Emésztést serkentő gyógynövények

Megnyugtató készenlét

Ha emésztési-, máj- és epeproblémáid vannak, itt az ideje, hogy megismerd ellenszerüket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emésztési zavarok megszüntetésére - felfúvódás, gyomor- és bélgörcsök, teltségérzés, étvágytalanság - hasznos teakeverékből nem szabadna hiányoznia valamelyik keserűanyagot tartalmazó fűnek. Igen sokféle gyógyfű tartalmaz keserűanyagot, ezeknek az emésztésre gyakorolt kedvező hatása azonban elsősorban az ezerjófű és a fehérüröm felhasználásakor jut legerőteljesebben kifejezésre.
Viszont ezek csakugyan nagyon keserűek.

A legtöbb ember nem szereti a keserű teát. Elviselhetőbbé teheted, ha nem önmagában iszod valamelyiket, hanem keverékben. Hatásának lényege az, hogy az intenzív keserű íz működésbe hozza szervezeted nyál és gyomornedv képző mechanizmusát, megteremtve ezzel a táplálék megemésztéséhez a feltételt, eloszlatva egyúttal az étvágytalanság érzését is.

Ezeket a teákat nem édesítsd, keserűn fogyaszd őket, fél órával étkezés előtt. Ekkor legkedvezőbb a hatása.

Fehérüröm

Ez a gyógynövény mindenképpen megérdemli, hogy helyet kapjon a kiskertben, évelő, és formássá bokrosodva szürkészöld leveleivel díszére válik a kertednek.

Amellett, hogy serkentőleg hat az emésztőszervek működésére, és így megszünteti a panaszokat, teájának bélféregűző hatása is van. Enyhíti a menstruációs fájdalmakat, ráadásul tonizáló hatása sem elhanyagolható. A szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy hosszantartó fogyasztása nem ajánlott, az üröm (abszint) és a tömény alkohol kombinációja pedig különösen veszélyes lehet.

Kis ezerjófű

Az kis ezerjófüvet nem kell a kertbe vagy balkonra telepítened, réteken, erdőirtásokban találkozhatsz a júniustól augusztusig élénk rózsaszínben virágzó növénnyel. Szedj belőle, szárítsd meg, hogy mindig kéznél legyen, mert néhány más gyógynövénnyel olyan keveréket készíthetsz, aminek forrázata nemcsak a máj és epeműködést normalizálja, de – mint szakorvosok is rámutatnak – görcsoldó, szélhajtó hatásuk is van. Ez pedig elviselhetővé teszi a nehéz, zsíros ételek fogyasztása után jelentkező panaszokat.

Jó, ha tudod!

Magától értetődik, hogy olyan bajok esetén, amikor a gyógyulás érdekében a gyomornak, bélnek vagy az epének éppen nyugalomra lenne szüksége, akkor a fokozott aktivitást stimuláló teák nem javítanának, csak még rontanának az állapoton, ezért ilyenkor ezeket ne alkalmazd!

Gyermekláncfű

Ha a kis ezerjófüvet azért nem kell a kertbe telepítened, mert megtalálhatod a vadvirágok között, a gyermekláncfüvet még ott sem kell keresgélned, hiszen maga tesz róla, hogy naponta a kezed ügyébe kerüljön. Magyarán betelepül a kertbe, mondhatni erőszakosan, mint sok más gyógynövény, helyet foglal magának a pázsitban, a sziklakertben, és ha hagyod, elnyomja, visszaszorítja a kevésbé agresszív haszon- vagy dísznövényeket.

A gyermekláncfű levele tavasszal hasznos gazdag C-vitamin tartalma miatt, a gyökeréből készített forrázat viszont keserű anyagával segít emésztési panaszaid leküzdésében.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az úgynevezett gyökérdrogot ne tavasszal, nem is nyáron szedd, hanem késő ősszel vagy még később, a növények nyugalmi időszakában, amikorra a levélhullás előtt a tápanyagok nagy része lehúzódik a gyökerekbe. Éppen ezért az ilyenkor szedett gyökérdrogtól várhatod a legjobb hatást. Fokozza az epe- és a vizelet elválasztást, de mint a természetes gyógymódok kutatói írják, ihatod forrázatát gyomorhurut, savtúltengés és májbajok esetén is. Nagyon fontos, hogy káliumot is tartalmaz és a vizeletürítés és nátrium eltávolítás nem jár káliumveszteséggel, ami egyébként nagy gondot okoz a vizelethajtók alkalmazásakor.

Hogy a téli időszakban, amikor általában nehezebb, zsírosabb ételeket fogyasztasz, ne kelljen szenvedned az emésztési zavaroktól, őszre áss ki 8-10 pitypanggyökeret, jól mosd meg, hasogasd szét, vagdosd apróra, így jól megszárad, és a penészedés veszélye nélkül eltartható. Télen, ha majd szükséged lesz rá, keverj hozzá cickafarkot, citromfüvet, mentát esetleg még csalánt is.

Ezt is szeretjük