy kell felépíteni, hogy ne csak kezeljük, de akár meg is előzzük az állapotromlást. Mivel a krónikus fájdalom nemcsak a teljesítményt képes rontani, de a mentális, lelki egészséget is megviseli, így akár a családi életre is kihathat, fontos, hogy ne legyünk teljesen kiszolgáltatottak a kínzó érzésnek. Például, ha valaki tudja, hogy a nyirkos idő fokozza az ízületi fájdalmait, és a meteorológia szerint ez várható a következő napokban, lehetősége van a nehezebb szellemi és fizikai munkával járó tevékenységeket elhalasztani - ha ezt a körülmények megengedik.

Beiktathat ilyen időszakokra olyasmit is, ami számára relaxáló, hiszen a pszichés kiegyensúlyozottság önmagában is fájdalomcsökkentő. Ezen kívül természetesen számos olyan módszer van a kezünkben, amelyek hatékonyan csillapítják a fel-fellángoló fájdalmakat.

Így lehet segíteni a krónikus fájdalmon

- Krónikus fájdalom esetén rendkívül fontos az alapos kikérdezés és a gondos vizsgálat alapján felállított diagnózis, amely szinte fél gyógyulás. Ha rátalálunk a kiinduló pontra - és ez nem mindig könnyű feladat -, eldönthetjük, hogy milyen eljárás vagy összetett kezelés lehet a legjobb hatásfokú - ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc.

időjárás-fájdalom2
Fotó: Prostock-Studio / Getty Images Hungary

A célzott injekciókúra éppúgy hatékony lehet, mint a természetes hatóanyag-tartalmú eljárások, például a hialuronsavas vagy orvosikollagén-injekciók, a lökéshullám-terápia. Elengedhetetlenül fontos, hogy a gyógyulást elősegítsük funkcionális gyógytornával és mentálhigiénés támogatással is. Tulajdonképpen pszichés segítség nélkül nem lehet teljes a felépülés. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több oldalról közelítsünk a fájdalom felé, és minden stádiumban biztassuk a pácienseket, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

9 étel, ami nemcsak fogyaszt, de a gyulladást is csökkenti - Jók az ízületeknek

Ha a fogyás során sportolsz is, nem árt odafigyelni az ízületeid védelmére.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük