Emésztést serkentő gyógynövények

Megnyugtató készenlét

Ha emésztési-, máj- és epeproblémáid vannak, itt az ideje, hogy megismerd ellenszerüket.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emésztési zavarok megszüntetésére - felfúvódás, gyomor- és bélgörcsök, teltségérzés, étvágytalanság - hasznos teakeverékből nem szabadna hiányoznia valamelyik keserűanyagot tartalmazó fűnek. Igen sokféle gyógyfű tartalmaz keserűanyagot, ezeknek az emésztésre gyakorolt kedvező hatása azonban elsősorban az ezerjófű és a fehérüröm felhasználásakor jut legerőteljesebben kifejezésre.
Viszont ezek csakugyan nagyon keserűek.

A legtöbb ember nem szereti a keserű teát. Elviselhetőbbé teheted, ha nem önmagában iszod valamelyiket, hanem keverékben. Hatásának lényege az, hogy az intenzív keserű íz működésbe hozza szervezeted nyál és gyomornedv képző mechanizmusát, megteremtve ezzel a táplálék megemésztéséhez a feltételt, eloszlatva egyúttal az étvágytalanság érzését is.

Ezeket a teákat nem édesítsd, keserűn fogyaszd őket, fél órával étkezés előtt. Ekkor legkedvezőbb a hatása.

Fehérüröm

Ez a gyógynövény mindenképpen megérdemli, hogy helyet kapjon a kiskertben, évelő, és formássá bokrosodva szürkészöld leveleivel díszére válik a kertednek.

Amellett, hogy serkentőleg hat az emésztőszervek működésére, és így megszünteti a panaszokat, teájának bélféregűző hatása is van. Enyhíti a menstruációs fájdalmakat, ráadásul tonizáló hatása sem elhanyagolható. A szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy hosszantartó fogyasztása nem ajánlott, az üröm (abszint) és a tömény alkohol kombinációja pedig különösen veszélyes lehet.

Kis ezerjófű

Az kis ezerjófüvet nem kell a kertbe vagy balkonra telepítened, réteken, erdőirtásokban találkozhatsz a júniustól augusztusig élénk rózsaszínben virágzó növénnyel. Szedj belőle, szárítsd meg, hogy mindig kéznél legyen, mert néhány más gyógynövénnyel olyan keveréket készíthetsz, aminek forrázata nemcsak a máj és epeműködést normalizálja, de – mint szakorvosok is rámutatnak – görcsoldó, szélhajtó hatásuk is van. Ez pedig elviselhetővé teszi a nehéz, zsíros ételek fogyasztása után jelentkező panaszokat.

Jó, ha tudod!

Magától értetődik, hogy olyan bajok esetén, amikor a gyógyulás érdekében a gyomornak, bélnek vagy az epének éppen nyugalomra lenne szüksége, akkor a fokozott aktivitást stimuláló teák nem javítanának, csak még rontanának az állapoton, ezért ilyenkor ezeket ne alkalmazd!

Gyermekláncfű

Ha a kis ezerjófüvet azért nem kell a kertbe telepítened, mert megtalálhatod a vadvirágok között, a gyermekláncfüvet még ott sem kell keresgélned, hiszen maga tesz róla, hogy naponta a kezed ügyébe kerüljön. Magyarán betelepül a kertbe, mondhatni erőszakosan, mint sok más gyógynövény, helyet foglal magának a pázsitban, a sziklakertben, és ha hagyod, elnyomja, visszaszorítja a kevésbé agresszív haszon- vagy dísznövényeket.

A gyermekláncfű levele tavasszal hasznos gazdag C-vitamin tartalma miatt, a gyökeréből készített forrázat viszont keserű anyagával segít emésztési panaszaid leküzdésében.

Az úgynevezett gyökérdrogot ne tavasszal, nem is nyáron szedd, hanem késő ősszel vagy még később, a növények nyugalmi időszakában, amikorra a levélhullás előtt a tápanyagok nagy része lehúzódik a gyökerekbe. Éppen ezért az ilyenkor szedett gyökérdrogtól várhatod a legjobb hatást. Fokozza az epe- és a vizelet elválasztást, de mint a természetes gyógymódok kutatói írják, ihatod forrázatát gyomorhurut, savtúltengés és májbajok esetén is. Nagyon fontos, hogy káliumot is tartalmaz és a vizeletürítés és nátrium eltávolítás nem jár káliumveszteséggel, ami egyébként nagy gondot okoz a vizelethajtók alkalmazásakor.

Hogy a téli időszakban, amikor általában nehezebb, zsírosabb ételeket fogyasztasz, ne kelljen szenvedned az emésztési zavaroktól, őszre áss ki 8-10 pitypanggyökeret, jól mosd meg, hasogasd szét, vagdosd apróra, így jól megszárad, és a penészedés veszélye nélkül eltartható. Télen, ha majd szükséged lesz rá, keverj hozzá cickafarkot, citromfüvet, mentát esetleg még csalánt is.

Ezt is szeretjük