Növeli vagy csökkenti az étvágyat az intenzív mozgás? Új kutatási eredmény

Le Cheminant professzor szerint a mozgás csökkentheti az étvágyat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régóta elfogadott tézis, miszerint az intenzív testmozgás meghozza az étvágyat. A Brigham Young Egyetem kutatói azonban a közelmúltban végzett kísérletükkel azt próbálták igazolni, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz.

Eszerint, ha rendszeresen sportolsz, nem feltétlenül lesz nagyobb az étvágyad - legalábbis közvetlenül edzés után.

A sport nem fokozza az étvágyat

A kutatás során James Le Cheminant professzor és kollégái 35 különböző testtömegindexű nőt vizsgáltak - a résztvevők fele elhízott volt. A kísérleti alanyoknak a reggeli órákban 45 percen át kellett futópadon futniuk.

Ezt követően a vizsgálatban részt vevő nők fejére elektródákat kapcsoltak, és 120 ételt, illetve 120 virágot ábrázoló képek mutattak nekik a monitor képernyőjén, miközben megfigyelték agyi aktivitásukat. A kísérletet két nappal később megismételték, ezúttal testmozgás nélkül. A kutatók azt tapasztalták, hogy az agy ételekre adott aktív figyelmi válasza csökkent az edzést követően.

Emellett - függetlenül a testtömegindextől - az edzéssel indított napokon fokozódott a résztvevők napközbeni fizikai aktivitása is. A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy a testmozgás étvágycsökkentő hatása mennyi időn keresztül áll fenn.

Intenzív aerob mozgás a fogyásért

A kutatók szerint ezt az étvágycsökkentő hatást elsősorban intenzív aerob mozgással lehet elérni. Ha tehát szeretnél leadni néhány kilót, ajánlott sport számodra a kocogás, az úszás, a biciklizés vagy a tánc.

Ezekben a mozgásformákban az a közös, hogy a végzésükhöz szükséges energia előállításához nagy mennyiségű oxigén kell a szervezetnek. A test ilyenkor a rendelkezésre álló energiatartalékokat - szénhidrátokat és zsírokat - oxigén segítségével égeti el, biztosítva ezzel az izommunkához szükséges energiát. Aerob folyamat játszódik le olyan mozgások közben, amelyek viszonylag csekély erőkifejtést igényelnek - vagyis végzésük közben nincs kifulladás.

Az említett sportokkal szemben az anaerob mozgások - súlyzózás, sprintelés - nem annyira a fogyást, inkább az izomépítést segítik elő.

Ezt is szeretjük