Súlyos betegségre is utalhat a fájdalmas vizelés: nem csak férfiakat érint

Nemcsak férfiakat, hanem nőket is érinthet a kellemetlen urológiai probléma.

Fájdalmas vizelet oka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Üres hólyagban jelentkező és vizelés során érzett fájdalom, esetleg véres vizelet is utalhatnak hólyagkő, hólyagkövek jelenlétére, amelyre leginkább a vizeletpangás és krónikus fertőzések hajlamosíthatnak.

Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint panasz esetén érdemes mihamarabb szakorvoshoz fordulni, mert a kőképződés a hajlamosító betegség kezelésével megelőzhető.

Idősebb korban gyakoribb a hólyagkövesség

A hólyagban kialakuló kő, kövek leggyakrabban a pangó vizelet vagy egy hosszú ideig fennálló, nem megfelelően kezelt fertőzés következményei lehetnek, ezért jellemzően idősebb korban fordulnak elő (bár egyes betegségek fiatalabb korban is hajlamosítanak). Hólyagkő esetében számos hajlamosító tényező ismert.

hólyagkő1
Fotó: Andreus / Getty Images Hungary
  • Elsősorban ilyen a vizeletpangás, ami eredhet prosztatamegnagyobbodásból, idegrendszeri károsodásból (tipikusan cukorbetegeknél), ágyhoz kötöttségből. Ilyenkor a következményként kialakuló fertőzések vezethetnek el a kövek kialakulásáig.
  • Előfordulhat, hogy valami akadályozza a hólyag tartós kiürülését, például egyes egyre korábban kiszűrt fejlődési rendellenességek.
  • Neurológiai betegségek is befolyásolhatják a hólyag működését.
  • Urológiai beavatkozások, egyes nőgyógyászati műtétek és a katéterviselés is kockázati tényezőnek számít a hólyagkövesség szempontjából.  

Ilyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni

A panaszokat főleg az okozza, hogy a kő vagy kövek irritálják a hólyag nyálkahártyáját, ezért tipikusnak mondható, hogy üres hólyagnál erőteljesebb az alhasi fájdalom. Ugyancsak fájdalmas lehet a vizelés, sőt a vizelet akár vért is tartalmazhat, ha a kövek sérülést okoznak. Amennyiben a kisebb kövek bejutnak a húgycsőbe, elzárhatják a vizelet útját, így úgynevezett vizeletelakadás is kialakulhat - ez azonnali ellátást igényel. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a hólyagkövesség nem minden esetben jár panasszal.   

hólyagkő2
Fotó: Irene Puzankova / Getty Images Hungary

- Sokszor már a tünetek alapján valószínűsíteni lehet, hogy hólyagkő okozza a problémát, de természetesen a vizeletvizsgálat mellett fontos lehet még a hasi ultrahang is. Ha a telt hólyagot vizsgáljuk, sokszor könnyen felismerhetően megjelenik a kő, a kövek. Időnként pedig szükséges elvégezni a hólyagtükrözést, vagyis a cisztoszkópiát, ami alapján már a kövek száma és mérete is felderíthető - ismerteti dr. Rákász István.

A kezelés a legfontosabb

Ha már kialakult a hólyagkő, sajnos nem lehet gyógyszerek segítségével megszabadulni tőle, bár a kisebb kövek sok esetben maguktól távoznak. Azon ritkább esetekben is, amikor a húgyhólyagba a felső húgyutakból kerültek apróbb kövek, szintén előfordulhat a spontán kiürülés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az esetek egy részében viszont műtéti eltávolításra van szükség, amely beavatkozás a kövek összetételétől, mennyiségétől függően lehet a húgycsövön keresztül történő endoszkópos vagy nagy méretű, sok kő esetén az alhason végzett, nyílt műtéti. Rákász doktor szerint azonban a legfontosabb, hogy ha ismert alapbetegség vagy hajlamosító tényező van jelen, azt mindenképpen kezelni kell, hogy megelőzhető legyen a hólyagkő kialakulása vagy kiújulása.   

Erre figyelj bugyivásárláskor a nőgyógyászok szerint

A szakértők szerint ezeket érdemes figyelembe venni a tökéletes, egészséges fehérnemű megtalálásához.

Erre figyelj bugyivásárláskor a nőgyógyászok szerint: a fertőzéseket és irritációt is elkerülheted

A szakértők szerint ezeket érdemes figyelembe venni a tökéletes, egészséges fehérnemű megtalálásához.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük