A hólyaghurut 6 legfőbb rizikófaktora: hogyan kell kezelni, ha már kialakult?

A gyakran tévesen felfázásnak nevezett hólyaghurutot általában olyan baktériumok okozzák, melyek természetes módon is jelen vannak a szervezetben.

holyaghurut 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki gyakran küzd a hólyaghuruttal, bizonyára jól ismeri a kellemetlen tüneteket, és pontosan tudja, milyen nehéz hatékony megoldást találni a problémára. 

Sokan felfázásról panaszkodnak, holott valójában hólyaghurut okozza a kínzó fájdalmat. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze a főbb rizikófaktorokra és a kezelés alapjaira hívta fel a figyelmet. 

Mi okozza tulajdonképpen a hólyaghurutot? 

A tévesen gyakran felfázásnak nevezett cisztitiszt általában olyan baktériumok okozzák, melyek normálisan is jelen vannak, és szükségesek az ember vastagbelében, de a húgyutakba kerülve és elszaporodva már kórokozókká válhatnak. 

Leggyakoribb és legismertebb képviselőjük az Echerichia coli vagy röviden E. coli. Számos tényező befolyásolhatja az általában saját bélbaktériumok húgyutakba való bekerülését, elszaporodását és a betegség kialakulását - hangsúlyozza dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze. 

A nőkre jellemző rövid húgycső egy erős hajlamosító tényező, ugyanis a nemi élettel járó mechanikai behatás felpumpálhatja a kórokozókat a hólyagba a rövid húgycsövön keresztül. Ilyenkor tehát nem beszélhetünk nemi betegségről, mert az esetek nagy részében a kórokozót feltehetően nem a partner adja át, és nem is olyan kórokozókról beszélhetünk, melyek a nemi betegségeket okozzák. Ennek megfelelően, az intenzív szexuális élet és gyakori partnerváltás hajlamosíthat a húgyúti fertőzésekre. 

Mik a további rizikófaktorok?

A nem rendszeres vizeletürítés, hideghatás - innen ered a felfázás kifejezés -, meleghatás, azaz többnyire nyilvános fürdők meleg vize, nyilvános WC, a személyes higiéné hiányosságai a húgyutak immunvédekezésének rontásával, a kórokozók elszaporodásának elősegítésével és esetleg a szervezet számára addig ismeretlen kórokozók bevitelével szintén hajlamosító tényezők lehetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, valamint hasmenés szövődményeként is kialakulhat hólyaghurut. A menopauza hüvelyi szárazságot és ennek következményeként hüvelyi és húgyúti fertőzést okozhat.

Minden, az immunrendszer működését gátló betegség, pszichés stressz, gyógyszer hajlamosíthat húgyúti fertőzésre. A húgyutakat és főleg a hólyagot érintő fejlődési rendellenességek, sérülések, kövek, daganatok, sipolyok, vizelet-visszamaradás szintén kóroki tényezők lehetnek a hólyaghurutban.

Hogyan kezelhető?

- A nők egy része saját maga kezeli a hólyaghurutját, általában bőséges folyadékfogyasztással, pihenéssel, meleg fürdővel, gyógyteákkal, gyógyhatású készítményekkel, gyulladáscsökkentőkkel, tartalék antibiotikummal - mondja Kállai doktor.

- A bőséges folyadékfogyasztást orvosilag is szoktuk javasolni, és antibiotikus kezelést, mely a panaszokat rendszerint egy napon belül jelentősen csökkenti. 

Első vonalban olyan antibiotikumot szoktunk felírni, melyről tudjuk, hogy húgyúti fertőzésnél hatásos. A kezeléssel dacoló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelést javasolunk.

A hólyaghurut, illetve annak kiújulása megelőzésében szintén lényeges a bőséges folyadékfogyasztás, valamint a rendszeres vizeletürítés, a kicsapongó nemi élet kerülése, a nemi élet utáni vizeletürítés, a személyes higiéné, az időjárásnak megfelelő öltözködés, a műszálas és kényelmetlen alsóneműk mellőzése. 

Egyes betegeknél a gyógyhatású készítmények, például a tőzegáfonya-tartalmúak jó hatásúak lehetnek. A legyengített E. colit tartalmazó készítmények aktív védőoltásszerűen fokozzák a húgyutak immunvédekezését a kórokozókkal szemben.

Amennyiben a kivizsgálás során a hólyaghurut hátterében más betegséget, cukorbetegséget, hólyagkövet, hólyagdaganatot is találnak, akkor annak kezelésével a következményes hólyaghurut is elmúlik, vagy könnyebben kezelhetővé válik.

Görcsoldó gyógynövények

A következő tíz gyógynövényt már a nagyanyáink is ismerték, mára mégis kevésbé élnek a köztudatban. Nagy kár, hiszen a nők számára igazi kincseket jelentenek: a görcsoldás mellett számos egyéb jó tulajdonságuk miatt is érdemes megbarátkoznod velük.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük