A cickafarkfű gyógyító ereje

A cickafarkfű számtalan területen érezteti gyógyító hatását. Többek között a hét fűből álló bázistea keverékének egyik fő hatóanyaga.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legmerészebb álmaidat is felülmúlja az élvezeteknek az a végtelen gazdagsága, amit az élet rejteget számodra. Sajnos – talán éppen az élvezetek mértéktelen habzsolása folytán - az ember, a telhetetlen, annyira felborította a földi élet egyensúlyát, hogy ma már, a ránk váró gyönyörök esélye miatti egészséges örömünket egyre inkább beárnyékolja a reánk leselkedő, nehezen gyógyítható vagy gyógyíthatatlan súlyos betegségek veszélyével járó szorongás.

A természetet járva, ne feledkezz meg a gyógyfüvekről, úton-útfélen találkozol velük, csak le kell hajolnod értük. Ha valaki gyógyíthatatlan beteg, ne higgye, hogy minden más, sikertelen gyógymód után ezek majd visszaadják egészségét. Ilyet senki sem ígérhet, hagyd a hamis illúziókat. Ezek nélkül is érdemes gyűjteni a gyógyító mezei virágokat. Az egészségeseknek is. Például azért, mert segítségükkel leküzdheted, eloszlathatod magadban azt a kínos szorongást, amit a környezetedben szinte napról napra jelentkező, s mindannyiunkat fenyegető szörnyű betegségek veszélye vált ki.

Cickafarkfű

Tavasz kezdete óta az erdő-mező virágai közül már több olyan növénnyel találkozhatsz, amelynek szárított levele, virága vagy szárával együtt az egész gyógyfű ott kellene, hogy legyen há

zipatikád dobozaiban. Az egyik legfontosabb, a cickafark nemrégen, június közepén kezdett el virágozni. Gyűjtésére ez most az ideális idő. A legtöbb gyógynövénykönyv elsősorban a női bajokra, a havi vérzéskor jelentkező görcsös fájdalmakra s más rendellenességekre ajánlja ezt a legelőkön, parlagokon, utak mentén növő, leveléről, fehér virágjáról és szétdörzsölt levelének jellegzetes, erős illatáról könnyen felismerhető évelő növényt.

A szerzők azonban rendre felhívják a figyelmet, hogy kis adagokban használd, s hogy „altáji daganatok esetén, rákos megbetegedéseknél a cickafarkteát sem kiegészítő gyógymódként, sem utókezelésként nem szabad alkalmazni”. Az elmúlt évtizedek, évszázadok során azonban kiderült, hogy ez a hatóanyagokban gazdag növény – görcsoldó, gyulladásgátló, sebhámosító és antibiotikus hatását is kimutatták – több más bajodon is segíthet. Így például „Gyulladáscsökkentő és sebsarjadzást elősegítő hatásai érvényesülnek a gyomor- és bélnyálkahártya gyulladásainak és fekélyes megbetegedéseinek kezelésében.” (Gyógynövények korszerű terápiás alkalmazása, Medicina, Budapest, 1989)

Ismerőseimtől hallottam olyan véleményt, hogy a cickafark tea nem jó, mert nagyon keserű. Valóban tartalmaz keserű anyagot, ha azonban teakeverékekben használod – s ez az ajánlott -, akkor eltűnik ez a zavaró körülmény.

Gyógyító hét fű teakeverék

Harmincéves tapasztalat alapján azoknak a természetgyógyász orvosoknak kell igazat adnom, akik nem ellenzik ugyan, hogy külön-külön egy-egy gyógynövényből főzz teát, előnyösebbnek tartják azonban a teakeverékek készítését. Dr. Oláh Andor, a gyógynövények fokozottabb használatát lelkesen szorgalmazók egyik úttörő egyénisége hét féle gyógyfűből külön receptet állított össze amolyan – ahogy ő nevezte – gyulladás elleni bázis tea készítéséhez. A széles spektrumú antibiotikumok mintájára ezt szerinte széles spektrumú teakeveréknek nevezhetjük.

Íme a hét teafű:

  • apróbojtorján,
  • borsosmentalevél,
  • cickafark vagy kamillavirág,
  • csalánlevél,
  • diólevél,
  • kakukkfű,
  • komló vagy macskagyökér.

A keverékből készített forrázatot így, önmagában is ihatod, esetleg ízlés szerint édesítve mézzel, az egyes hatóanyagok együtt jobban kifejezésre jutnak. Ha azonban szív- vagy légzőszervi problémáid vannak, akkor a bázis teakeverékhez tegyél még azokból a növényekből, amelyek kedvezően hatnak problémáidra. Ha a szíved dolgát szeretnéd megkönnyíteni, akkor galagonyavirággal vagy rozmaringgal, ha pedig torokgyulladásra, légcsőhurutra keresel orvosságot, akkor kakukkfűvel, bodza- meg hársfavirággal gazdagítsd a bázisteát.

A lényeg: a hét fű teakeveréket magad is könnyen elkészítheted. Fogyaszd reggel vagy este, ne pedig akkor, amikor már ágynak estél a betegségtől. A tea útján rendszeresen szervezetedbe juttatod azokat a természetes hatóanyagokat, amelyek lehet, hogy nem védenek meg a legsúlyosabb betegségektől, de felkészítenek a betegség által szervezetedbe jutott kórokozók fogadására, legyöngítésére. Ennek köszönhetően az egyébként esetleg tragikus következményekkel járó betegség enyhe lefolyású lesz, gyorsan elmúlik anélkül, hogy súlyosabb fizikai, szellemi károsodást okozott volna.

Egészséged érdekében

S talán nem is csak a hatóanyagok okozzák szervezeted ellenállóképességének javulását, szerepet játszhat ebben az életminőségnek az a változása is, amely a gyógyfüvek iránti bizalmad erősödésében, a természet tiszteletében és megbecsülésében jut kifejezésre.

Egy-egy nyavalya gyógyítása mellett ez még egy fontos olyan hatás, amit a gyógyfüveknek köszönhetsz. A rendszeres teázással segíted szervezeted, hogy a fertőzés, a betegség esetleges támadása ne érje készületlenül, a bejuttatott hatóanyagok, természetes anyagok szavatolnak egy olyan folyamatos készenléti állapotot, amelynek hála immunrendszered azonnal szembeszáll a veszéllyel.

Ennyit mindegyikünk megtehet saját egészsége érdekében. Így, ennek tudatában már sokkal nyugodtabb lehetsz, s ez a tudat eloszlatja szorongásaidat. A folytonos szorongásos állapot megszüntetése egyik fontos feltétel egészséged megőrzéséhez.

Ezt is szeretjük