Emésztést javító paradicsom

Mi mindenre jó?

Tésztával, salátával, lének. De ezenkívül jó még pakolásnak, orvosságnak, vagy éppen hashajtásra.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hogyan vásárolj paradicsomot?

Minden paradicsomra igaz, hogy csak akkor vásárold meg, ha a szára szép, friss zöld, maga a paradicsom élénkpiros és rugalmas, fényes bőrű. Ha nincs rajta a szára, légy óvatosa, mert lehet, hogy már régen szedték!

Fontos! Ha barnás gyűrűket látsz rajta, akkor inkább ne vedd meg! Ha a szárán fehér, lisztszerű bevonatot találsz – ez szintén betegségre utal – inkább hagyd ott! Előfordulhat, hogy kireped, ennek nem csak esztétikai hátránya van, de penészedhet, vagy rothadhat is. Ha a paradicsom löttyedt, ütődött, esetleg levet is ereszt, ne vedd meg, mert tápértékéből már sokat veszített.

Tudtad-e?
Hogyan ismerhető fel, hogy a paradicsom gyorsérlelt? Foltosan pirosodik, túl feszes a bőre, és nincs illata.
Hogy lehet elérni vele a legjobb egészségügyi hatást? Ha magában és délelőtt fogyasztod. Keményítőtartalmú ételekkel, fehérjékkel együtt erjed, és az alkoholos erjedés miatt a szervezetet savasítja.
Mint „kúra-gyümölcs”, igen jó szolgálatot tesz az érett, szabad földön termő paradicsom.

Mire jó a paradicsom?

  • Különösen ajánlható ízületi gyulladás, reuma esetén,
  • Segíthet legyőzni a köszvényt,
  • Gyulladásos betegségek – vese- vagy húgyhólyaggyulladás – gyógyírja,
  • Vese- és epekő oldására szintén hasznosnak tartják,
  • Javítja az emésztést,
  • Vékonybélhurut esetén is segít,
  • Hányinger elleni anyagokat is tartalmaz,
  • A hibás összetételű étkezés miatt keletkezett gyomorsavtúltengés hatásos ellenszere,
  • A savanyú terméshús tisztítja, lágyítja a bőrt,
  • Arcpakoláshoz, maszkhoz használva helyreállítja a bőr pH-értékét,
  • Külsőleg-belsőleg alkalmazva egyaránt jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bőrre,
  • Magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését, vértisztító,
  • A népgyógyászatban „rothadás gátlónak” tartják,
  • A mexikóiak a növény mérgező, zöld hajtását felfüggesztik házaikban, mert szagával távol tartja a rovarokat, bogarakat.

Mi van a paradicsomban?

100 g friss termésben 20-30 mg C-vitamin és 5000–9000 IU A-vitamin található. Emellett foszfort, szilíciumot is tartalmaz. 100 g friss termés káliumtartalma 220–300 mg. A paradicsom cukortartalma 2–4%, savtartalma 0,3–0,6%.

A paradicsom tápértéke

Kilogrammonként: 10 g fehérjét, 2 g zsírt, 40 g szénhidrátot, 6 g szerves sót, 5 g rostot tartalmaz.

Paradicsomleves

Hozzávalók

1 liter paradicsomlé
2 dl víz

bazsalikom
2-3 evőkanál cukor
tetszőleges tészta

Elkészítés

A paradicsomlevet a vízzel, fűszerekkel, cukorral tedd fel főni. Amikor felforrt, tedd bele a tésztát és főzd még körülbelül 10 percig.

Paradicsomos tésztasaláta

Hozzávalók (2 személy részére)

60dk főtt kagylótészta
5 evőkanál olívaolaj
5 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál paradicsompüré
2 paradicsom
3dl zöldségleves, lehet kockából is
só, őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 szál bazsalikom
4 főtt tojás
20dk sajt.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Elkészítés

A puhára főtt, lecsepegtetett kagylótésztát tedd tálba, és olívaolajjal keverd el. Egy serpenyőben, forró olajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát, add hozzá a paradicsompürét, a kisebb kockákra vagdalt paradicsomot, és öntsd fel a zöldséglevessel. Ha felforrt, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemmel, bazsalikommal fűszerezd. Közepes tűzön tejszín sűrűségűre főzd, hűtsd ki, és öntsd a tésztára. Az egészet lazán keverd össze, és fél órára tedd hűtőbe. Tálaláskor a paradicsomos tésztasalátát halmozd tányérra, rakd körbe a cikkekre vágott főtt tojással, és a tetejére tedd a vékony csíkokra metélt sajtot.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Legyünk lehengerlők!
Elvált szülők és gyerekeik...
Válóperek buktatói
Érzékelési zavarok
A hosszú élet génje
A rendetlenséghez való jog
Hiányos higiéné – otthon
Az agyvérzés felismerése életmentő lehet
Az életmód és a férfiasság

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. július »

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük