Döbbenetes képek arról, mit tesz az elhízás a szervezettel: a pluszterhek cipelése igen megterhelő

A szervezetben található nagy mennyiségű zsírtömeg egészségügyi problémák sorát veti fel.

GettyImages-1207060798

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elhízás népbetegséggé nőtte ki magát, az Egészségügyi Világszervezet - WHO -  adatai szerint 1,9 milliárd túlsúlyos ember él a világon, és 2,8 millióan halnak meg évente a túlsúly szövődményei miatt. 

A kóros vagy életveszélyes elhízás különböző betegségekkel hozható összefüggésbe, jelentősen növeli például a szív- és érrendszeri, valamint különféle mozgásszervi megbetegedések, csont- és ízületi gyulladások, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, magas koleszterinszint, különböző rákfajták és légzési problémák, például a fuldoklást okozó alvási apnoe kockázatát is.

Ezt teszi az elhízás a szervezettel

Az elhízás mértékét a testtömegindex, azaz a BMI alapján határozzák meg a testsúly és a magasság alapján, bár néha csalóka lehet, ha valaki például nagyon izmos, a számok alapján túlsúlyos lehet, de azért nem ez a jellemző. Életveszélyesnek akkor minősül az elhízás, ha valaki több mint 50 kiló plusz felesleget cipel, azaz a testtömegindexe meghaladja a 40-et.

GettyImages-120062642
Fotó: Getty Images Hungary

 A szervezetben található nagy mennyiségű zsírtömeg egészségügyi problémák sorát veti fel, amelyeket az alábbi meghökkentő képek is szemléltetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szív zsírosodása

Az elhízás következményeként a szív körül vastag zsírréteg alakul ki, amelynek egyenes következménye többek között a szívkoszorúér-betegség, a szívartériában lerakódó lepedék miatti érelmeszesedés és a szívinfarktus. A szív izomzata meglazul, a túlzott zsírlerakódások miatt tömege a duplájára nőhet. A bal oldalon egy egészséges szívet, a jobb oldalon egy beteg szívet látsz.

Csontokra, ízületekre nehezedő nyomás

Az elhízás kapcsán az érintettek maguk is tapasztalhatják, hogy egyre nehezebben mozognak, teljesen más terhelés éri az ízületeket egy 60 kilós és egy 120 kilós ember esetében. Nem ritka, hogy a csípőízületnél a combcsont szinte beleolvad a medencébe, vagy az ízületeket borító porcok kopásnak indulnak. Ez bármely ízületet érintheti, a bokát, a térdet, a combot, a nyakat.

GettyImages-641807690
Fotó: Lpettet / Getty Images Hungary

Az elhízás a gerinc természetes élettani görbületeit is megváltoztatja, nem ritka, hogy a túlsúly gerincbántalmakkal, nyaki fájdalommal és derékfájással társul. 

Zsírmáj

A zsírmáj kialakulásában nemcsak a túlzott alkoholfogyasztás, de az elhízás is nagy szerepet játszik. Mivel ez az egyik legösszetettebb szervünk, amely többek között a méreganyagok lebontásában és az anyagcsere-folyamatokban vesz részt, a májsejtekben raktározódott és felhalmozódott zsírsejtek eltömítik a vérereket, számos egészségügyi panaszt, például veszélyes májzsugorodást okozva ezzel. 

Felül az egészséges máj, alul a zsírmáj.
Felül az egészséges máj, alul a zsírmáj.
Fotó: Instagram/Medicalpundit

Az egészséges emberi máj állaga és színe hasonló a húséhoz, a zsírmáj pedig rózsaszínes árnyalatú.

Az 5 legfontosabb dolog elhízás ellen

A szakemberek adatai szerint a magyar felnőtt lakosság jelenleg több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. A Magyar Elhízástudományi Társaság - MET - öt pontból álló ajánlást fogalmazott meg az elhízás és szövődményes betegségei megelőzése érdekében.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük