6 élelmiszer, ami irritálhatja a húgyhólyagot: fertőzés esetén ezeket érdemes kerülni

Egyes ételek és italok fogyasztása húgyúti fertőzés esetén csak tovább ronthat az egyébként is kellemetlen tüneteken.

GettyImages-1297790719
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki éppen felfázással, vagyis húgyúti fertőzéssel küzd, néhány étel- és italféleséget ajánlatos kerülnie.

Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a részletekről beszélt, és azt is elárulta, mikor szükséges az orvosi kezelés.

Mit nem szabad enni-inni húgyúti fertőzés esetén?

A felfázásnak nevezett bakteriális húgyhólyaggyulladás főként a nőket érintő betegség, amelynek számos rizikófaktora van. Ilyenek többek közt bizonyos fejlődési rendellenességek, a nem rendszeres vizeletürítés, közös meleg vizes medence és nyilvános WC használata, a személyes higiéné hiányosságai, a húgyutak immunvédekezésének romlása miatt a kórokozók elszaporodása, hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, a menopauza és minden, az immunrendszer működését gátló betegség, pszichés stressz, gyógyszer. Húgyúti fertőzésre utalhat, ha valaki fájdalmas vizelést, gyakori ingert, hasfájást tapasztal, ha a vizelés égő érzéssel jár, ha a vizelet esetleg elszíneződik, megváltozik a szaga.

GettyImages-102285582

Ugyanakkor vannak olyan ételek és italok is, amelyek ronthatják az állapotot, ugyanis irritálhatják a húgyhólyagot, ezek az alább olvashatóak.

Kávé

A kávé sokak számára „életmentő”, de koffeintartalma miatt irritatív hatással lehet a hólyagra. Ezért a panaszok megléte esetén érdemes megpróbálkozni a koffeinmentes teák kortyolgatásával.

Alkohol

Azt már sokan tapasztalhatták, hogy alkohol reflux vagy gyomorfekély esetén irritálja a gyomrot, de ugyanez igaz a húgyhólyagra is, különösen, ha az éppen fertőzéssel küzd. Igaz ugyan, hogy a sok folyadék fogyasztása előnyös felfázáskor, de az semmiképp se legyen alkohol!

GettyImages-90079705

Üdítőitalok

Krónikus hólyaggyulladásnál már bebizonyosodott, hogy az üdítők rontanak az állapoton, és ez valószínűleg a felfázásnál is igaz. Különösen a citromízesítésű és a koffeintartalmú üdítők kerülendők ilyenkor, helyettük tiszta víz és áfonyalé ajánlott.

Savas gyümölcsök

Bár a gyümölcsök az egészséges táplálkozás részét kell, hogy képezzék, húgyúti fertőzésnél a magas savtartalmúak kerülendők, így például a citrom, a narancs, a grapefruit, a paradicsom. Egyeseknél az alma, a szőlő, a szilva, a málna, az ananász is irritáló hatású lehet, ezt egyénileg érdemes kitapasztalni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Erős fűszerek

Minden erős, csípős fűszer és étel kerülendő, miközben a betegség zajlik. Érdemes a lágyabb, enyhébb ízeknél maradni, és a forró ételeket, italokat lehűteni.

Mesterséges édesítők

Nincsenek rá egyértelmű bizonyítékok, de krónikus hólyaggyulladásos eseteknél már megfigyelték, hogy a mesterséges édesítők felerősíthetik a panaszokat.

Krónikus betegségnél részletesebb vizsgálatok kellenek

- A hólyaghurut diagnózisát a jellegzetes tünetek és vizeletvizsgálat alapján tudjuk felállítani, persze sokszor olyan látványosak a tünetek, hogy az önmagában árulkodó. Kétséges esetekben vizelettesztcsíkot szoktunk használni, ha van rá lehetőség, akkor a vizeletüledék-vizsgálat a legpontosabb. Vizeletvizsgálat nélkül nem lehet hólyaghurutot megállapítani, mert más betegségek - például hüvelyi gyulladások, húgycsőgyulladás, húgyúti kövesség - a hólyaghurutéhoz nagyon hasonló tüneteket okozhatnak, a kezelésük azonban eltérő - hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

GettyImages-153893788

- Ki-kiújuló és krónikus hólyaghurut esetén vizelettenyésztés, katéteres vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, húgyhólyagtükrözés, natív vagy kontrasztos röntgenvizsgálatok, CT és további vizsgálatok is szükségessé válhatnak, hogy megállíthassuk, miért tér vissza újra és újra a betegség. Ha sikerült felállítani a pontos diagnózist, megkezdődhet a kezelés, amely lehet többek közt antibiotikumos és a háttérben álló betegséget célzó. A bőséges folyadékfogyasztás azonban minden ilyen esetben elengedhetetlen.

Gyógynövények a hólyaghurut ellen

Hólyaghurut vagy felfázás esetén is vannak olyan gyógynövények, amiket bátran lehet használni - mutatjuk a hatékony gyógyteákat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük