A felfázás kevésbé ismert okai és kezelése: nem játék a visszatérő hólyaghurut
A felfázás vagy bakteriális húgyhólyaggyulladás kialakulásáért rengeteg dolog lehet a felelős - most kiderül, mi a leggyakoribb oka.

folyadékfigyasztás télen  hólyaghurut
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Télen nemcsak a megfázás és az influenza kockázata nő meg, de a felfázásé is. A hideg nem úgy kapcsolódik a felfázásos tünetekhez, mint azt sokan gondolnák.

A felfázásnak nevezett bakteriális húgyhólyaggyulladás főként a nőket érintő betegség, amelynek számos rizikófaktora van. Dr. Rákász István az Urológiai Központ szakorvosa a hólyaghurut kialakulásának rizikófaktorait vette számba. 

Így függhet össze a hideg és a hólyaghurut

A felfázás vagy bakteriális húgyhólyaggyulladás kialakulásának rizikófaktorai közé tartoznak bizonyos fejlődési rendellenességek, a nem rendszeres vizeletürítés, közös meleg vizes medence és nyilvános WC használata, a személyes higiéné hiányosságai a húgyutak immunvédekezésének romlása és a kórokozók elszaporodásának elősegítése miatt, hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, a menopauza és minden, az immunrendszer működését gátló betegség, pszichés stressz, gyógyszer. 

Ezeken felül sokaknak elsősorban a hideghatás tűnik fenyegetőnek, a felfázás szó is erre az összefüggésre utal. Norvég kutatók egy korábbi tanulmányban már bizonyították is a kapcsolatot a láb felől érkező hideghatás és a hólyaghurut kialakulása közt az erre egyébként is hajlamos nőknél.

Más magyarázatok szerint azért újul ki télen gyakrabban a felfázás, mert a hideg, száraz levegőben a szervezet hajlamosabb a dehidrációra, ami az egyik legnagyobb rizikófaktor e tekintetben. Akármi is okozza a dehidrációt - leggyakrabban egyébként a kevés folyadék fogyasztása - mindenképpen hozzájárul a kockázat növekedéséhez. A kevesebb folyadék miatt kevesebb vizelet is termelődik, így kisebb az esély, hogy a kórokozók kimosódjanak a vizelettel.

Összességében igaz, hogy a felfázásra hajlamos személyeknek télen fokozott figyelmet ajánlott fordítaniuk a folyadékfogyasztásra és a réteges, meleg öltözködésre is.

Teendők, ha kiújult a hólyaghurut

  • A legfontosabb a bőséges folyadékfogyasztás. A napi 2,5-3 liter víz, tea, gyógytea kortyolgatása nemcsak kimossa a baktériumokat a hólyagból, de a vizeletet is hígítja, így a vizelés kevésbé lesz fájdalmas.
  • Enyhítheti a fájdalmat, ha valaki melegítőt tesz az alhasára.
  • Nem árt lecserélni a szűk ruhadarabokat, leginkább a nadrágot szellősebbre. A szűk, testhez tapadó nadrágok és a szintetikus anyagú alsónemű ugyanis szinte magukba zárják a nedvességet, ami remek „lakóhelyet” biztosít a kórokozóknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Ha a fájdalom nem enyhül, sőt fokozódik, vagy a kiújulásra hajlamos páciens tudja, hogy nem szabadul meg a panaszaitól rövid időn belül, érdemes orvoshoz fordulni - hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. - Első vonalban olyan antibiotikumot írnak fel, amelyről tudják, hogy húgyúti fertőzésben általában beválik. A kezeléssel dacoló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelést javasolnak. Amennyiben a kivizsgálás során a hólyaghurut hátterében más betegséget is találnak, például cukorbetegséget, hólyagkövet, hólyagdaganatot, akkor annak kezelésével a következményes hólyaghurut is elmúlik, vagy könnyebben kezelhetővé válik.

Gyulladáscsökkentő, és felfázás ellen is hat: 10 gyógynövény, amit a fürdővízhez is adhatsz

Számos gyógynövény jót tesz a fürdővízhez adva. Bár a recept kissé eltérő lehet, mindegyiknél fontos, hogy nem szabad spórolni vele: egy liter forrásban levő vízhez nagyjából 2-3 evőkanálnyi növényt is javasolt tenni, majd lehűlés után a meleg fürdővízbe önteni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük