A felfázás kevésbé ismert okai és kezelése: nem játék a visszatérő hólyaghurut

A felfázás vagy bakteriális húgyhólyaggyulladás kialakulásáért rengeteg dolog lehet a felelős - most kiderül, mi a leggyakoribb oka.

folyadékfigyasztás télen  hólyaghurut

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Télen nemcsak a megfázás és az influenza kockázata nő meg, de a felfázásé is. A hideg nem úgy kapcsolódik a felfázásos tünetekhez, mint azt sokan gondolnák.

A felfázásnak nevezett bakteriális húgyhólyaggyulladás főként a nőket érintő betegség, amelynek számos rizikófaktora van. Dr. Rákász István az Urológiai Központ szakorvosa a hólyaghurut kialakulásának rizikófaktorait vette számba. 

Így függhet össze a hideg és a hólyaghurut

A felfázás vagy bakteriális húgyhólyaggyulladás kialakulásának rizikófaktorai közé tartoznak bizonyos fejlődési rendellenességek, a nem rendszeres vizeletürítés, közös meleg vizes medence és nyilvános WC használata, a személyes higiéné hiányosságai a húgyutak immunvédekezésének romlása és a kórokozók elszaporodásának elősegítése miatt, hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, a menopauza és minden, az immunrendszer működését gátló betegség, pszichés stressz, gyógyszer. 

Ezeken felül sokaknak elsősorban a hideghatás tűnik fenyegetőnek, a felfázás szó is erre az összefüggésre utal. Norvég kutatók egy korábbi tanulmányban már bizonyították is a kapcsolatot a láb felől érkező hideghatás és a hólyaghurut kialakulása közt az erre egyébként is hajlamos nőknél.

Más magyarázatok szerint azért újul ki télen gyakrabban a felfázás, mert a hideg, száraz levegőben a szervezet hajlamosabb a dehidrációra, ami az egyik legnagyobb rizikófaktor e tekintetben. Akármi is okozza a dehidrációt - leggyakrabban egyébként a kevés folyadék fogyasztása - mindenképpen hozzájárul a kockázat növekedéséhez. A kevesebb folyadék miatt kevesebb vizelet is termelődik, így kisebb az esély, hogy a kórokozók kimosódjanak a vizelettel.

Összességében igaz, hogy a felfázásra hajlamos személyeknek télen fokozott figyelmet ajánlott fordítaniuk a folyadékfogyasztásra és a réteges, meleg öltözködésre is.

Teendők, ha kiújult a hólyaghurut

  • A legfontosabb a bőséges folyadékfogyasztás. A napi 2,5-3 liter víz, tea, gyógytea kortyolgatása nemcsak kimossa a baktériumokat a hólyagból, de a vizeletet is hígítja, így a vizelés kevésbé lesz fájdalmas.
  • Enyhítheti a fájdalmat, ha valaki melegítőt tesz az alhasára.
  • Nem árt lecserélni a szűk ruhadarabokat, leginkább a nadrágot szellősebbre. A szűk, testhez tapadó nadrágok és a szintetikus anyagú alsónemű ugyanis szinte magukba zárják a nedvességet, ami remek „lakóhelyet” biztosít a kórokozóknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Ha a fájdalom nem enyhül, sőt fokozódik, vagy a kiújulásra hajlamos páciens tudja, hogy nem szabadul meg a panaszaitól rövid időn belül, érdemes orvoshoz fordulni - hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. - Első vonalban olyan antibiotikumot írnak fel, amelyről tudják, hogy húgyúti fertőzésben általában beválik. A kezeléssel dacoló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelést javasolnak. Amennyiben a kivizsgálás során a hólyaghurut hátterében más betegséget is találnak, például cukorbetegséget, hólyagkövet, hólyagdaganatot, akkor annak kezelésével a következményes hólyaghurut is elmúlik, vagy könnyebben kezelhetővé válik.

Gyulladáscsökkentő, és felfázás ellen is hat: 10 gyógynövény, amit a fürdővízhez is adhatsz

Számos gyógynövény jót tesz a fürdővízhez adva. Bár a recept kissé eltérő lehet, mindegyiknél fontos, hogy nem szabad spórolni vele: egy liter forrásban levő vízhez nagyjából 2-3 evőkanálnyi növényt is javasolt tenni, majd lehűlés után a meleg fürdővízbe önteni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük