6 ok a petevezeték-elzáródás hátterében: a méhen kívüli terhesség kockázatát is növeli

A petevezeték-elzáródás viszonylag gyakori problémának számít, ami meddőséget okozhat.

GettyImages-1138669872
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meddőség hátterében igen gyakran fedezhető fel a petevezeték elzáródása, amit csakis egyfajta invazív módszerrel lehet kideríteni. A probléma jelen lehet csupán az egyik, de akár mindkét petevezetéknél is.

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze azokat az állapotokat ismerteti, melyek következtében gyakrabban alakul ki a probléma.

Petevezető-elzáródás a meddőség hátterében

A meddőség hátterében számtalan ok húzódhat: ezek lehetnek belgyógyászati, nőgyógyászati, endokrinológiai, pszichés okok is, és azokon belül is még több minden eredményezheti azt, hogy nem sikerül a gyermekáldás.

GettyImages-961634164

A nőgyógyászati okokon belül igen gyakran derül ki az, hogy az egyik vagy mindkét petevezető elzáródott, és emiatt nem képes a petesejt a méhbe vándorolni. Ennek több következménye is lehet: az egyik, hogy az illető nem tud teherbe esni, ám nagyobb gondot az okoz, ha a spermium mégiscsak átjut az elzáródott részen (hiszen lényegesen kisebb méretű, mint a petesejt) és a petevezetékben termékenyíti meg a petesejtet. Ekkor méhen kívüli terhesség jön létre, ami egy életveszélyes állapot, így mielőbb műtéti kezelést igényel!

Miért is jön létre az elzáródás?

  • Endometriózis
  • Méhen belüli fogamzásgátló
  • Intimfertőzés
  • Ciszta
  • Kismedencei gyulladás
  • Előző nehéz szülés

Hogyan diagnosztizálható a probléma?

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze azt javasolja, amennyiben nem sikerül teherbe esni, akkor érdemes petevezeték-átjárhatósági vizsgálatot végeztetni - főleg akkor, ha valaki a fent említett problémákkal is küzd.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magának a vizsgálatnak több típusa is van (HSG, HyCoSy), ám ha átfogóbb ellenőrzést szeretne az orvos, akkor méhtükrözést vagy laparoszkópiás vizsgálatot javasol. Bár ezek invazív eljárások, ám jó oldaluk, hogy nemcsak diagnosztikus, hanem terápiás módszerek is egyben - ugyanis, ha kiderül az elzáródás, ott helyben meg is lehet azt szüntetni, így már nem lesz többé fizikai akadálya a teherbe esésnek.

Gyulladáscsökkentő, vízhajtó gyógynövényteák hólyaghurut ellen

Hólyaghurut vagy felfázás esetén is vannak olyan gyógynövények, amiket bátran lehet használni - mutatjuk a hatékony gyógyteákat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük